Zimske setve na okenski polici

Katere rastline gojimo na okenski polici?

RUKOLA

Rukolo gojimo zaradi rozetastih listov, ki so nekoliko ostrega, pikantnega okusa in bogati z vitamini. Med vitamini izstopa vsebnost vitamina C, med minerali zasledimo največ Ca in Mg. Uživanje rukole ugodno deluje tudi na prebavni sistem.

Rukola

Gojeno rukolo (Eruca sativa) jeseni in pozimi sejemo v posebne sete za vzgojo mikro zelenjave. Kali zelo hitro in iz tal pokuka že v dobrem tednu.

Rukolo režemo, ko ima razvitih 5 do 6 listov. Če ne izrežemo srčnih listov se dobro obrašča in jo lahko pobiramo večkrat. Rukola se največkrat uporablja kot zelo zdrava solata.Ta zelo uporabna vrtnina se uporablja tudi kot pikantni dodatek za testenine, rižote in pizze.

KLIKNITE TUKAJ za nakup izdelkov za urbano vrtnarjenje.

VRTNA KREŠA

Vrtna kreša je zelo zdrava in uporabna vrtnina, dobra je za ohranjanje zdravja in jo priporočajo pri dietah. Vsebuje številne vitamine, minerale, nekaj beljakovin in vlaknin, ter zelo malo maščob in oglikovih hidratov. Ob rednem uživanju zelo ugodno deluje na telo.

Pridelek kreše si zagotovimo v posebnih setih za vzgojo mikro zelenjave. Set vsebuje zeleno podlago, ki jo omočimo z vodo na katero posejemo semena. Posejana semena nato vsak dan pršimo, da lažje in enakomerno vzklijejo. Krešo na okenski polici sejemo od decembra do februarja.

Vrtna kreša

Da preprečimo pretegnjenost rastlin, sete za vzgojo mikro zelenjave dnevno obračamo. Na omenjeni način lahko vsa kuhinjska zelišča in zelenjavo gojimo celo leto s poudarkom na jesensko – zimskem obdobju.

AZIJSKA LISTNA ZELENJAVA

S setvijo azijske listne zelenjave v sete za vzgojo mikro zelenjave lahko poizkusite v pozno jesenskem in zimskem času. Rastline režete večkrat, ko dosežejo 10 cm višine. Če so listi preveliki lahko grenijo. Priporoča se rezanje na višini listov 6 do 8 cm.

Azijska listna zelenjava uspeva na okenski polici v jesenskem, zimskem in zgodnjem spomladanskem času, ko primanjkuje svežih vitaminov z domačega vrta. S svojo pestrostjo okusov, barv in oblik listov lahko popestri solate, prikuhe ali enolončnice, so pa tudi krasna dekoracija.

azijska-zelenjava

Uporabna je surova, dušena in kuhana. Iz njih delamo zanimive mešanice svežih in kuhanih solat, kuhamo jih kot špinačo ali špinačno prilogo, uporabljmo jih za pripravo lazanj ali zelenjavnih polpetov. Najkoristnejša je sveža v solatah, namazih ali kot priloga jedem.

mikro-zelenjava-promo

Set za vzgojo mikro zelenjave vsebuje lesen podstavek, pladenj za vzgojo iz 100% reciklirata in zeleno podlago, ki služi kot rastni medij, ki je 100% izdelana iz kamnin naravnega, vulkanskega izvora. Set je primeren za vsako okensko polico.

KLIKNITE TUKAJ za nakup izdelkov za urbano vrtnarjenje.

Po setvi poskrbite za dognojevanje

Po setvi je treba poskrbeti za redno dognojevanje. To opravilo opravimo na vsakih 14 dni in to tako, da vodi za zalivanje dodamo eno od številnih tekočih organskih gnojil. Rastna podlaga v podstavku je iz naravnih materialov in bo poskrbela za vezavo vode in hranil. Tako boste zelenjavo dejansko gojili brez zemlje.

Rastno podlago, ki služi za ukoreninjanje sadik lahko čez čas zamenjate. Namesto rastne podlage lahko dodate tudi zemljo, ki je namenjena setvam in pikiranju. Tudi v tem primeru po setvi dognojujemo, saj takšne zemlje ne vsebujejo dovolj hranil.

Setve na okenskih policah je najlažje dognojevati s tekočimi pripravki na osnovi alg, aminokislin in ostalimi tekočimi organskimi gnojili, ki jih najdete na trgu.

Decembra poskrbimo za zeleno obdarovanje

December je čas obdarovanja. Če ste v dilemi, kaj podariti vrtnarskim prijateljem, so pripravljeni kompleti enkratna priložnost za razveselitev. Pozornost naj pride iz srca, zato boste zagotovo razveselili vsakogar, ki ima rad vrtnarsko darilce.

Posejte božično žito

Pravo praznično razpoloženje bo pričaral darilni komplet s pšeničnimi biljkami, poimenovanimi tudi božično žito. Setev božičnega žita ima hkrati tudi širši pomen, saj pomeni novo žito, nov kruh. In ne samo to – ponekod še vedno verujejo, da bo s setvijo mladega žita pred Božičem prihodnje leto letina bolj obilna.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo darilnega paketa Srečno (božično žito).

Kako presenetiti mamo?

Vsaka mama je vesela živega darila. Presenetite jo lahko z baziliko, ki simbolizira naklonjenost in ljubezen. Iz bazilike lahko pripravite  tudi odličen osvežilen in zdrav napitek, sirup ali olje.

Z nekoliko truda, potrpežljivosti in odgovornosti ta rastlina izvrstno uspeva tudi pozimi na okenski polici. Darilni paket vsebuje  plastični lonček, okrasni lonček, mešanico Urbanscape zelenih kosmičev in zemlje ter semena bazilike.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo darilnega paketa Najboljša mama.

Za ljubitelje čilijev

Konec meseca februarja sejemo v lončke tudi čili. Seme posejemo v lončke, v pripravljeno mešanico zemlje in zelenih kosmičev Urbanscape, ki zagotavljajo enakomerno oskrbo z vodo in boljšo rast.

Čili je zelo zdrav in ga v zmernih količinah priporočajo celo pri lajšanju določenih zdravstvenih težav, hkrati pa je vzgoja rastline na lastnem balkonu ali okenski polici povsem enostavna.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo darilnega paketa Rad te imam. 

Čili prinaša pekočo zabavo, kanček zdravja v lončku in možnost vzgoje lepe rastline, ki je lahko tudi okras, na domačem balkonu ali okenski polici.

Prve setve za najmlajše vrtnarje

otrok-sadi

Otroci se radi učijo vrtnarjenja in so veseli prvih setvenih uspehov. Melisa v lončku bo lahko počakala na prve spomladanske dni, ko jo boste presadili na zeliščni kotiček ali ob vrtne gredice. Uporabljamo jo za pripravo čajev in čajnih mešanic.

Darilni komplet Moj prvi vrtiček vsebuje vse, kar je potrebno za to, da iz priloženih semen zrastejo čudovite male rastlinice melise – plastični lonček, okrasni lonček, mešanico Urbanscape zelenih kosmičev in zemlje ter semena melise. Vzgoja rastlin bo zato enostavna in hitra.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo darilnega paketa Moj prvi vrtiček. 

Sončnica je znak hvaležnosti

Sončnice sejemo na prosto šele v aprilu. Konec zime pa je čas za setev v lončke, da si zagotovimo sadike za čas, ko bo zemlja godna za presajanje. Darilni komplet »Hvala! SONČNICA« je namenjen vsem, ki bi svoje bližnje radi razveselili z rastlino, ki simbolizira vitalnost, duhovnost in življenje.

Z nekoliko truda, potrpežljivosti in odgovornosti ta rastlina z močno simboliko zraste tudi v okrasnem lončku na domačem balkonu ali okenski polici.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo darilnega paketa Hvala.

Zeleni svet priporoča:

Vzgojite si lasten pridelek zelenjave in zelišč na okenski polici z uporabo seta za vzgojo mikro zelenjave. Z rastlinami lahko sebe in prijatelje razveselite celo leto.

KLIKNITE TUKAJ za nakup izdelkov za urbano vrtnarjenje.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo darilnega paketa Najboljša mama.
KLIKNITE TUKAJ za naročilo darilnega paketa Rad te imam.
KLIKNITE TUKAJ za naročilo darilnega paketa Moj prvi vrtiček.
KLIKNITE TUKAJ za naročilo darilnega paketa Hvala. 

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


4 komentarjev na “Zimske setve na okenski polici

 1. Peter

  Pozdravleni
  Zanima ne zakaj ni zraven cen in koliko semen dobiš za plačilo.Je mozno po po vzetju ali kako to poteka?
  Hvala za odgovor in lep pozdrav

  Peter Obran

  Reply
 2. Ljudmila

  Pozdravljeni! Sprašujem vas ali je še čas,da v korito nasadim že nekaj časa kupljene mačehe na zunanjo okensko polic, letos sem zaradi lenobe malo pozna.Kaj mi svetujete,lani sem nasadila prej.Bi se še ukoreninile.Jaz,dam tri vrbove veje(ukrivljene v zemljo) in pokrijem s polivinilom čez,ob straneh pustim odprto,tako mi močan dež ne meče zemlje po šipah.Za odgovor se Vam prijazno zahvaljujem.Lp Ljudmila

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Ljudmila, če jih še dobite jih lahko postavite v zavetje, najbolje se obnesejo drobnocvetne. Ko bo zelo mraz jih pa umaknite, da bodo spomladi še lepše.

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *