14 vrtnin, ki na domačem vrtu prenesejo zimski mraz in sneg

Blitva, zimska solata, motovilec in špinača prezimijo na prostem

Blitva, špinača in zimska solata brez težav prezimijo na vrtu. Ravno tako kot motovilec, ki ga ni treba pokrivati s kopreno. Bolje bo prezimila zimska solata, ki smo jo sejali in ima pred zimo razvitih pet listov. Vse omenjene rastline prezimijo tudi v rastlinjaku.

zimska solata

Najbolje prezimi zimska solata, ki smo jo sejali.

KLIKNITE TUKAJ in podarili vam bomo tabelo dobrih in slabih sosedov v vrtu.

Divja rukola, azijska listna zelenjava in zimski tolščak

Divja rukola brez večjih težav prezimi na vrtu. Še bolje prezimi v neogrevanem rastlinjaku in nas celo zimo razveseljuje z nekoliko ostrim okusom listov.

divja rukola

Divja rukola prezimi brez večjih težav.

 

V vrtu in rastlinjaku prezimi tudi azijska listna zelenjava. Zimski tolščak se na vrtnih gredicah razvija in raste celo zimo. S svojimi listi prektiva tla in jih v zimskem času varuje pred nevšečnostmi. Zelo ga priporočamo tudi za rastlinjake.

Kako dolgo na vrtu ostanejo radiči?

S pobiranjem radičev z vrta ne hitimo, saj ga na vrtu skladiščimo še dolgo v zimo. Res je, da so zunanji listi pogosto neugledni, v notranjosti pa se skriva sočna in sveža glava. Rdeč glavnat radič običajno ostane na vrtu do božično-novoletnih praznikov.

Vse do konca januarja lahko režemo radiče, ki imajo zelenordeče, pegaste glave. Prezimne sorte lahko pustimo na vrtu in jih režemo v spomladanskem času.

Na vrtu brez težav prezimi brstični ohrovt

Brstični ohrovt lahko prezimi na vrtu in vas v zimskem času razveseli z majhnimi brsti specifičnega okusa, ki imajo veliko koristnih snovi. Rastlina odlično prezimi, če jo pred snegom položite po tleh, da bo bolje zavarovana pred mrazom.

Brstični ohrovt

Brstični ohrovt ostane na vrtu tudi v zimskem času. Foto: AdobeStock.

V primeru suhe in zelo mrzle zime rastline spulimo in presadimo v zaboj s peskom, hranimo jih v hladni kleti, garaži in ostalih prostorih, ki niso ogrevani.

Listnati ohrovt na vrtu režemo celo zimo

Listi listnatega ohrovta v zimskem času postanejo bolj sladki in vsebujejo več koristnih snovi. Na vrtu sproti porežemo toliko listov kot jih rabimo v kuhinji. Priporočamo, da liste režemo od spodaj navzgor. To je vrtnina, ki je ni treba presajati, zamrzovati in bo najbolje prezimila na vrtu.

listnati ohrovt pozimi

Listnati ohrovt zelo dobro prezimi na prostem. Foto: AdobeStock.

 

Kitajsko zelje decembra poberemo z vrta

Kitajsko zelje lahko decembra presadimo v rastlinjak in ga pojemo pred zeljem. V primerno vlažni in hladni kleti se kitajsko zelje zelo dolgo skladišči, če ga s korenino presadimo v zabojček. Lahko ga zavijemo tudi v časopisni papir. V primeru skladiščenja v časopisnem papirju ga večkrat pregledamo in najprej pojemo rastline, ki so v najslabšem stanju.

KLIKNITE TUKAJ in podarili vam bomo tabelo dobrih in slabih sosedov v vrtu.

Glavnati ohrovt in por na vrtu zdržita do januarja

Ste vedel, da glavnati ohrovt na vrtu ostane do januarja? V izjemno mrzlih zimah ga presadimo v rastlinjak ali gajbice s peskom, ki jih hranimo v hladni in vlažni kleti. Podobno kot zelje ga lahko presadimo tudi v zasipnice ali toplo gredo.

glavnati ohrovt

Glavnati ohrovt pobiramo tudi janarja. Foto: AdobeStock.

 

V domačem vrtu por z gredic ne pospravimo prehitro. Običajno vse sorte pora brez težav prenesejo mraz do januarja. Skladiščimo ga lahko tudi v pesku in gabicah, ki jih hranimo v vlažni in hladni kleti.

Zelje je v zimskem času dolgo obstojno na vrtu in v kleti

Zelje na vrtu dobro prenaša nizke temperature in ga lahko režemo še dolgo v zimo. V kleti ga hranimo več mesecev, če ga posadimo v zabojčke s peskom in hranimo v hladni, vlažni kleti. To naredimo tako, da pozno jeseni odstranimo večje, poškodovane liste in ga s koreninami presadimo v zabojček s peskom.

Kako hranimo zelje v zasipnici, topli gredi in rastlinjaku?

Zelje presadimo v zasipnico, toplo gredo ali rastlinjak. Zasipnico pokrijemo z deskami, koruznico in zasujemo z zemljo. V primeru prezimovanja zelja, ki smo ga presadili v toplo gredo ga pokrijemo s steklom in koruznico. Zelje brez težav prezimi tudi, če ga pred zimo presadimo v rastlinjak.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


12 komentarjev na “14 vrtnin, ki na domačem vrtu prenesejo zimski mraz in sneg

  1. Nataša Klun

    Vaši nasveti so zelo koristni, današnji tudi. Vendar bi ga rada skopirala ali spravila, ker si tako lažje zapomnim. Pa ga ne morem kopirati. Mogoče sem premalo vešča za rokovanje s teksti (sem starejša generacija), ampak ne morem označiti teksta s “copy”, ker mi to vaš tekst ne omogoča., oz. program ne dopusti.. Včasih ste take nasvete oblikovali tudi v pdf obliki, da smo si nato lahko natisnili.
    Hvala, Nataša

    Reply
    • Zeleni Svet Avtor

      Pozdravljeni ga. Nataša, nekateri članki so omogočeni za kopiranje v pdf formatu, drugi zaradi pomanjkanja časa žal niso urejeni za prenos. Tekstov in avtorskih fotografij nismo omogočili za kopiranje, ker smo ugotovili preveč kopiranja s strani drugih medijev. Tako smo najlažje zavarovali nedovoljeno uporabo avtorskega dela. Hvala ker nam sledite, želimo vam uspešno vrtnarjenje.

      Reply
  2. Vinko

    Pozdravljeni, z namenom da bomo še pozimi uživali solato sem tudi jaz postavil rastlinjak, problem je pa da zimska solata in radič ki smo ju naflancali nekako ne delata kot bi morala, nekatere pa podivjajo. Kar smo jo posejali je pa prišlo ven in se ustavilo.
    Imate kakšen nasvet kaj storiti?, Poskusil sem z vrtnarčkom pa ni rezultata, hvala za pomoč že vnaprej.

    Reply
    • Zeleni Svet Avtor

      Pozdravljeni g. Vinko razlogov je lahko več, lahko nam na info@zelenisvet.com pošljete kakšno fotko in morebiti več informacij glede kako v rastlinjaku kolobarite, gnojite. Rabili bi več informacij, za točen odgovor.

      Reply
  3. Biserka

    Raštika prezimi na vrtu celo bolj kot listni ohrovt. Razmnožuje pa se zelo preprosto s podtaknjenci.

    Reply
  4. Katarina Engelsberger

    Pozdravljeni, prebrala sem vaše nasvete glede prezimovanja solat in radičev. Pogrešam pa sorte solat poimensko, katere bi morali sejati za čez zimo in zanima me še kateri radiči poleg Kastelfranka prezimijo in približno do kdaj? ( npr. štrucar, ……… )
    Hvala za vase odgovore in lep dan . Katarina

    Reply
  5. Nevenka

    Pozdravljeni, prosim povejte mi zakaj hruškasta melona ni imela ploda, je bila polna v cveti,sem jo trosila, oktobra je začel plod. lp

    Reply
    • Zeleni Svet Avtor

      Pozdravljeni ga. Nevenka, razlogov je veliko, težko je navesti pravega. Lahko da je bil vzrok v vremenskih težavah, bi potrebovali več informacij in kakšno sliko na e-pošto.

      Reply
  6. Silva

    Spoštovani!
    Na vrtu sem imela 6 čudovitih glav ohrovta.
    Nekaj dni me ni bilo doma. Kaj sem zagledala?
    Do polovice so bile sveže obglodane. Konec veselja.
    Na kompost. Sem žalostna.
    P.S. Naj jih sadim v plastenjak?
    Hvala za odgovor.
    Silva Podpečan

    Reply
    • Zeleni Svet Avtor

      Pozdravljeni ga. Silva, verjetno so bile na pojedini srne ali druge živali. Ohrovt lahko posadite za zimo tudi v rastlinjak ali ga zaščitite z mrežo oz. Ograjo, če je na prostem.

      Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *