*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Gojenje čebule

Skoraj ga ni vrtička, na katerem ne bi pridelovali čebule. V prehrani je zelo uporabna, ker vsebuje veliko koristnih snovi. Zelo pozitivno vpliva na sistem ožilja, delovanja srca, znižuje holesterol in krvni pritisk, ter ugodno deluje na prekrvavitev v telesu.

Setev in sajenje čebule

Čebulo v jesenskem času sadimo konec septembra in oktobra. Tako bo razvila manj listne mase in več korenin.

Čebulo lahko posejete že v januarju v neogrevane rastlinjake in si pridelate sadike. Včasih je v naših razmerah to še bolje, kot sajenje iz čebulčka. Možna je tudi setev v tople grede ali multiplošče z 240 luknjami.

sajenje čebulčka

Sajenje čebulčka

Običajno v marcu že sadite čebulo iz čebulčka, ki ga kupite v trgovini. Medvrstna razdalja naj bo 35 do 40 cm, v vrsti pa malo več kot 5 in manj kot 10 cm. Sejte domače sorte in ne tuje hibride, saj imajo tuji hibridi ponavadi veliko manjšo prehransko vrednost kot domače lokalne sorte.

KLIKNITE TUKAJ, vpišite vašo e-pošto in prejemali boste brezplačne vrtnarske novice. Če so vam nasveti všeč, nas priporočite še prijateljem.

Gnojenje čebule

Čebulo sadite na gredo,  ki je ne gnojite z gnojem ali kupljenimi organskimi gnojili, ker ne mara preveč dušika. Malo jo pognojite takrat, ko se masovno začnejo tvoriti listi. Takrat uporabite kompost ali kupljena organska gnojila.

Za gnojilo pri pripravi tal je najbolje uporabiti kar nekaj pepela, ki ne vsebuje dušika. Uporabna je tudi majhna količina komposta (1 l/m2). Za gnojenje ob pripravi tal so  uporabna tudi kupljena kalijeva gnojila, med letom pa tudi gabezova prevrelka, ki jo mešate z vodo za zalivanje.

Škodljivci čebule

Najpogostejši škodljivci so čebulna muha in strune.

Čebulna muha velja za najhujšega škodljivca čebule, zato jo do sredine maja prekrijte s prekrivali. Nad njo je dobro postaviti ogrodje, ker ne mara ploskega pokrivanja. Za oporo raznim vrtnim tkaninam uporabite leskove šibe ali loke, ki jih kupite v trgovini.

Zunaj vrtne tkanine namestite rumene lepljive plošče, ki so dobre predvsem za spremljanje prvega pojava čebulne muhe.

Bolezni čebule

Čebulo najpogosteje ogroža čebulna plesen, čebulna siva plesen, bela gniloba čebulnic in viroze.

Kaj sejemo in sadimo s čebulo?

Čebula in korenček v vrstah

Čebula in korenček v vrstah

 

Korenček velja za dobrega soseda čebuli, vendar ga v spomladanskem času sejete kasneje kot čebulo in v času naleta čebulne muhe še nima svoje obrambne vloge, zato je prekrivanje v času cvetenja višenj in češenj nujno opravilo.

S čebulo kombiniramo tudi radič, jagode, krompir, solata, peteršilj, paradižnik, kumare, bučke, kolerabica in rdeča pesa. Ob čebulo lahko sadimo tudi koper, kamilice in janež.

Slabi sosedje čebule

Slabi sosedje čebule so vse stročnice (grah, fižol, čičerika, bob, leča) in kapusnice (brstični ohrovt, cvetača, ohrovt, zelje, kitajsko zelje, črna redkev, drobnjak).

Droben ali debel čebulček?

Debel čebulček bo prej zacvetel, kar ni zaželeno, droben pa bo dal večji pridelek. Droben čebulček spoznate po tem, da je premera manj kot 25 mm. Debel čebulček ne zavrzite saj ga lahko sadite bolj skupaj in ga uporabite za mlado čebulo.

Čebulček posadite  tudi v tople grede ali rastlinjake. To naredite tako, da boste vmes lahko posadili npr. paradižnik. Čebula paradižnika ne bo motila saj jo boste dokaj hitro populili. Tako vas cvetna stebla zagotovo ne bodo vznemirjala.

Pravilno gojenje čebule

Čebulo okopavajte, ker ima rada rahlo zemljo, tako bo tudi bolj debela. Običajno pri čebuli zanemarjate zalivanje, kar je pogosta pomota. Čebula ima rada tudi vodo dokler se debeli in prav nič ni narobe, če jo občasno zalijete. Najbolje je zalivati zjutraj z razpršilci. Pri zalivanju pazite, da ne uporabljate premrzle vode.

Čebula bo najbolje uspevala, če boste nanjo nekoliko pozabili. V času dozorevanja, ko je že dovolj debela ji plevel celo koristi in ne škodi. Z upoštevanjem kratkih in jedrnatih navodil boste zagotovo pridelali debelo čebulo.

Spravilo čebule

Mlado čebulo pospravljamo postopno, čebule s suhimi ovenelimi listi pobiramo od junija do avgusta. Še bolje je, da jo poberemo takoj, ko pod prsti začutimo mehko steblo, tako bo manj gnila. Sorte čebule so predstavljene v galeriji slik spodaj.

  

natisni članek

©Zeleni svet

 

Deli objavo z drugimi ♥


Prijava na novice


14 komentarjev na “Gojenje čebule

 1. martin

  Pozdravljeni.
  Zanima glede sajenje čebule iz čebulčka-smo na začetku maja,pa se nisem posadil čebule:je smiselno sedaj posaditi čebulo ali rajsi pocakam na jesen?
  Hvala za odgovor
  Lp
  Martin

  Odgovori
 2. Polde

  Čebulček sadim lepo v vrste a mi neka žival vse raznosi celo izven grede.Mislil sem, da mi to povzročajo ptice – šoje, vrane, zato sem gredo pokril s kopreno. Stanje se niti malo izboljšalo. So povzročitelji deževniki ali bramorji?

  Odgovori
  • Pajo

   V glavnem deževniki. Če pa sadimo nenamocene čebule pa marsikateri v vlažni zemlji izplača sam.

   Odgovori
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Albina, lahko jo posadite tudi pred poletjem, najbolj ugoden čas je mesec april, po cvetenju višenj, da se izognete čebulni muhi. V kolikor sadite prej je treba čebulo prekrivati s kopreno.

   Odgovori
 3. JOSIP

  Mene pa zanima, kdaj sta čebula in česen primerno dozorela za ozimnico?
  In kaj je boljše, da semenske nastavke takoj odrežemo če jih ne rabimo, ali jih pustimo?
  Hvala za odgovor in lep pozdrav

  Odgovori
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni g. Josip, ko poberete česen in čebulo ju osušite v senci. Semenske glavice pa kar odrežite takoj ko se pojavijo. Energija naj ne gre v seme.

   Odgovori

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *

© Zeleni svet. Vse pravice pridržane. 
Skupnost ljubiteljev rastlin, narave, urejenega bivalnega prostora in ekološkega vrtnarjenja.