*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Kitajski kapus ali kitajsko zelje

Za razliko od drugih vrst zelja je kitajsko zelje lahko prebavljivo. Primerno je tudi v dietni prehrani manj. Kitajski kapus ne napenja in je odličen za urejanje prebave.

Kitajsko zelje, setev in sajenje

Kitajsko zelje je vrtnina kratkega dne, sejemo ga zadnja dva tedna v juliju in prva dva v avgustu. Presajamo pa ga lahko še do prvega tedna septembra. Sejemo  ga lahko direktno na stalno mesto, lahko pa vzgojimo sadike s koreninsko grudo.

KLIKNITE TUKAJ, vpišite vašo e-pošto in prejemali boste brezplačne vrtnarske novice. Če so vam nasveti všeč, nas priporočite še prijateljem.

Priprava gredice za kitajski kapus

Gredico za kitajski kapus pripravimo brez prekopavanja, dobro bo uspeval za krompirjem, korenčkom, grahom, nizkem stročjem fižolu.

Sajenje kitajskega zelja

Kitajski kapus sadimo ga na razdaljo 30×30 cm. Ob direktni setvi na stalno mesto, v vsako jamico vržemo dve semenki in kasneje eno rastlinico odščipnemo. Presajamo samo sadike s koreninsko grudo, saj puljene sadike rade pobegnejo v cvet.

Gnojenje kitajskega kapusa

Kitajski kapus ima rad dobro pognojeno, humozno zemljo. Gredico dobro pognojimo s kompostom ali različnimi sodobnimi organskimi gnojili. Pridelek bo boljši, če ga občasno zalijemo z gabezovo prevrelko, ki vsebuje veliko kalija.

Dobri sosedje kitajskega zelja

Da bo manj škodljivcev v bližino posadite kapucinke, koper, kamilico, žajbelj in poprovo meto. Kitajskemu kapusu ugaja tudi bližina blitve, stročnic (fižol, grah), špinače in zelene.

Slabi sosedje kitajskega kapusa

Ob kitajski kapus ne sadimo čebule.

Največji škodljivec kitajskega kapusa je bolhač

Pri kitajskem kapusu paziti, da nam mladih rastlin ne uniči bolhač. Zato ga sejemo bolj pozno. Bolhačem smrdi tudi paradižnik, zato samosevce paradižnika s komposta redno obrezujemo, jih namakamo v vodi za 24 ur in škropimo po kitajskem kapusu. Uporabna je tudi zastirka s paradižnikovih listov, ter kamilica in koprc med vrstami.

Derugi škodljivci kitajskega kapusa so lahko še kapusova muha in gosenice kapusovega belina.

Kitajsko zelje, bolezni in ostale motnje

Med boleznimi lahko opazimo golšavost, črnobo kapusnic, zasledimo tudi nekroze, ki so lahko posledica neharmonične oskrbe s hranili ali pomanjkanje kalcija.

Spravilo in shranjevanje kitajskega kapusa

Od setve pa do pobiranja kitajskega kapusa nas loči slabih 70 dni. Kitajski kapus lahko ostane na gredi do konca novembra. Ko glave dozorijo, prenesejo tudi temperature pod lediščem, takrat ga je pa tudi priporočljivo pobrati in skladiščiti.

Trde zvite glave porežemo v suhem vremenu, zavijemo v časopisni papir, tako ga lahko v kleti ohranimo zelo dolgo. S spravilom ne hitimo, saj prenese veliko mraza in je na vrtu lahko do decembra. V kleteh ga lahko hranimo do tri mesece, če so le dovolj hladne in niso presuhe.

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *