Pistacija in sadika, ki jo sadimo v Sloveniji, saj prenese nizke temperature

KLIKNITE NA VIDEO ZA OGLED NASVETA:

👉 KLIKNITE TUKAJ za naročilo ŽENSKE sorte pistacije Vera Ejinis (RODNA RASTLINA), ki prenese temperature do -20 stopinj Celzija.

👉 KLIKNITE TUKAJ za naročilo MOŠKE sorte pistacije Vera Greek (OPRAŠEVALEC), ki ravno tako prenese zimski mraz. 

Za dodaten nasvet in pomoč pri nakupu oz. rezervaciji lahko pokličete na GSM 069 928 945 (med delavniki od 11 do 13 ure). Ves čas lahko kupujete na spletu.

Pistacija je drevo, ki lahko prinese do 70 kg plodov

Ste vedeli, da vas eno žensko drevo pistacije nagradi s 70 kg pridelka? Pistacijo v Sloveniji obiramo konec septembra ter se tako veselimo domačih plodov, ki nas razveselijo tudi v celinskem delu Slovenije, Hrvaške in ostalih držav srednje Evrope. S pridelkom nas razveselijo samo ženske rastline, saj je moška rastlina posajena samo za opraševanje.

Polno rodnost doseže 5 do 7 let po sajenju. V 10 do 15 letih pri nas doseže višino do 5 m, saj je rast bolj umirjena in jo ni težko obirati.

Zorenje plodov pistacije in polna veja oreškov, ki jih lahko nabirate v Sloveniji. Foto: AdobeStock

Pistacija, ki rodi v Sloveniji in prenese zimski mraz

Ženska rastlina pistacije Vera Ejinis  je drevo, ki prenese temperature do -20 stopinj Celzija in se je v zadnjih letih množično razširila po celi Sloveniji. Najbolje se počuti na sončni legi, saj enostavno obožuje sonce.

Glede na to, da imamo v zadnjem desetletju mile zime, smo veseli, da lahko sadimo vse več rastlin, tudi v hladnejšem, celinskem podnebju. Ena izmed teh rastlin je zagotovo posebna pistacija, ki je odporna na nizke temperature.

Za opraševanje ženske sorte pistacije sadimo tudi moško rastlino

Sorta pistacije Vera Ejinis je ženska rastlina, ni samooplodna, zato potrebuje dodatnega opraševalca. Nujno je treba poskrbeti, da poleg nje posadimo še moško sorto pistacije Vera Greek, ki ravno tako prenese zimske temperature do – 20 stopinj Celzija. Ena moška rastlina lahko opraši do 10 ženskih rastlin pistacije. 

pistacija sorta Vera Ejinis

Sorta pistacije Vera Ejinis ni samooplodna, zato jo sadimo skupaj z moško rastlino. Foto: AdobeStock

Sajenje pistacije na domačem vrtu je povsem enostavno

Sadiko, ki je višine 120 do 140 cm po sajenju ne prikrajšujemo. Pazimo tudi na to, da je cepljeno mesto nad nivojem tal.  Rastlina je drevesaste rasti in se bo nekaj let po sajenju lepo razrasla.

Moška in ženska sadika naj bosta med sabo oddaljeni 5 metrov. Najbolje uspeva v globoki peščeno ilovnati zemlji in ni zahtevna za pH.

pistacija drevo sadika

Drevo pistacije v polni rodnosti vas oskrbi s pridelkom za celo leto. Foto: AdobeStock

Kako je treba zalivati pistacijo po sajenju in v prvih letih?

Sadiko pistacije je treba prvo leto po sajenju nujno zalivati. Prav zato se bolj obrestuje jesensko sajenje, saj se sadika bolje ukorenini do naslednjega leta.

Možno je tudi sajenje v spomladanskem obdobju in to takoj, ko je zemlja primerna za sajenje. Prej, ko jo boste posadili v spomladanskem času, manj jo bo treba prvo leto po sajenju zalivati v sušnem poletju. V drugem in tretjem letu rastlina razvije globoke korenine in zelo uspešno kljubuje suši.

Listi pistacije imajo tudi majhne pore in to rastlini pomaga zmanjšati izgubo vode v najbolj vročih obdobjih leta.

Se sprašujete kje je možno kupiti pistacijo, ki prenese zimski mraz?

Rastlina je posebnost in jo je mogoče kupiti samo preko spleta. Dostavljena je v nekaj dneh po naročilu, saj je skladiščena v Sloveniji. Pri naročilu je treba biti pozoren, da naročite žensko (Vera Ejinis) in moško sorto (Vera Greek), ki se med sabo oprašita in vam zagotovita pridelek tudi v krajih z nižjo zimsko temperaturo.

👉 KLIKNITE TUKAJ za naročilo ŽENSKE sorte pistacije Vera Ejinis (RODNA RASTLINA), ki prenese temperature do -20 stopinj Celzija.

👉 KLIKNITE TUKAJ za naročilo MOŠKE sorte pistacije Vera Greek (OPRAŠEVALEC), ki ravno tako prenese zimski mraz. 

Za dodaten nasvet in pomoč pri nakupu oz. rezervaciji lahko pokličete na GSM 069 928 945 (med delavniki od 11 do 13 ure).Ves čas lahko kupujete na spletu.

Pistacija in cena za kakovostno sadiko

Cena za 2 do 3 letno sadiko pistacije je običajna, saj to ni enoletna šiba. Pri nakupu vedno pazite, da je sadika starejša od enega leta. Tako bo rodila vsaj 2 leti prej kot sadika, ki je stara eno leto. Na ceno vpliva tudi cena transporta, ki je zaradi velike razdalje zelo visoka. Cena nakupa moških in ženskih sadik se zagotovo povrne, ko ženska sadika prične intenzivno roditi.

sadika pistacije

Enoletna sadika pistacije je cepljena ter visoka 120 do 140 cm.

Eno drevo vam zagotovi dovolj energetsko bogatih plodov za celo leto. Tako boste ogromno privarčevali, saj boste samooskrbni celo leto, viške pa boste razdelili med ostale družinske člane ali prijatelje.

Pistacijo ne oprašujejo žuželke, saj je za to odgovoren veter

Pri pistaciji se naravno opraševanje izvaja predvsem z vetrom. Žuželke in čebele pri tem nimajo pomembne vloge. Najprej cvetijo moške rastline in potem še ženske. Deževno vreme ali pomanjkanje vetra lahko ovira naravno opraševanje. V takih primerih zberite cvetni prah z moških dreves in ga shranite v hladilniku.

Zbiranje cvetnega prahu z moških socvetij je preprosto. Ročno jih poberete, ko se prašniki odprejo potresite na hladnem in suhem mestu. Cvetni prah potem postrgate s površine in v zaprti posodi hranite v hladilniku. Tako shranite mešanico cvetnega prahu in jo razpršite po parceli s pistacijami šele, ko ženska drevesa cvetijo in so vremenske razmere primerne (šibek veter, brez dežja).

Pistacija ima pozitiven učinek na zdravje

Pistacija ima pozitiven učinek na zdravje, saj je znanstveno dokazano, da zmanjšuje možnost pojava bolezni sodobnega časa (srčno-žilne bolezni). Plodovi, ki dosežejo velikost 2 cm so zelo hranljivi. Vsebujejo velik delež maščob rastlinskega izvora, ki ne vsebujejo škodljivega holesterola.

Polega rastlinskih maščob vsebujejo tudi enakomeren delež ogljikovih hidratov in beljakovin. V manjših količinah vsebujejo še vlaknine, kalcij, kalij, magnezij in železo.

Uporaba pistacije, ki jo pridelamo na domačem vrtu

Plodovi pistacije Vera Ejinis so široko uporabni. Največkrat jih uživamo pražene, ki jih solimo. Možno je tudi uživanje nesoljenih plodov. Pri naših južnih sosedih je zelo znana in razširjena uporaba v baklavi.

V prehrani jo uporabljamo tudi za namaze, sladoled, pesto, jo posipamo po rogljičkih, pripravljamo razne kreme, paste.

Lahko rečemo, da je to prava energijska „bomba“, ki jo uživamo v zmernih količinah in lahko raste tudi na vašem vrtu.

pistacija v hrani, baklava

Pistacija je sestavni del baklave in številnih drugih jedi. Foto: AdobeStock

Izvor pistacije in sorta, ki prenese nizke zimske temperature

Pistacija najbolje uspeva v Iranu in področju jugovzhodne Azije. Ta vsestransko uporabna rastlina se je razširila v Sredozemlje (Turčija in ostale države) in potem še na ostale kontinente. Predvsem v Avstralijo in ZDA (Kalifornija).

Za Slovenijo in ostala kontinentalna področja je primerna sorta pistacije Vera Ejinis, ki prenese nizke zimske temperature. Predlagamo, da jo posadite v domač vrt in se veselite pridelka. Za zagotovitev pridelka oz. opraševanje pa posadite še moško sorto pistacije Vera Greek.

Zeleni svet priporoča:

Pistacije lahko gojimo tudi v celinskem delu Slovenije, če zimske temperature ne padejo pod – 20 stopinj Celzija.

Za sajenje v naših krajih je primerna ženska rastlina Vera Ejinis, ki prinese do 70 kg plodov na drevo. Za opraševanje in rodnost potrebuje moško rastlino Vera Greek, ki jo sadimo 5 m od ženske rastline.

👉 KLIKNITE TUKAJ za naročilo ŽENSKE sorte pistacije Vera Ejinis (RODNA RASTLINA), ki prenese temperature do -20 stopinj Celzija.

👉 KLIKNITE TUKAJ za naročilo MOŠKE sorte pistacije Vera Greek (OPRAŠEVALEC), ki ravno tako prenese zimski mraz.

Za dodaten nasvet in pomoč pri nakupu oz. rezervaciji lahko pokličete na GSM 069 928 945 (med delavniki od 11 do 13 ure). Ves čas lahko kupujete na spletu.

KLIKNITE TUKAJ  za ostale eksotične in manj poznane sadne vrste, ki jih lahko sadimo v Sloveniji.

Povezane vsebine:

© Davor Špehar, Zeleni svet

Prispevek je pripravljen v sodelovanju s spletno trgovino Sadikanadom.si (MM trgovina d.o.o.).

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


17 komentarjev na “Pistacija in sadika, ki jo sadimo v Sloveniji, saj prenese nizke temperature

 1. Marija

  Pozdravljeni
  Zanima me ce bi ta pistacija uspevala v popolnoma pesceni prsti (in sicer v Subotickem pescenem terenu kot miuka)
  Hvalezna za odgovor

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, lahko uspeva, če zimske temperature niso nižje od -20 stopinj Celzija. V prvem letu bo poleti treba skrbeti za zalivanje. Ravno tako jo zalivamo v primeru suhe in hladne zime, brez snega. Lep dan, ekipa Zeleni svet

   Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni,

   to je običajno po 5 do 7 letu po sajenju, ker se prvi dve leti sadika razrašča in ukoreninja. Potem tvori rodni les in se prične rodnost.

   Lep dan, ekipa Zeleni svet

   Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni,

   hvala, ker ste se obrnili na nas z vprašanjem o globini korenin drevesa pistacije.

   Povprečna globina korenin starejšega drevesa pistacije je okrog 2,5 m. Vendar pa lahko širina korenin včasih preseže 5 m.

   Pistacija je dolgoživa rastlina z globoko glavno korenino in lahko zraste do 8 metrov.

   Na vrtu ali v sadovnjaku naj bi drevesa sadili 5 m narazen.

   Upam, da so te informacije koristne.

   Lep pozdrav, ekipa Zeleni svet

   Reply
 2. Danijel Konjedic

  Pozdravljeni. Zanima me, na kakšno podlago so pistacije cepljene? Hvala. Lp, Danijel

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni,

   s hlevskim gnojem je ne gnojimo, ker preveč bujno raste in je zaradi preveč dušika potem bolj občutljiva na pozebo v zimskem času, saj poganjki ne dozorijo jeseni kot je treba.

   Lep dan, ekipa Zeleni svet

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *