Enostavno kolobarjenje v rastlinjaku in načrt za vrt različnih velikosti

Štiriletno kolobarjenje v rastlinjaku je povsem enostavno

V rastlinjaku nikoli ne gojimo samo paradižnika in paprike. Predstavljamo rešitev za kolobarjenje v neogrevanem rastlinjaku, ki je velik 6 x 8 m. Rastlinjak te velikosti je tudi najboljši za vrtičkarje, ker se spomladi in poleti ne segreje premočno, jeseni in v zimskem času pa zadržuje več toplote, kar omogoča prezimitev naknadnega posevka.

Igor Škerbot je priznani strokovnjak za vrtnarjenje, ki je pripravil tudi načrt za manjši rastlinjak, velikosti 3 x 4 m. Poiščite ga v knjigi Vrtnarim načrtno, ki je predstavljena v nadaljevanju in jo je mogoče tudi prelistati.

Tabela: Kolobarjenje po poljinah v rastlinjaku za predposevek, glavni posevek, naknadni posevek

POSEVEK / POLJINA PREDPOSEVEK GLAVNI POSEVEK NAKNADNI POSEVEK
POLJINA 1 mlada čebula, paradižnik, zimski portulak
azijska listna zelenjava paprika zimska solata
POLJINA 2 zimski portulak bučke motovilec
zimska solata kumare motovilec
POLJINA 3 motovilec zgodnji krompir špinača
motovilec zgodnji krompir grah za zrno in strok
POLJINA 4 špinača solata, kolerabica mlada čebula,
grah za zrno in strok poletni por, solata, jesenski por azijska listna zelenjava

KLIKNITE TUKAJ za 10 odličnih načrtov za zelenjavni vrt, rastlinjak, visoko in toplo gredo, ki so podrobno predstavljeni v knjigi Vrtnarim načrtno. 📗 Knjigo Vrtnarim načrtno si lahko ogledate in prelistate s klikom TUKAJ (PDF).

Za nasvet in pomoč pri nakupu pokličite na GSM: 069 928 945, PON – PET, med 11. in 13. uro. Ves čas lahko kupujete na spletu.

** PRIPOROČAMO, DA POHITITE Z NAKUPOM, ZALOGE KNJIGE SO OMEJENE. **

Kako menjamo poljine v rastlinjaku za pravilen kolobar?

Rastlinjak razdelimo na 4 enake dele in jih poimenujemo poljina 1, poljina 2, poljina 3 in poljina 4. Prva poljina se v naslednjem letu premakne na mesto poljine 4. Poljina 4 se premakne na mesto poljine 3, poljina 3 se premakne na mesto poljine 2, poljina 2 pa na lokacijo poljine 1. Na ta način smo v štirih letih rotirali vse poljine v domačem rastlinjaku in upoštevali 4 letni kolobar. Enako delamo tudi na vrtu.

Vrstenje poljin v rastlinjaku je povsem enostavno.

Kolobarjenje za paradižnik in ostale vrtnine na 1. in 2. poljini

Za kolobar v rastlinjaku ali na vrtu vedno upoštevamo glavni posevek, ki na gredi ostane najdaljše obdobje. V našem primeru je to paradižnik, ki je lahko sosed paprike, če ga ne senči. Naknadni posevek sta zimski portulak in solate jesensko-zimskih sort. Buče in kumare na drugi poljini v dve ločeni gredi ali vrsti.

Po spravilu pridelka lahko v več intervalih sejemo motovilec. Celoten razpored in vrstenje vrtnin na posamezni poljini si oglejte v knjigi Vrtnarim načrtno.

Paradižnik lahko sadimo v bližino paprike, pri tem pazimo, da paprika ni zasenčena.

Kako kombiniramo vrtnine na 3. in 4. poljini za celoletni pridelek?

Za zgodnjim krompirjem sadimo prvi del špinače. Drugi del špinače sadimo od konca avgusta do do sredine oktobra. Od sredine oktobra ali v novembru sejemo grah, ki v rastlinjaku prezimi.

Med glavni posevek solate lahko sadimo nadzemno kolerabico in por. Poletni por sadimo konec aprila in v prvi polovici maja, jesenski por pa od polovice junija naprej in vse do konca julija. Jeseni sadimo čebulček na delu poljine, kjer je med solato rasla kolerabica.

V knjigi Vrtnarim načrtno so predstavljene skice in razlage zasaditev.

Načrt za kolobarjenje na vrtu in visoki gredi je delo priznanega strokovnjaka

Igor Škerbot vam želi veliko veselja in ustvarjalnih idej na vrtu.

Igor Škerbot je priznani strokovnjak, ki je pripravil načrt za vrt velikosti 4 x 5 m. Ogledate si ga lahko, če kliknite tukaj in uporabite skice ter navodila za sajenje na svojem vrtu.

Primer zasaditve in načrt za vrt velikosti 10 x 15 vas čaka, če kliknete tukaj. V knjigi Vrtnarim načrtno so predstavljni tudi načrti za vrt velikosti 4 x 4 m, 7 x 7 m in 10 x 10 m. Zelo je uporaben tudi načrt za visoko in toplo gredo.

Zeleni svet priporoča:

Igor Škerbot, priznani strokovnjak za vrtnarjenje, ki je ustvaril mojstrovino z naslovom “Vrtnarim načrtno”. Ta knjiga je nepogrešljiv vir za vsakega vrtnarja, saj je polna skic za zasaditveni načrt, kolobarjenje, gnojenje, …

To je najbolj praktična in razumljiva knjiga za vrtičkarje, ki je bila kdajkoli napisana. Z njo boste lahko samozavestno stopili na svoj vrt in prenesli idejne zasaditve na svoje gredice.

Ta knjiga bo postala vaš nepogrešljiv spremljevalec, saj vam nazorno predstavlja pravilno sledenje vrtnin na gredi, kolobar in gnojenje. Ne zamudite priložnosti, da postanete mojster svojega vrta s priznanim strokovnjakom!

KLIKNITE TUKAJ za 10 odličnih načrtov za zelenjavni vrt, rastlinjak, visoko in toplo gredo, ki so podrobno predstavljeni v knjigi Vrtnarim načrtno.

Za pomoč pri nakupu pokličite na GSM: 069 92 945, PON – PET, med 11. in 13. uro. Ves čas lahko kupujete na spletu.

** PREDLAGAMO, DA POHITITE Z NAKUPOM, KER SO ZALOGE KNJIGE OMEJENE. **

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


2 komentarjev na “Enostavno kolobarjenje v rastlinjaku in načrt za vrt različnih velikosti

  1. ANA KEBER

    Pozdravljeni!
    Prosim, da mi pošljete dobre in slabe sosede ponovno na moj email. Ob tiskanju je iz članka izginila ponudba in se ne pojavi več. Je bila ponujena možnost le v primeru, če nabavim knjigo o kolobarjenju? Že vrsto let prebiram vaše zanimive članke, seveda kolobarim, uživam na vrtu in tudi učinkovito uporabljam ANKO.
    Ana

    Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *