*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Cvetača in gojenje cvetače

Tako kot kapusnice vsebuje številne vitamine in minerale, najboljša je sveža z domačega vrta.

Cvetača in setev za sadike

Cvetačo za sadike v zavarovan prostore sejete od februarja do konca marca. Ravno tako kot zelje jo lahko sejete prosto v vrt in vzgojite svoje sadike z golimi koreninami.

Cvetača se lahko seje tudi v poletnem času od začetka julija do sredine avgusta. V tem primeru izbirajte sorte s krajšo vegetacijo. Poleti ne pozabite na senčenje sadik. Ko so sadike primerno razvite jih presadite na stalno mesto.

KLIKNITE TUKAJ, vpišite vašo e-pošto in prejemali boste brezplačne vrtnarske novice. Če so vam nasveti všeč, nas priporočite še prijateljem.

Sadilna razdalja in čas sajenja cvetače

Cvetača bo najbolje uspevala v spomladanskem in jesenskem času. Spomladi sadike presadite do konca aprila na razdaljo 50x50cm. Sadike, ki jih presajate poleti je priporočljivo presajati v senco visokega fižola. Zadnje presajanje je smiselno nekje do sredine septembra, na primorskem gojimo cvetačo tudi čez zimo. Po presajanju skrbite za redno zalivanje, da razvije čim več listen mase.

Cvetača gnojenje

Tla pripravite tako kot pri zelju. Najbolje je, da gredico, kjer bo uspevalo zelje že jeseni močno pognojite s kompostom, gnojem ali kupljenim organskim gnojilom. Če cvetači primanjkuje bora se rože ne tvorijo, zato ji dvakrat dodajte listna hranila, ki vsebujejo bor.

V ekološkem vrtu jo lahko zalivamo s koprivno brozgo, ki vsebuje veliko dušika ali s pripravki na osnovi morskih alg. Dušik veže iz zraka tudi fižol, zato je ob cvetači priporočljivo saditi to stročnico, ki jo dodatno oskrbi z dušikom.

Kaj sejemo in sadimo s cvetačo?

Spomladi lahko ob koncu aprila med vrste cvetače posadite nizek fižol, v jesen pa zimsko solato. Priporočljivo je izmenično sajenje vrst nizkega stročjega fižola in cvetače ali sajenje cvetače ob vznožje visokega fižola.

V vrsti s cvetačo se zelo priporoča saditi zeleno. Dobri sosedje cvetače so še blitva, grah, bob, paradižnik, solata, endivija, zgodnji krompir, korenček in špinača.

Slabi sosedje cvetače

Slabi sosedje cvetače so: čebula, česen in jagode.

KLIKNITE TUKAJ za ogled aktualne ponudbe semen.

Cvetača in njeni škodljivci

Najpogostejši škodljivci so kapusova muha, kapusov belin, polži. Škodljivce v cvetačni gredici bodo odganjali tagetes, ognjič, timijan in kamilica. Na mladih rastlinah škodo povzročajo bolhači, korenine objedajo ličinke kapusove muhe.

Bolezni in druge težave cvetače

Cvetačo ogrožajo podobne težave kot zelje. Cvetačo najpogosteje ogroža plesen kapusnic, golšavost, črnoba kapusnic. Preprečevanje rumenenja rože preprečite s prekrivanjem. V kislih tleh in ob neprimernem kolobarju se pojavi golšavost kapusnic.

Spravilo pridelka cvetače

Cvetača pred pobiranjem

Cvetača pred pobiranjem.

Zgodnje sorte cvetače dozorijo v slabih dveh mesecih, kasnejše sorte pa v dobrih treh mesecih. Cvetačo pobirate čim bolj svežo, roža naj bo čvrsta in zaprta. Rože cvetače lahko dolgo hranite v hladilniku, lahko jih tudi blanširate in zamrznete, lahko jo tudi kisate z drugo zelenjavo.

natisni članek

©Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)


komentar na “Cvetača in gojenje cvetače

  1. Tomaz

    Spost. Lahko kdo ukrepa,da nam ne bodo prodajali smeti v lepo zapakiranih vreckah po 1.29.ker itak dolocena zelenjava pod krinko testov kaljivosti v Dalmaciji zraste plevel.Pritozba na kmetijsko ministrstvo

    Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *