7 idejnih zasaditev za najlepši grob

Kliknite na video za ogled nasveta:

1. Razgibana harmonična zasaditev

Najbolj pogumni bodo kombinirali različne trajnice, ki obogatijo nasad s svojimi barvitimi listi, in cvetovi. Priporočamo, da kombinirate tudi rastline za različnimi oblikami listov.

Razgibana harmonična zasaditev s hojhero, mačehami, vreso, mahekom in šaši. (Plečnikova cvetličarna, Žale Javno podjetje d.o.o.).

V naši zasaditvi smo lepo dopolnili mačehe, ki smo jih sadili ob hojhero, osrednjo trajnico lepo v listih. Višino v zasaditvi omogočajo tudi svetlo rumene vrese, prazen prostor na robovih zasaditve zapolni mahek, ki se blazinasto razrašča. Pisanolistni šaš bo s svojimi barvitimi listi dopolnil ozadje zasaditve.

2. Ideja z mačehami in trajnicami

Zasaditev z mačehami lahko popestrite z jesensko vreso v ozadju zasaditve. Mačehe je bolje saditi bolj na gosto. Tako smo poudarili valoviti rob zasaditve.

Mačehe in vreso smo dopolnili s hojhero, gaulterijo in skimijo. (Plečnikova cvetličarna, Žale Javno podjetje d.o.o.).

V ospredje groba smo sadili skimijo, ki ima barvito socvetje, nasad dopolnjuje tudi gaulterija z rdečimi plodovi. Obe rastlini sta barvno usklajeni s hojhero v ospredju zasaditve.

3. Rešitev za manjši žarni grob

Manjši žarni grob je lahko zasajen z nizkimi hebami, ki z živo zeleno barvo poživijo marmor. V manjšo odprtino lahko sadimo sinjezeleno bilnico. Jesensko vreso lahko dopolnjuje plazeči skrečnik ali drobnocvetna mačeha. Med iglavci sadimo sorte s kompaktno in počasno rastjo, ki jih lahko vršičkamo.

Zimzelena heba je lepa celo leto (Plečnikova cvetličarna, Žale Javno podjetje d.o.o.).

Sinjezelena bilnica.

Plazeči skrečnik in vresa.

Jesenska vresa in mačehe.

Brin sorta Blue star.

4. Zasaditev v posodi je trajna in lepa

Če je grob pokrit za marmorjem, peskom ali kamenjem različne debeline, lahko grob popestrite z zasaditvijo v posodi. Zasaditev v posodi je trajnejša rešitev od cvetličnega aranžmaja ali rezanega cvetja. V zadnjih letih je takšen način na grobovih vse bolj pogost.

Kontrastna zasaditev s hojhero, šašem, ciklamo in vresjem.

5. Rešitev s šopkom v vazi

 

Rezano cvetje v vazi je lepa in kratkoročna rešitev (Plečnikova cvetličarna, Žale Javno podjetje d.o.o.).

6. Ideja s cvetličnim aranžmajem

Cvetlični aranžma je najbolje uskladiti s šopkom in ga na grob postaviti istočasno. Zagotovo je to najbolj kratkotrajen način ureditve groba, ki je lahko hkrati tudi najlepši. Če ste v trendu boste to leto več sadili v posode, ki jih boste kombinirali z različnimi trajnicami.

Cvetlični aranžma postavimo na grob pred 1. novembrom (Plečnikova cvetličarna, Žale Javno podjetje d.o.o.).

7. Nasad z malo prostora

Tam kjer je malo prostora za zasaditev kombiniramo rastline tako, da popestrijo marmor v ozadju. V primeru temnega marmorja izberemo zasaditev v svetlejših tonih. Temnejše ozadje smo tako popestrili z barvito reso, krizantemo z beli cvetovi, pisanolistnim kolmežem in mlečkom. Dodaten čar zasaditvi podajo rastline, ki jih krasijo različne oblike, barve listov in cvetov.

Z desne proti levi si sledijo: resa, krizantema z belimi cvetovi, pisanolistni kolmež in mleček.

Katere rastline izberemo za zasaditev?

Za jesenske zasaditve so primerne različne trajnice, trave, šaši, nizki iglavci in manjše grmovnice. Med nizkimi grmovnicami največkrat izberemo skimijo, pernecijo in gaulterijo, ki zasaditev popestrijo z barvitimi plodovi.

Pester izbor rastlin za zasaditev groba.

Vsi, ki prisegate na klasiko boste na grobove sadili mačehe in jesenko vresje. V vazi in posodi pa zasaditev popestrili s krizantemami. Za bolj kreativno zasaditev lahko izberete različne okrasne trave, hebe, šaše, hojhero, calacephalus, plazeči skrečnik, okrasno zelje, cvetočo hermeliko, ajanjo ciklamo in ostale jesenske lepotice.

Za grob skrbimo celo leto

Na pokopališčih se grobove množično ureja v mesecu oktobru. Zato priporočamo, da čim več kombinirate s trajnimi rešitvami in spomladi zamenjate samo cvetoče enoletnice ali dvoletnice. Tako je dela manj, zasaditev pa ravno tako lepa na pogled. Vsekakor priporočamo, da kulturo urejanja grobov negujete skozi celo leto.

Zeleni svet priporoča:

Na grobu so rastline podvržene ekstremnim razmeram. Vsebino smo pripravili s pomočjo Plečnikove cvetličarne na ljubljanskih Žalah, ki je poskrbela za izbiro rastlin in zasaditev grobov. Nasvet nam je pomagala pripraviti Renata Cimperman, ki jo lahko kontaktirate za več informacij o zasaditvah. pokličete lahko na GSM 041 635 329 ali obiščete spletno stran Plečnikova cvetličarna, Žale Javno podjetje d.o.o.

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


komentar na “7 idejnih zasaditev za najlepši grob

  1. Točka

    Prosim za nasvet, na grob bi nasadila bonsaj, katere vrste mi priporočate, hvala.!

    Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *