*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

3 ideje za zasaditev manjšega, večjega groba in posode

Kliknite na video za ogled nasveta

KLIKNITE TUKAJ za predstavitev, nakup in več informacij o Urbanscape Zelenih kockah, ki poskrbijo za optimalno oskrbo z vodo na grobovih, posodah in koritih.

Poizkusite nekaj novega in ustavite sušo

Skupaj s cvetličarji, vrtnarji se že nekaj let trudimo širiti nove trende in rešitve za urejanje vrta. Tokrat vam predstavljamo nekaj rešitev za ureditev groba. V idejni zasaditvi bomo kombinirali trajne rastline z rastlinami, ki so bolj sezonske narave.

Z desne proti levi si sledijo: resa, krizantema z belimi cvetovi, pisanolisni kolmež in mleček


Pri črnem marmorju smo uporabili nekoliko svetlejše kombinacije
, da smo ozadje groba barvno popestrili. V našem primeru smo iskali svetlejše rešitve in na temejše ozadje sadili reso, krizantemo z beli cvetovi, pisanolistni kolmež in mleček. Tako smo kombinirali rastline z različnimi oblikami, barvami cvetov in listov.

Pri svetlejših nagrobnikih je dovoljena tako kontrastna, kot tudi harmonična zasaditev.
Na grob lahko sadite harmonično zasaditev (ton v tonu), kar pomeni, da izbirate rastline v isti barvi ali odtenkih. V tem primeru skupaj zasadite rastline z belimi cvetovi, listi ali plodovi. Pri kontrastni zasaditvi posegate po nasprotnih barvah.

Ustavite poletno sušo na grobu, posodah in koritih

Ker želimo zmanjšati porabo vode v poletnem času in si olajšati delo z zalivanjem, smo v zemljo primešali še 30 % zelenih kock Urbanscape, ki so povsem naravnega izvora. Tako bodo rastline v zasaditvi bolj varne pred izsuševanjem, ki je na grobovih in v posodah zelo pogost pojav. Zelene kocke vežejo veliko količino vode in zmanjšajo potrebo po zalivanju do 50 %.

Zelene kocke učinkovito zmanjšajo potrebo po vodi

Zaradi ugodnega delovanja zelenih kock se pri trajnih rastlinah na grobu bolje razrašča koreninski sistem. Optimalna oskrba z vodo ugodno vpliva tudi na rast in razvoj rastline. Na takšen način zagotovimo boljšo rast in večjo zeleno maso rastlin. Rastline so tudi lepše na pogled.

Kako pravilno uporabiti zelene kocke Urbanscape?

Na grobu so rastline podvržene ekstremnim razmeram. To se na rastlinah pozna še posebno v poletnem času. V zadnjih letih so pogoste tudi spomladanske suše. Priporočamo, da ob sajenju v zemljo primešate 1/3 zelenih kock Urbanscape. Odmerek je nekoliko večji od priporočenega, vendar se takšna kombinacija najbolj obrestuje.

KLIKNITE TUKAJ za predstavitev, nakup in več informacij o Urbanscape Zelenih kockah, ki poskrbijo za optimalno oskrbo z vodo na grobovih, posodah in koritih.

Namesto klasike smo izbrali zasaditev v posodi

Vse več je grobov na katerih ni gredic ali pa je prostor za sajenje omejen. V primeru, da grob obiskujete redno, lahko v vazo postavite vedno svež aranžma iz rezanega cvetja. Še lepše pa se bo podala zasaditev v posodo, ki jo postavimo na grob in je trajnejša. Zasaditev v posodi je bolj trpežna in je prikupnejša na pogled kot druge cvetličarske rešitve.

V posodi smo kombinirali rumenolistni šaš, ognjeni dež ali hojhero, ciklamo in reso.


V idejni zasaditvi posode smo kombinirali rumenolistni šaš, ognjeni dež ali hojhero, ciklamo in reso
. Ciklamo, ki ni trajne narave lahko zamenjate s skimijo, ki je prezimno trdna in si tako zagotovite prikupno zasaditev v posodi. Tudi tukaj pazite, da je posoda in zasaditev usklajena s celostno podobo groba. Ne pozabite na dodatek zelenih kock.

Idejna zasaditev drugega groba

Na drugem grobu, ki ima nekoliko večjo površino smo kombinirali ošimski šaš, ki imajo povešene liste z zelenim robom in rumeno sredinsko črto. Mačehe z rumenimi cvetovi poskrbijo za nadgraditev harmonične zasaditve. V rumeno zelenem tonu jim dela družbo še jesenska vresa.

Šaš, jesenska vresa, drobnocvetne mačehe

Ostale rastline, ki so primerne za ureditev grobov

Domišljiji pri ustvarjanu pustite prosto pot. Poleg mačeh, krizantem in ostalih rastlin lahko izbirate med številnimi okrasnimi rastlinami. To leto lahko poizkusite z okrasnimi travami, šaši, hebami, manjšimi iglavci, krizantemami, bršljanom, skimijo, okrasnim zeljem, ajanijo, plazečim skrečnikom, hermeliko, calocephalusom, pernecijo, gaulterijo in drugimi jesenskimi lepoticami, ki se odlično počutijo v pravih kombinacijah.

Na pokopališčih v zadnjem času pogosto zasledimo tudi pušpan, trdolesko, nizke brine, smreke, panešpljo, tiso, ruševje in ciprese.

Mačehe kombiniramo s trajnimi rastlinami

Grob urejamo celo leto

Na pokopališčih opažamo, da se grobove množično ureja v mesecu oktobru, kar pa vsekakor ni dobro, saj je treba kulturo urejanja grobov negovati skozi celo leto. Pri urejanju ni treba pretiravati, saj je spomin na bližnjega zagotovo trajnejši od marmorja, kamna in dragih sezonskih zasaditev.

Zeleni svet priporoča:

Bodite inovativni pri zasaditvi groba in klasične rastline kombinirajte s trajnicami, ter drugimi cvetočimi rastlinami. Za izboljšanje oskrbe z vodo ne pozabite na dodajanje Zelenih kock Urbanscape.

KLIKNITE TUKAJ za predstavitev, nakup in več informacij o Urbanscape Zelenih kockah, ki poskrbijo za optimalno oskrbo z vodo na grobovih, posodah in koritih.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


5 komentarjev na “3 ideje za zasaditev manjšega, večjega groba in posode

 1. Marija Guzelj

  Predstavljeno lepo in uporabno. Grob imamo na Žalah v Lj., živimo pa na Bledu, kjer je tudi en grob.Ker nisem ravno redna obiskovalka pokopališč, mi prav pridejo enostavne rešitve.
  Tudi s svečami ne pretiravam, izogibam se plastike. Kje in kkašno svečo naj kupim, za dlje časa. pa nisem ravno navdušena za tiste utripajoče. Ali morda poznate koga, ki ureja grob na Žalah za bolj “skromno”ceno?
  hvala.

  Reply
  • Mojca

   Tudi sama sem pristaš naravnihh materialov,brez plastike in baterij, zato že dolgo uporabljam samo “gole” sveče v steklenih posodah, ali celo čajne svečke, ki gore toliko časa, kot traja moj obisk ob grobu. Za tiste, ki menijo, da mora lučka na grobu stalno brleti, pa priporočam solarno svečko, saj je nekaj simbolike v pretvarjanju sončne svetlobe, v svetlobo namenjeno pokojnim.

   Reply
 2. Karmen

  Plastične sveče obremenjujejo okolje, zato jih ne uporabljam. Do lanske jeseni sem uporabljala steklene sveče, sedaj pa položim na grob cvet.

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *