*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Česen

Ob rednem uživanju česna bo veliko manj prehladnih obolenj, gripe, visokega krvnega tlaka, holesterola in drugih težav. Spomladanski česen ima manjše in bolj aromatične stroke, jesenski česen pa debelejše in manj aromatične, ki se skladiščijo krajše obdobje.

Čas sajenja česna

Spomladanski česen sadite spomladi (februar, marec), kot prvo vrtino v vrtu in to takoj, ko je zemlja primerna za obdelavo. V kratkem dnevu bo razvil korenine, ob dolgem pa list.

Če boste sajenje opravili prepozno (maj), se pogosto ne bo razdelil v stroke. Tudi jesenski česen za razvoj potrebuje nizke temperature, če ti pogoji niso izpolnjeni boste pridelali samo en odebeljen strok.

Jesenski česen sadite od druge polovice oktobra naprej, tudi novembra ali januarja ni prepozno.

KLIKNITE TUKAJ, vpišite vašo e-pošto in prejemali boste brezplačne vrtnarske novice. Če so vam nasveti všeč, nas priporočite še prijateljem.

Pravočasno stročkanje česna

Stročkanje česna

Stročkanje česna

 

Stročkanje ne opravite prehitro, ker česen v tem primeru ne razvije dobrih korenin in bolj požene liste. V domačem vrtu posamezne stroke ločite kar sproti, pred sajenjem, na večjih površinah pa to opravilo opravite 10 dni pred sajenjem.

Sadilna razdalja česna

Semenski česen ni primeren za prehrano, zato drobne stroke semenskega česna sadite bolj skupaj in ga porabite za mladi česen. Debele stroke v vrsti sadite 5 do 8 cm narazen, med vrstami naj bo razdalja vsaj 30 cm.

Sadilna in medvrstna razdalja česna

Pazimo na razdalje sajenja.

Za debel česen sadite zunanje debela stroke in glejte, kateri del je zgoraj in spodaj, če je strok nagnjen ali narobe sajen, bo dal manjši pridelek ali sploh ne bo prišel ven.

Gnojenje česna

Česen bo najbolje uspeval na gredici, ki jo ne gnojite z organskimi gnojili (gnoj, kompost). Če gnojimo pravilno bolje prenaša gnojenje z organskimi gnojili, ki jih kupite v trgovinah. Sadite lahko tudi jedilni česen, vendar se lahko zgodi, da ne bo naredil strokov, ker izhaja iz različnih celin in ni navajen naših letnih časov.

Bolezni in škodljivci česna

Česen ni občutljiv na bolezni in škodljivce.

V zadnjih letih na vrtovih opažamo resnega škodljivca česna, ki ji pravimo česnova muha. V vrt jo zanesete s semenom, pride pa lahko tudi od drugod.

V vrtu pridelek zavarujete tako, da česen pokrijete takoj, ko sneg izgine, oz. zemlja odmrzne. Česen naj bo pokrit do začetka aprila, ker ima muha samo en rod.

Na listih opazimo česnovo rjo. Oranžno rdeči kupčki letnih trosov niso nevarni za pridelek in jih ne zatiramo.

Česnova rja

Česnova rja

Kaj sejemo in sadimo s česnom?

Dobri sosedje česna so rdeča pesa, solata, paradižnik, kumare, zelje, redkvica, zelena, korenček, jagode, maline in ostalo sadno drevje.

Ob česen lahko sadimo tudi kapucinke, tagetes in ognjič.

Slabi sosedje česna

Slabi sosedje so vse stročnice, med katere uvrščamo grah, fižol, bob, sojo, čičeriko.

Spravilo in skladiščenje česna

Pridelek česna

Pridelek česna

Česen z vrta pospravite, ko porumeni tretjina listov. Listov ne odstranite od strokov, najbolje s bo posušil obešen in povezan v šope. V suhem prostoru se bo najbolje skladiščil obešen in spleten v kite, lahko ga hranite tudi v mrežastih vrečkah.

natisni članek

© Zeleni svet

Deli objavo z drugimi ♥


Prijava na novice


11 komentarjev na “Česen

  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni! Ni najbolj priporočljivo saditi česna za metuljnicami(grah, fižol, bob). in seveda za česnom, čebulo, šalotko Sadite ga za vsemi ostalimi vrtninami. Lep pozdrav!

   Odgovori
 1. Milena Humski

  Davor ,vse tako delam, kot si rekel,imam krasnega ,toda vedno ga posujem z lesnim pepelom in nimam nobene muhe. Gojim ga že 35 let, tako!

  Odgovori
 2. JOHN - Ivan

  Z ženo obdelujeva vrt, na katrem nam priraste vse kar potrebujeva od maja pa preko Božiča za kuhinjo, razen mesa, soli in mokein podobno. Ravno tako, vsako leto ispoljnjujeva vrt z nasveti od različnih agro strokovnjakov.
  Prijatelj, Marjan iz Portoroža, mi je posredoval vaš časopis, za katerega sem mu neizmerno hvaležen. Sedaj bom z vami v stalnem kontaktu, ker vidim, da imate izredno dobre nasvete. Ker je Slovenija, z svojem podnebjem, skoraj enaka kraju kjer midva živiva, v Ontariju – Kanadi , in v okolju, ki je naseljeno z MINONAJTSKIMI kmeti, bom lahko upošteval vaše nasvete z malim premikom časa, ker je pri nas le daljša zima kot v Sloveniji.
  Ker bo v drugem mestu čas za sajenje česna, sva še gredo dobro pognojila z naravnim gnojem, katerega uporabljajo gojitelji gob. Naju zanima, ali je po vašem mišljenju to naravno gnojilo primerno za gojenje česna in drugih stvari na vrtu. Vem po analizi, da ima ta gnoj malo več soli, kot je dovoljeno, ali to jaz balanciram z večjim zalivanjem.
  Drugo vprašanje pa imava glede česna, ker nisem nikjer zasledil v vaši knjigi, katero ste mi poslali, kako globoko se mora saditi česen. Razdalje med česnom delam že vsa leta, ista kot jih vi priporočate, a za globino pa niste nikjer omenili. Jaz ga sadim 10cm globoko. Ali hud mraz v februarju porine sadike česna proti površju, ali so že korenine in obstoji na svojem mestu, kjer je bil posajen?
  Hvaležen vam bom za vaš odgovor.
  Prijateljski pozdrav vsem bralcem ZELENI SVET,in vrtnarjem v Sloveniji, od Č Vere in Johna – Ivana

  Odgovori
 3. marjetics

  Od nekdaj strocke samo vtisnem v zemljo. Nobenih jamic in globine. Enako tudi cebulcek. In vedno lepo uspe. Lp

  Odgovori
 4. Irena

  Jaz sadim česen ob zadnjem luninem krajcu, konec oktobra oz. v začetku novembra in sicer cca 10 cm globoko. Pomembno je tudi, da spomladi trgamo cvetove oz. “pske”. Iz njih in krompirja pa naredim odlično kremno juho.

  Odgovori

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *

© Zeleni svet. Vse pravice pridržane. 
Skupnost ljubiteljev rastlin, narave, urejenega bivalnega prostora in ekološkega vrtnarjenja.