*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Kdaj obiramo debeloplodni kivi in kako ga skladiščimo?

KLIKNITE NA VIDEO ZA NASVET O OBIRANJU KIVIJA

KLIKNITE TUKAJ za navadni kivi sorte Hayward (ženska rastlina).
KLIKNITE TUKAJ za navadni kivi sorte Tomury (moška rastlina, opraševalec).
**
KLIKNITE TUKAJ, vpišite vašo e-pošto in prejemali boste podobne brezplačne nasvete.
Če vam je nasvet všeč nas priporočite tudi prijateljem.

V domačem vrtu debeloplodni kivi obiramo pred jesensko slano

Plodove kivija obiramo pred pozebami.

Kivi obiramo oktobra in novembra odvisno od sorte. Pazimo, da ga oberemo pred prvo slano. Navadno je to čas od druge polovice oktobra do začetka novembra. Redno je treba spremljati vremensko napoved in pohiteti z obiranjem, če je napoved temperatur pod lediščem. Mraz lahko plodove poškoduje do te mere, da jih ne moremo skladiščiti. Ste vedeli, da v Sloveniji kivi imenujemo po ptiču brez peruti, ki živi samo v Novi Zelandiji?

Plodove obiramo s škarjami brez peclja

Obiranje s škarjami brez peclja.

 

Plodov ne smemo poškodovati. Obiramo tako, da s škarjami odrežemo plod brez peclja. Plodove kivija zlagamo v plastično gajbico. Plodove pravilno obračamo pokonci. Obrnjeni so navzgor na strani, kjer je bil pecelj.

Kivi shranjujemo v dobri kleti do januarja ali februarja

Kivi skladiščimo 2 do 3 mesece v hladnih kleteh ali nekaj mesecev v hladilnikih. Skladiščimo jih čim dlje od jabolk ali celo popolnoma ločeno. Temperatura skladiščenja naj se giblje med 2 do 5º C.

Plodove kivija zlagamo v gajbice.

Med skladiščenjem v kleteh se sprošča plin eten oz. etilen, ki povzroča hitrejše zorenje plodov. Etilen težje zadostno odstranjujemo iz domačih skladišč, zato je čas skladiščenja bistveno krajši, kot v skladiščih z kontrolirano atmosfero.

Skladiščni prostor naj bo primerno vlažen

Poskrbimo, da je skladiščni prostor vlažen. Zračno vlago povečamo, če prostor zračimo v vlažnih in deževnih dneh. Vlažnost zraka lahko povečamo tudi, če v skladiščni prostor postavimo vedra vode. V nasprotnem primeru bodo plodovi prehitro izgubili vodo, čas skladiščenja se bo občutno zmanjšal.

Kako omehčamo trde plodove kivija?

Kivije zložimo med jabolka, lahko dodamo tudi banane. Tako bomo prej uživali sveže plodove kivija.

Obrani plodovi kivija so trdi in neprimerni za uživanje, če niso omehčani. Mehčanje pospešimo, če jim odstranimo dlačice in okoli njih zložimo zrela jabolka in banane. Tako bodo plodovi kivija v roku 14 dni omehčani in primerni za uživanje.

Proces poteka hitreje v kartonski škatli ali embalaži za pakiranje kruha. Mehčanje naj poteka pri običajni sobni temperaturi. Iz kletnega skladišča sproti prinašamo količino plodov, kolikor jih bomo v 10 do 14 dneh pojedli.

Zeleni svet priporoča:

Kivi – aktinidijo sadimo tudi v manjše vrtove. Tako poskrbimo za zdravje z domačega vrta, ki je dostopno vsakomur. 

KLIKNITE TUKAJ za navadni kivi sorte Hayward (ženska rastlina).
KLIKNITE TUKAJ za navadni kivi sorte Tomury (moška rastlina, opraševalec).
**
KLIKNITE TUKAJ, vpišite vašo e-pošto in prejemali boste podobne brezplačne nasvete.
Če vam je nasvet všeč nas priporočite tudi prijateljem.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


5 komentarjev na “Kdaj obiramo debeloplodni kivi in kako ga skladiščimo?

  1. Mami

    Kivi se ohrani do prvega maja ce gajbo zaviješ v vrečo za smeti in naprodušno zavežeš. Vreča se ne sme kivija dotikat. Klet ne sme biti pretopla, ker potem kivi v vreči ‘zakuha’. Pred uživanjem pa med jabolka ali banane. Večkrat preizkušeno. Nasvet dobila od Primorcev.

    Reply
  2. Berta Toman

    Kivi gojim že 20 let ali več. Nekaj se mi zdi prav kar pišete, nekaj pač ne. O obiranju glede temperature drži. S škarjami ga še nisem obirala ( če ni pozebe oberem do 15o kg kivija, letos žal samo 50 kg zaradi slane). Namreč, če pustiš peclje na drevesu, spomladi kar nekaj soka izteče po teh pecljih in moja izkušnja je, da je s tem manjši pridelek! Torej se pecelj odtrga pri listu!Skladiščim ga ne glede na to ali je obrnjen pecelj navzgor ali navzdol ali ležeče ( saj pri tolikih kg ne moreš gledati kako bo ležal niti ne moreš skladiščiti v eni vrsti po gajbicah! Hranim ga v vrtni uti obloženi s 5 cm stiroporom in ga jemljem iz gajbic kadar ni premrzlo ( okoli poldneva) in ga shranim v hladilniku ( spodnji predal za zelenjavo). Sosed ga je hranil v kleti in je bil spomladi rumene barve, moj je bil zelen, prav takšen kot sem ga shranila jeseni!Jedli smo ga do konca aprila! Tako da, ja malo je treba poenostaviti, kajne? Lep pozdrav

    Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *