20 vrtnin, ki jih ne ogroža zimski mraz in jih lahko dolgo skladiščimo na vrtu

Radič in por prezimita na vrtu celo zimo, če smo izbrali prave sorte

Prezimne sorte radiča nimajo težav s skladiščenjem na domačem vrtu. Med prezimne sorte radiča uvrščamo sorte Verona, Tržaški solatnik, Castelfranco in Treviški. Na vrtu lahko pustimo tudi prezimne sorte pora (Elefant, Carentan, nekateri hibridi). Sorte pora, ki dobro prezimijo imajo nižje in sivkaste liste.

S setvijo ali sajenjem prezimih sort zelenjave si zagotovite samooskrbo skozi celo leto, zato je na to treba biti pozoren že med letom.

Prezimne sorte radičev in pora brez težav prezimijo na prostem. ©AdobeStock

Peteršilj in pastinak prezimita na prostem in ju ne ogroža zimski mraz

Pred zimo je dobro na peteršilju in pastinaku odstraniti posušeno listje. Spoznali smo, da očiščene vrtnine bolje preživijo zimo. Po potrebi jih lahko tudi nekoliko zagrnemo z zemljo in bosta brez težav ostala na vrtu čez zimo.

Ugotovili smo, da mnogo vrtnin skladiščimo kar na vrtu in tako ohranimo domače vitamine in minerale, ki nas krepijo čez zimo.

KLIKNITE TUKAJ za brezplačno e-knjigo (DARILO), ki vam bo pomagala vrtnariti na vrtu. Sledite našim novicam na spletu in nas priporočite tudi svojim prijateljem.

Brstični in listnati ohrovt ter ostale vrtnine, ki prezimijo na prostem

Na našem vrtu že več let uspešno prezimi brstični in listnati ohrovt. Ste vedeli, da se listi brstičnega ohrovta pozimi povesijo in varujejo brste pred mrazom, snegom in zatekanjem vode? Večina vrtičkarjev jeseni seje tudi zimsko solato, motovilec, špinačo, blitvo, zimski portulak, ki ravno tako uspešno preživijo zimo.

Brstični ohrovt

Brstični in listnati ohrovt brez težav prezimita na vrtu. ©AdobeStock

motovilec košara

Motovilec nabiramo tudi v zimskem času.

 

Zimska solata, ki smo jo sejeli jeseni najbolje prezimi, če ima pred hujšim mrazom razvitih 4 do 6 listov. Pri zimski solati je treba upoštevati pravilo, da je ne pokrivamo z belo vrtno tkanino.

Zimski portulak raste tudi v decembru in januarju, ko druge vrtnine ne rastejo. Tako ga lahko pobiramo tudi v mesecih, ko druge vrtnine počivajo, saj jim v zimskem času primanjkuje svetlobe in toplote.

Na vrtu lahko ostane tudi peteršilj, zelena, hren, črni koren, česen, čebula, drobnjak in topinambur. V zavetnih legah in rastlinjakih prezimi tudi divja rukola.

Korenček, ki ga sejemo konec poletja dobro prezimi na vrtu

Na vrtu prav tako prezimijo sorte korenčka (Nantes, Flaker), ki ste ju sejali konec avgusta ali v začetku septembra. Seveda je bilo med letom treba paziti, da gredice s korenčkom nismo preveč gnojilI s kompostom ali drugimi organskimi gnojili. Prekomerno gnojenje z dušikom poslabša skladiščne sposobnosti vrtnin.

Na našem vrtu smo opazili, da dobro prezimijo samo manjši koreni korenčka. To velja tudi v primeru gomoljne zelene, če so gomolji manjši od 10 cm.

korenček

Korenček, ki ga sejemo konec avgusta ali v začetku septembra dobro prezimi na vrtu. ©AdobeStock

Zelje in glavnati ohrovt dolgo časa skladiščimo na vrtu

Zelje ostane na vrtu vse do novega leta, glavnati ohrovt je še bolj trpežen od zelja. Glavnati ohrovt zdrži na gredi še dolgo v zimo, včasih lahko celo prezimi. Tudi pri njem se držimo pravila, da ga ne pospravljamo prehitro z vrta, zato nikar ne prehitevajte s spravilom v klet.

Kitajsko zelje na našem vrtu pospravimo v začetku decembra, pri čemer spremljamo dolgoročno napoved vremena, da nas ne presenetijo daljše temperature pod lediščem. Preselimo ga lahko kar v domač rastlinjak in pojemo do božičnih praznikov.

glavnati ohrovt

Glavnati ohrovt, zelje in kitajski kapus lahko preselimo tudi v zimski rastlinjak. ©AdobeStock

Pozno pobiramo tudi črno redkev, repo in kolerabo

Poletne setve črne redkve pobiramo v oktobru in novembru. V ustrezno hladnih in vlažnih shrambah jo lahko hranimo do pomladi. Ste vedeli, da repa raste še pri temperaturi, ki je blizu ledišča, zato jo pobiramo v novembru. Okus podzemne kolerabe se izboljša z mrazom, zato jo pred zmrzaljo poberemo samo toliko kot jo potrebujemo.

Vse omenjene korenovke lahko skladiščimo v toplih gredah, zasipnicah ali pesku v kleteh. Priporočamo, da jeseni čim dalje ostanejo na vrtu, saj tako krepimo telo z vitamini, minerali in ostalimi koristnimi snovmi, ki jih je največ v sveži, vitalni zelenjavi.

KLIKNITE TUKAJ za brezplačno e-knjigo (DARILO), ki vam bo pomagala vrtnariti na vrtu. Sledite našim novicam na spletu in nas priporočite tudi svojim prijateljem.

Kako preselimo zelje, radiče in ostale rastline v rastlinjak?

Rastline lahko presadimo v rastlinjak z manjšo koreninsko grudo. To delamo na sončen in suh dan. Na vrtu odstranimo vse gnile, suhe, poškodovane liste ter jih pospravimo na kompost.

Prezimne radiče v rastlinjak preselimo zaradi divjadi (srne), ki enostavno obožujejo to vrtnino. Zelje in glavnati ohrovt, ki ju preselimo v rastlinjak nam omogočata samooskrbo s svežo zelenjavno celo zimo.

rastlinjak vrtnine pozimi

Najbolj uspešna je prezimitev vrtnin v domačem neogrevanem rastlinjaku.

Rastline lahko presadimo tudi v toplo gredo, če nimamo rastlinjaka

V primeru, da na vrtu nimate rastlinjaka, lahko presadite rastline tudi v toplo gredo. V obeh primerih jih sadimo zelo blizu skupaj, da izkoristimo prostor, saj rastline ne rastejo več.

Toplo gredo pokrijemo z okni ali pleksi steklom ter zaščitimo s slamo, koruznico ali smrečjem. Na takšen način lahko uživamo svežo domačo zelenjavo vsaj mesec dni več kot na vrtu.

topla greda

Vrtnine lahko presadite tudi v toplo gredo, ki jo zaščitite pred mrazom. ©AdobeStock

Vrtnine lahko obesimo tudi za korenine in podaljšamo skladiščenje

zelje glava

Zelje lahko v hladnem in vlažnem prostoru obesite za korenine in tako podaljšate skladiščenje.

Obstojnost sveže domače zelenjave z vrta obdržimo tudi tako, da jo očistimo vseh bolnih, suhih in poškodovanih listov ter osušimo.

Vrtičkarji pogosto zavijejo vrtnine v časopisni papir in jih s koreninami navzgor obesijo v hladen, vlažen prostor. Ta način skladiščenja je pogost pri zelju in glavnatem, ohrovtu. To seveda naredimo samo, če nimamo rastlinjaka ali tople grede. V časopis se zavija tudi radič štrucar in ostali radiči, ki ne prezimijo na vrtu.

Kdaj se bodo vrtnine na vrtu slabše skladiščile?

Vse omenjene vrtnine v članku se bodo slabše skladiščile, če smo jih med letom preveč gnojili s kompostom, gnojem ali kupljenimi organskimi gnojili.

Na vrtu se rastline slabše skladiščijo, če jih preveč gnojimo z dušikom, ki je glavna sestavina vseh organskih gnojil. Treba je poskrbeti tudi za pravočasno setev in spravilo, kar smo opazili pri korenčku, kitajskem kapusu in zelju.

V primeru, da želite podaljšati skladiščenje sveže, domače zelenjave, jo lahko prestavite tudi v toplo gredo ali rastlinjak.

Zeleni svet priporoča

Brezplačna e-knjiga (DARILO) Zeleni svet vam pomaga vrtnariti na domačem vrtu. Združuje nasvete, ki so v zadnjih letih najbolj brani na spletnem portalu Zeleni svet. To uporabno darilo bo zagotovo všeč tudi vašim vrtnarskim prijateljem. Presenetite jih z uporabnim darilom, ki jih čaka, če kliknejo tukaj 🙂

 

KLIKNITE TUKAJ za brezplačno e-knjigo (DARILO), ki vam bo pomagala vrtnariti na vrtu. Sledite našim novicam na spletu in nas priporočite tudi svojim prijateljem.

Povezane vsebine:

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


9 komentarjev na “20 vrtnin, ki jih ne ogroža zimski mraz in jih lahko dolgo skladiščimo na vrtu

   • Irena

    Jaz posavko pokrijem z loki in zimsko kopreno, bolje prezimi in spomladi veliko hitreje tvori glavice.

    Reply
    • Zeleni Svet Avtor

     Pozdravljeni, pokrivanje z loki res pospeši spomladansko rast. Nikakor pa je ne pokrivamo plosko, ker lahko plesni. Veseli nas, da vaše pozitivne izkušnje delite z nami in ostalimi vrtičkarji. Lep dan, ekipa Zeleni svet

     Reply
 1. Dare

  Pozdrauljen
  Uprašu bi,če se zimski česen lahko sadi sedaj k je mokra zemlja
  hvala za odgovor

  Reply
 2. Neva Šink

  Vaše nasvete redno spremljam, največkrat se “posvetujem” tik pred opravljanjem vrtnih opravil… Npr. Kako in kdaj obrezati določeno jagodičevje….. Zelo praktično. Ruske vile pa imam že zelo dolgo in so res fajn:) Lp

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *