*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Gojenje cvetače

Tako kot se kapusnice vsebuje številne vitamine in minerale, najboljša je sveža z domačega vrta.

Setev za sadike cvetače

Cvetačo za sadike v zavarovan prostore sejete od februarja do konca marca. Ravno tako kot zelje jo lahko sejete tudi na prosto v vrt in vzgojite svoje sadike z golimi koreninami.

Cvetačo lahko sejete tudi v poletnem času od začetka julija do sredine avgusta. V tem primeru izbirajte sorte s krajšo vegetacijo. Poleti ne pozabite na senčenje sadik. Ko so sadike primerno razvite jih presadite na stalno mesto.

KLIKNITE TUKAJ, vpišite vašo e-pošto in prejemali boste brezplačne vrtnarske novice. Če so vam nasveti všeč, nas priporočite še prijateljem.

Sadilna razdalja in čas sajenja cvetače

Cvetača bo najbolje uspevala v spomladanskem in jesenskem času. Spomladi sadike presadite do konca aprila na razdaljo 50x50cm. Sadike, ki jih presajate poleti je priporočljivo presajati v senco visokega fižola. Zadnje presajanje je smiselno nekje do sredine septembra, na Primorskem gojimo cvetačo tudi čez zimo. Po presajanju skrbite za redno zalivanje, da razvije čim več listen mase.

KLIKNITE TUKAJ za ogled aktualne ponudbe semen.

Gnojenje cvetače

Tla pripravite tako kot pri zelju. Najbolje je, da gredico, kjer bo uspevalo zelje že jeseni močno pognojite s kompostom, gnojem ali kupljenim organskim gnojilom. Če cvetači primanjkuje bora se rože ne tvorijo, zato ji dvakrat dodajte listna hranila, ki vsebujejo bor.

V ekološkem vrtu jo lahko zalivamo s koprivno brozgo, ki vsebuje veliko dušika ali s pripravki na osnovi morskih alg. Dušik veže iz zraka tudi fižol, zato je ob cvetači priporočljivo saditi to stročnico, ki jo dodatno oskrbi z dušikom.

Kaj sejemo in sadimo s cvetačo?

Spomladi lahko ob koncu aprila med vrste cvetače posadite nizek fižol, v jesen pa zimsko solato. Priporočljivo je izmenično sajenje vrst nizkega stročjega fižola in cvetače ali sajenje cvetače ob vznožje visokega fižola.

V vrsti s cvetačo se zelo priporoča saditi zeleno. Dobri sosedje cvetače so še blitva, grah, bob, paradižnik, solata, endivija, zgodnji krompir, korenček in špinača.

Slabi sosedje cvetače

Slabi sosedje cvetače so: čebula, česen in jagode.

Škodljivci cvetače

Najpogostejši škodljivci so kapusova muha, kapusov belin, polži. Škodljivce v cvetačni gredici bodo odganjali tagetes, ognjič, timijan in kamilica. Na mladih rastlinah škodo povzročajo bolhači, korenine objedajo ličinke kapusove muhe.

Bolezni in druge težave cvetače

Cvetačo ogrožajo podobne težave kot zelje. Cvetačo najpogosteje ogroža plesen kapusnic, golšavost, črnoba kapusnic. Preprečevanje rumenenja rože preprečite s prekrivanjem. V kislih tleh in ob neprimernem kolobarju se pojavi golšavost kapusnic.

Spravilo pridelka cvetače

Cvetača pred pobiranjem

Cvetača pred pobiranjem

Zgodnje sorte cvetače dozorijo v slabih dveh mesecih, kasnejše sorte pa v dobrih treh mesecih. Cvetačo pobirate čim bolj svežo, roža naj bo čvrsta in zaprta. Rože cvetače lahko dolgo hranite v hladilniku, lahko jih tudi blanširate in zamrznete, lahko jo tudi kisate z drugo zelenjavo.

natisni članek

© Zeleni svet

Deli objavo z drugimi ♥


Prijava na novice


komentar na “Gojenje cvetače

  1. Tomaz

    Spost. Lahko kdo ukrepa,da nam ne bodo prodajali smeti v lepo zapakiranih vreckah po 1.29.ker itak dolocena zelenjava pod krinko testov kaljivosti v Dalmaciji zraste plevel.Pritozba na kmetijsko ministrstvo

    Odgovori

Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *

© Zeleni svet. Vse pravice pridržane. 
Skupnost ljubiteljev rastlin, narave, urejenega bivalnega prostora in ekološkega vrtnarjenja.