Asimina ali indijanska banana raste v Sloveniji in je zelo priljubljena

Asimina ima izjemen okus po mangu, banani in ananasu

Zadnja desetletja pa je asimina predmet številnih raziskav in ljubitelji vsega dobrega in zdravilnega jo gojijo na vrtovih širom sveta. Ko uživamo asimino nam v ustih okus potegne na mango, banano in ananas. Plodovi vsebujejo ogljikove hidrate, veliko vitaminov in mineralov. Drevo so v Ameriki poznali in gojili že staroselci – indijanci. Brez težav ga lahko gojimo tudi v Sloveniji, saj ga ne napadajo škodljivci in bolezni.

meso asimine

Iz asimine lahko pripravimo tudi okusno marmelado.

 

KLIKNITE TUKAJ  za nakup samooplodnih sort asimin, ki odlično rodijo v Sloveniji. Na povezavi vas čaka velika izbira sort, ki jih še nimate na svojem vrtu.

** PREDLAGAMO, DA POHITITE Z NAKUPOM, KER SO ZALOGE OMEJENE. **

Za dodaten nasvet in pomoč pri nakupu lahko pokličete na 040 669 449 (med delavniki od 9 do 13 ure). Ves čas lahko nakupujete na spletu.

Kako razmnožujemo asimino in kakšne sadike so primerne?

Vedno se odločimo za nakup cepljene sadike in izbora sort, ki so samooplodne (sorte Davis, Alice, Sunflower, Prima, Mango, Saa Zimmerman, Prolific). Večina vrtičkarjev sadi samooplodne sorte asimina, saj je v tem primeru treba posaditi samo eno sadiko. Predalgamo, da sortam Prima in Sunflower dodate še kakšno novo sorto in tako povečate svoj nasad asimin.

Delno samooplodna je sorta Ithaka in v tem primeru je dobro, da sadimo skupaj dve različni sorti asimine ter si zagotovimo pridelek. Enako velja za sorto asimine Belle. Asimina sorte Wabash ni samooplodna sorta, zato je treba v bližino posaditi tudi sorto Allegheny ali Shenandoah. Tudi pri delno samooplodnih sortah smo pozorni, da sadimo skupaj sorte, ki se oprašijo.

asimina sunflower in prima

Priporočen je nakup samooplodnih sort asimine, ki jih omenjano v zgornjem odstavku.

Cepljenja in vzgoje sadik se ne lotimo sami, saj bomo na plodove dolgo čakali. Navadno se cepi na dve do triletne sejance na način spomladanske kopulacije. V kolikor smo imeli nesrečo in kupili asimino, ki ni samooplodna lahko na obstoječe drevo cepimo ostale sorte asimine in tako zagotovimo pridelek. Cepimo na način spomladanske angleške kopulacije. Ne izvajamo ploščične in T-okulacije, saj številni sadjarji poročajo, da je ta način neuspešen.

Zelo pomembno pri cepljenju je tudi pravi termin nabiranja zimskih cepičev in tudi termin samega cepljenja. Za domačo vzgojo sadik ne pridejo v poštev potaknjenci, prav tako ne koreninski izrastki.

Asimino presajamo vedno s koreninsko grudo, kar pomeni, da kupujemo izključno kontejnersko vzgajane sadike. Rastline z golimi ali pretirano poškodovanimi – vidno zgnitimi koreninami ne presajamo, saj se težko primejo.

Opraševanje asimine

Asimina v osnovi ni samooplodna, zato se nikoli ne odločamo saditi sadik brez ustrezne dekleracije. Nekatere rastline so po opraševanju celo med seboj nekompatibilne. V času cvetenje je treba na veje obesiti surovo meso, da je oploditev boljša, saj meso privablja muhe, ki so njeni opraševalci. Asimino namreč ne oprašujejo čebele ali čmrlji. Asimino oprašujejo tudi mravlje, ker čebelam in čmrljem vonj cvetov ne ugaja.

Izbiramo sorte za katere je potrjeno, da so samooplodne (sorte Davis, Alice, Sunflower, Prima, Mango, Saa Zimmerman, Prolific), saj v tem primeru lahko sadimo samo eno sadiko. Prav tako poznamo sorte, ki delno samooplodne ali niso samoolodne in v tem primeru je treba saditi skupaj dve različni sorti, ki sta kompatibilni. Samo tako si zagotovimo pridelek sort, ki niso samooplodne.

asimina cvet

Cvet asimine ©AdobeStock

Katere sorte asimine priporočamo za domač vrt?

 

Med prvimi sortami asimine nas jeseni preseneti sorta Davis. Odličen kremast okus po sladkornem jabolku ima sorta Mango. Z  velikimi plodovi nas pozno jeseni nagradi sorta Prolific.  Konec septembra dozorijo tudi veliki plodovi sorte Saa Zimmerman. Za domač vrt priporočamo tudi samooplodni sorti Prima in Sunflower. Sorta asimine Prima zori 2 do 3 tedne pred sorto Sunflower. Plodovi sorte Prima so tudi večji kot plodovi sorte Sunflower. Sorti se razlikujeta tudi po okusu.

Sorta Prima ima nekoliko bolj izrazit okus po tropskih sadežih in je bolj aromatična. Plodovi sorte Prima so užitni, ko se povsem umedijo. Sorti Prima in Sunflower sta samooplodni, zato lahko posadimo samo po eno drevo v vrtu in to brez bojazni, da bi zaradi odsotnosti druge opraševalne sorte ostali brez pridelka. Sorti Belle in Ithaka je treba saditi skupaj z ostalimi sortami, da si zagotovimo oploditev in spravilo pridelka. Enako velja za sorte, ki niso samooplodne in so kompatibilne samo z določenimi sortami.

KLIKNITE TUKAJ  za nakup samooplodnih sort asimin, ki odlično rodijo v Sloveniji. Na povezavi vas čaka velika izbira sort, ki jih še nimate na svojem vrtu.

** PREDLAGAMO, DA POHITITE Z NAKUPOM, KER SO ZALOGE OMEJENE. **

Za dodaten nasvet in pomoč pri nakupu lahko pokličete na 040 669 449 (med delavniki od 9 do 13 ure). Ves čas lahko nakupujete na spletu.

Cvetovi so rdeče do temno rdeče do rjave barve privešujoči se na kratkem peclju. Cveti tik pred olistanjem v mesecu aprilu.

Klimatske in talne zahteve za gojenje asimine

Asimina je odporna na oster mraz in tudi bolj sušne razmere. Ni primerna za pretopla območja, saj je za nastavek cvetnih popkov nujna potrebna vsota vsaj 400 ur nizkih zimskih temperatur.

KLIKNITE NA VIDEO ZA OGLED NASVETA:

Zemlja v katero sadimo asimino naj bo globoka, rahlo kisla, hranilno bogata in zmerno vlažna. Pomembno pa je, da so tla prepustna za vodo, saj ne trpi stoječe vode. Ne ustreza ji presežek kalcija v tleh. Rastišče zato skrbno pripravimo in dodajmo več komposta, gozdne rahlo kisle zrele listovke izpod kostanjev in poskrbimo za drenažo.

Asimina ima rada tudi nekoliko več kalija, zato ga dodajmo kasneje v času vegetacije tudi foliarno, to je preko listov. Pri sajenju uporabimo kvalitetna sadjarska gnojila, ki vsebujejo tudi mikrohranila v sledovih.

Če so tla vidno neugodna (zbitost tal, visok izmerjen pH, plitva zemlja in težka ilovica) ne pripravimo skrbno le sadilne jame, temveč obdelajmo večjo površino in prav tako vsaj toliko v globino kolikor lahko.

Asimina je pri nas zdrava sadna vrsta in ne potrebuje varstva pred boleznimi in škodljivci.

Asimina in rez

asmina

Na sliki 5 let staro drevo asimine.

 

Asimina tvori habitus oz. drevesasto obliko rasti velikosti od 4 do 5 metrov ali srednje velik grm do 4 metre, v kolikor jo z rezjo gojimo v grmasti obliki.

Habitus (drevo ali grmasta rast) je predvsem odvisna od tega za katero sorto se odločimo.

Drevesaste oblike imajo že po naravi bolj piramidalno – konično obliko rasti, zato jo lahko pustimo rasti v naravno krošnjo.

Če jo gojimo kot prosto rastoče drevo je treba zelo malo rezi. Odstranimo poškodovan, pregost in odmrl les. Nekaj zmerne pravilne rezi pa lahko pospeši več nove rasti in s tem večji pridelek in bolje oblikovano krošnjo, ki se ne poveša. Več o rezi asimine si preberite članek TUKAJ.

Iz listov asimine pripravimo naravno škropivo

Listi asimine vsebujejo asimicin. Asimicin je snov, ki deluje insekticidno. Tik pred odpadanjem listov jeseni liste poberemo in v senci posušimo. Nabiramo jih v suhem in sončnem vremenu sicer nam zgnijejo.

Škropilno brozgo pripravimo iz nekaj listov in to sproti ter škropimo, ko se pojavijo škodljivci.

Obiranje plodov

meso asimine

Plod asimine.

Plodovi asimine dozorijo postopoma do konca septembra in začetku oktobra. Obiramo tik preden začnejo odpadati. Asimina navadno rodi tretje ali četrto leto.

Zeleni svet priporoča:

Asimina je nezahtevna sadna vrsta, ki v vrtu nima težav z boleznimi in škodljivci. V ponudbi so kakovostne sadike samooplodnih sort.

KLIKNITE TUKAJ  za nakup samooplodnih sort asimin, ki odlično rodijo v Sloveniji. Na povezavi vas čaka velika izbira sort, ki jih še nimate na svojem vrtu.

** PREDLAGAMO, DA POHITITE Z NAKUPOM, KER SO ZALOGE OMEJENE. **

Za dodaten nasvet in pomoč pri nakupu lahko pokličete na 040 669 449 (med delavniki od 9 do 13 ure). Ves čas lahko nakupujete na spletu.

Povezane vsebine:

 

natisni članekPrispevek je pripravljen v sodelovanju s spletno trgovino Sadika na dom.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


137 komentarjev na “Asimina ali indijanska banana raste v Sloveniji in je zelo priljubljena

 1. Matjaž

  Imam asimino, ki je že tretje leto cvetela, ploda pa ni. Ali je možno, da gre za rastlino, ki se sploh ne bo oplodila? Drevo je staro 6-7 let. Lep pozdrav

  Reply
 2. Nada

  Pozdravljeni,ali lahko posadim mlado sadiko asimine ,ki raste ob veliki,jo bo potrebno cepiti,kdaj jo naj presadim.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, sadiko presadite ko odvrže listje. Previdno jo izkopljite z čim več zemlje. Lahko jo cepite spomladi. Izberite cepiče samooplodne sorte.

   Reply
 3. Irena

  Asimino nameravam posaditi na sončni legi pod vinogradom na Dolenjskem. Zemlja je kompaktna in obenem tudi propustna. Je treba na kaj posebno paziti? In kolikšna naj bo sadilna jama?
  Drugo asimino bi posadila v Istri ( področje Pule). Tam je bolj toplo, malo bolj sušno. Zanima me, če bi tam obstala? Ali se tudi tu sadi spomladi ali se lahko sedaj, ker se tam sadi vse nekje novembra?

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni,

   asimino posadite v humusno zemljo, uporabite kar dobro zemljo iz gozda in jo vmešajte v obstoječo. Pazite, da jo presajate izključno z koreninsko grudo, torej samo vlončene sadike. Sadite zdaj ali spomladi. V primorju jo kot mlado drevo redno zalivajte, če jo boste sadili spomladi.

   Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, asimine ni potrebno zalivati tekom zime. Enako velja za vse sadne rastline sajene v jesenskem času, saj je padavin več kot dovolj.

   Reply
 4. Boris

  Imam Asimina Sunflower, posadil sadiko letos v začetku marca, poganjkov še ni videti, čeprav drevo oz. steblo ni suho oz. posušeno. Tla so ilovnata, malo nagnjena, zato sem zelo skrbno pripravil sadilno jamo, kot se priporoča. Imam tudi senco. Sadika je 2 do 3 letna. Zanima me ali bo treba kupiti novo, glede na to, da dosedanja še ne poganja?

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni,

   če še ne odganja je lahko sadike presušena. Zdaj bi že morala, včasih pa tudi sadike odženejo kasneje, še posebno asimine. Počakajte do polovice maja, nato reklamirajte. Senčna lega ni najboljša. Vedno kupite samo samoprašne, to so : Sunflower in Prima, pa še kakšna se najde.

   Reply
 5. monika

  Pozdravljeni,

  Doma imamo ze priblizno tri leta posajeno asimino. Posadili smo jo v polsencno lego, odkar smo jo posadili sadika ni zrasla skoraj nic je pa ze dvakrat cvetela. Zanima me ali asimini odgovarja bol soncna lega oz kaj predlagate za boljso rast sadike?

  Reply
 6. marjanca

  pozdravljeni..moja Asimina pa je zdaj stara štiri leta in je letos imela čez sto cvetov. Žal je na dolenskem veliko sadja pomrznilo v mesecu aprilu..no Asimino je prizadelo gor pa je ostalo še pet sadežev in komaj čakam da dozorijo. Marjanca

  Reply
 7. Jože

  Imam dve asimini znamke sunflover,stare so osem let od tega je ena zrasla dobrih 6m visoko medtem ko je druga za polovico manjša.Moti me,da kljub obilnemu cvetenju plodov enostavno ni ali v najboljšem primeru 2-3 kom na drevo.(poskušal sem opraševanje s čopičem,tudi meso sem obešal na drevo,da privabim muhe vendar žal brez uspeha).Zelo me zanima kaj lahko še naredim za večjo rodnost asimin?
  Hvala za morebitni odgovor in Lp Jože

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, zelo težko na daleč odgovorimo. Pošljite nam kako fotko drevesa. Res je, da asimina potrebuje kar nekaj let za dober pridelek. Sorta Sunflower naj bi bila samoprašna, lahko pa se pripeti, da je bila napačno etiketirana in prodana kakšna druga sorta, ki ni samoprašna.

   Reply
 8. pika

  Pozdravljeni!
  Kako pa prenaša zimske temperature? Jo lashko posadim na prosto na Štajerskem – Ptuj?
  Hvala in lp

  Reply
 9. Nevenka

  Pozdravljeni!
  Doma imam posajeno asimino, ki sem jo kupila na vrtnariji in ni bila ravno poceni.
  Ko sem jo posadila je bila čisto mala in tanka šibica. Sedaj je že stara štiri leta in je lepo zrasla, vendar se bojim da ne bo rodila, ker nisem videla da bi bila kje cepljena.
  Zanima me pa sledeče. Poznam gospoda, ki ima asimino in mu tudi rodi. Ali bi bilo možno, da se moja cepi z njegovimi cepiči in kdaj. Hvala

  Reply
 10. Ana

  Pozdravljeni!
  Imam verjetno 5 let staro asimino, ki je minulo jesen prvič obilno rodila (leto prej je bil en ali 2 ploda, letos pa okoli 30). Očitno je samoprašna. Če posadim semena (koščice iz plodov) bodo avtomatsko samoprašne ali bo potrebna cepitev? Zanima me tudi, kako točno posadim semena in kdaj je najboljši čas za sajenje?
  Hvala!

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, razmnoževanje iz semen je generativno, kar pomeni, da potmci niso vedno identični staršem. Sorte se razmnožujejo s potaknjenci ali s cepljenjem.

   Reply
 11. olga

  pozdravljeni, pripravek od asimininih listov imam od predlani, ali je še uporabno za škropljenje.hvala

  Reply
 12. jelka

  Imam asimino staro 3 leta, letos pozebla , sedaj pa ji spodaj rastejo novi poganjki stara pa se susi. Ali bo ta rastlina kdaj rodila ?

  Reply
 13. Luka

  Pozdravljeni,
  zanime me kdaj je najboljši čas za posaditev asimine in če je zima zelo mrzla je priporočeno, da se rastlina pokrije?

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, najboljši čas je zdaj v oktobru. Rastlin ni potrebno zaščititi pred zimskim mrazom. Dobimo jih v ponudbo še ta teden.

   Reply
 14. Mirica

  Pozdravljeni, asimino sem posadila pred 2leti in je danes ravno taka kot ob nakupu. V višino mer cca 1,5m debelina debla cca 1,5cm. Kdaj lahko pričakujem, da bo začela z rastjo…posajena je na Krasu. Hvala za odgovor Mirica Luin

  Reply
 15. alojz

  Pozdravljeni, nekje sem prebral, da asiminini plodovi povzročajo alzheimerjevo bolezen, prosim za odgovor.

  Reply
 16. Nataša

  Pozdravljeni,
  imam posušene liste asimine.
  Prosim za nasvet, kako se pripravi škropivo.

  Hvala za odgovor.

  Reply
 17. Andreja

  Pozdravljeni kupila sem dve sadiki Asimine.Ker sem zasledila ,da cvetovi Asimine ne odgovarjajo čebelam me zanima ,če lahko sadike posadim med jablane in drugo sadno drevje ali bo vonj odganjal čebele in bo problem z opraševanjem drugih sadnih dreves. Če je lahko to problem mi prosim svetujte koliko naj bodo oddaljene sadike Asimine od drugih dreves.

  Reply
 18. Mirica

  Pozdravljeni!

  Pred 3 leti sem na sončno mesto /primorska/ posadila asimino, ki je visoka približno 1,5m debelina sadike pa cca 1 cm. Sadika ne napreduje in je taka kot ob nakupu. Kaj svetujete?

  Reply
 19. Mirica

  Pozdravljeni, Opažam, da nekateri bralci portala Zeleni svet dobijo odgovore oziroma nasvete na svoja vprašanja, nekateri pa tega nismo deležni….pa me zanima zakaj ?

  Reply
 20. Mirica

  Pozdravljeni, od konca marca do danes še vedno nisem dobila odgovora na vprašanje v zvezi z asimino, zato bi vas še enkrat ponovno prosila za nasvet. Posadila sem sadiko pred 3 leti, visoka je cca 1,5m in debelina debla je cca 1cm. Problem je v tem, da sadika ne napreduje in je skoraj taka kot ob nakupu. Kaj svetujete oziroma katero gnojilo priporočate za rast in razvoj asimine…posajena je na Primorskem. Hvaležna vam bom za nasvet. M.luin

  Reply
 21. terezija

  imam 4 sadike asimine vzgojene iz pešk in stare 2 leti.Rada bi jih cepila z samoprašno vrsto, ker ne vem kakšne vrste je moja sadika, tudi cepljenja nisem vešča tako da bi prosila koga da mi cepi sadiko ostale 3 sadike mu pa podarim.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, samooplodne so sorte Prima in Sunflower. Mi na Zelenem svetu še nimamo cepičev, teh sort. Najbolje bo povprašati na kateri od Fb skupin za izmenjavo.

   Reply
 22. Kristina

  Pozdravljeni, jeseni posajena asimina lepo raste samo listi dobivajo rjave lise. Zanima me, kaj je narobe. Sonce ima jutranje, tam nekje do 12 ure.

  Reply
 23. marica šturm

  imam 5 let staro asimino prvoč je cvetela pred 2 letoma a je cvetje pomrznilo tako kot lani letos pa je lepo cvetela in ima okrog 40 plodov dolgi so od 10 do 15 cm in v premer merijotudi od 3 do 4 cm čakamo jesen da okusimo prve plodove nismo ji posvečali nobene pozornost

  Reply
 24. Iztok

  Pozdravljeni

  Imam možnost nabaviti sadeže Asimine pa me zanima, kako jih shraniti, da bodo čim dlje zdržali sveži? Hladilnik, sobna temperatura, v vrečki…..?

  Hvala za odgovor in lep pozdrav.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, za daljši čas jih ne morete shranjevati. Plodove je najbolje uživati sveže, ali pa jih shranjujete v hladilniku 2 do 3 C. Lahko tudi poizkusite z zavijanjem v papir vsak plod posebej, da podaljšate obstojnost. Skladiščna sposobnost plodov asimine je žal pomanjkljivost te sadne vrste.

   Reply
 25. Milan

  Pozdravljeni!

  Pred dvanajstimi leti sem posadil dve asimini. Kupil sem jih v drevesnici Bilje. Ne vem kakšne sorte so. Posadil sem dve, ker so tako svetovali v drevesnici, ker da so nesamooplodne in da je potrebno saditi samico in samca. Gojim jih v grmičasti obliki, tako, da sta zrasli do 2 metrov. Ena mi rodi redno že kakih osem let, letos je imela kakih 50 plodov. Zanimivo pa mi je to, da zadnji dve leti rodi tudi tista, ki sem jo kupil kot samca, resda samo nekaj plodov. Kako je s tem?

  Problemov nimam razen tega, da mi burja običajno veliko sadežev sklati, še preden dozorijo.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, pri asimini ne gre za samico in samca kot pri kiviju, ampak za samooplodne in samoneoplodne sorte. Verjetno je v vaši bližini še kakšna asimina ali pa sta se obstoječi sorti oprašili med seboj.

   Reply
 26. Marinka

  Tudi mene zanimajo sadike asimine, ali bodo na zalogi samooplodne ? Lp , Marinka

  Reply
 27. silva

  pozdrav
  zanima me sadika asimine sunflower ali prima >(samooplodne)
  kdaj jih dobite
  041 504900 Silva

  Reply
 28. Mia

  Imam veliko asimin, ki jih ne bomo pojedli, pa vas prosim za recept kako se skuha marmelada.
  Hvala za odgovor,
  Mia Labrovic

  Reply
 29. jernej

  Pozdravljeni,
  Je možno asimino razmnoževati s potaknjenci in gdaj se delajo?
  Hvala lp
  jernej

  Reply
 30. Mia

  Koliko dolgo traja, da moderator odgovori na vprašanje?
  Imam veliko povpraševanje po sadika asimine, ker so jim sadeži zelo okusni, vendar ne vem, koliko časa traja, da asimina prejmejo na svoj dom.
  Upam, daovolj hitro.
  Pozdrav,
  Mia

  Reply
 31. Majda Srabočan Stropnik

  Naročila bom asimino…zanima me katero priporočate za področje Gorenjske -Krvavec….nadmorska višina je cca.700metrov.

  Kakšna je razlika med tema samooprašnima,ki jih imate v ponudbi?

  Reply
 32. Helena

  Pozdravljeni,
  zanima me ali je smiselno posejati sejančke asimine (torej ali so plodovi okusni in nepreveč majhni) in kakšen je postopek za sejanje(potreben tretma -mraz….)?
  Hvala Vam za odgovor.

  Helena

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, če malo pregledate po spletu lahko že najdete plodove asimin kot pridelek, ali pa kontaktirate pridelovalce, ki imajo nasade.

   Reply
 33. rudi

  moja žena si je omislila to drevo z malo drugačnim plodom,ki ga komaj čakaš,tolk je dober.nam rodi ogromno,letos je bil poln kot jabolka da so ga komaj veje držale.a po mojem mnjenju je to da obrodi vsako leto ključnega pomena točna lokacija kje ga posaditi.in potem posledično mora sigurno biti polno.kot piše zgoraj le da si moraš to realizirati v pravem pomenu.bolj kot podrast je pomembno opraševanje.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, pomembna je seveda lokacija, zemlja, ki naj bo rahla, odcedna humusna. Treba je izbrati eno od samooplodnih sort in gotovo ne bo težav.

   Reply
 34. Jože

  Pozdravljeni,pred devetimi leti sem kupil v Globokem dve asimini,ki bi naj bile znamke sunflower.Od tega je ena visoka krepkih osem metrov medtem ko je druga manjša za polovico.Ne moti me velikost marveč več kot skromna rodnost kljub bujnemo cvetenju.Poskušam z mesnimi vabami,s kravjakom pa tudi s čopičem vendar uspeha ni npr.letos vsega skupaj deset piškavih kom.Po velikost pa se še zdaleč ne morejo s sosedovo asimino saj so ti plodovi,ki so prvič obrodili cca štiri krat večji od mojih.Spomladi bom poskušal saj delno precepit.Vprašanje je opraševanje?Hvala za morebitni odgovor in lp.

  Reply
 35. Jernej

  Pozdravljeni
  Vse lepo o asimini…, priznati je pa potrebno, da je pridelek na vinogradniških legah veliko bolj verjeten, ker jo sicer spomladi rada “pošlata” slana, jeseni pa plodovi tudi ne dozorijo, če pride slana že septembra…
  vse naj boljš…

  Reply
 36. Mirica

  Pozdravljeni! Na Krasu sem pred 3 leti posadila asimino, žal pa rastlina ne napreduje in je skoraj taka kot ob nakupu. Po nasvetu sem konec lanskega poletja dodala nekoliko kisle zemlje…kaj svetujete , da bi asimina pričela z rastjo. Hvaležna vam bom za odgovor. Mira

  Reply
  • Jože

   Pozdravljeni
   Moje mnenje je,da rabi veliko vode.Pred cca osmimi leti sem istočasno posadil dve asimini od tega je ena ,ki raste na podtalnici zrasla v višino osmih metrov medtem ko je druga za polovico manjša in imam občutek,da ji manjka voda kljub temu,da jo v sušnem obdobju občasno zalivam.Mislim pa tudi,da je rast v veliki meri odvisna od koreninskega sestava.
   Lp.

   Reply
 37. Mirica

  Pozdrav bralcem portala Zeleni SVet… strokovnega odgovora žal ni, zato vas sprašujem ali morda kdo poz a odgovor na zgornje vprašanje Glede rasti asimine. Mira

  Reply
 38. MIRO

  Pred tremi leti sem pri vas kupil dve sadike ASIMINE .Sadil sem po navodilih a razen to da so”žive” ni napredka .KJE JE MOJA NAPAKA….? Spoštujem Vašo strokovnost in prosim za nasvet hvala Miro .

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni g. Miro, prosimo za več informacij in slike vaše asimine na mail info@zelenisvet.com. Asimina lahko slabše uspeva na težkih glinastih tleh, problem je lahko tudi suša, če se asimine ne namaka v času rasti.

   Reply
 39. Mia

  Pozdravljeni.
  Imamo 9 let staro asimino . Visoka je ze priblizno 4m, ne kaze, da bo prenehala rasti. Lansko leto je bilo ogromno plodov, letos veliko manj.
  Nasa asimina ima prve veje 30 cm od tal. Moti nas, ker se veje tako povesijo, da se plodovi dotikajo tal in nam jih potem obgrizejo poleti.
  Ali lahko nizje veje lahko odrezemo? So pa spodnje veje mnogo bolj rodne kot
  visje.
  Prosim za na svet.
  Lep pozdrav,
  Mia

  Reply
 40. Gregor

  Pozdravljeni,
  ali lahko poleg organskega gnojilo uporabim oz. dodam organsko zemljo (za bolj rahlo zračnost zemlje) ?

  Reply
 41. Helena

  Spoštovani.
  Letos sem pri vas kupila sadiko asimine. Posadila sem jo na sončno lego, v humusno zemljo in jo zastrla z lubjem, kot predlagate v ponetku. Asimina lepo poganja liste, me pa skrbi, ker so rahlo rumenkasti. Kje bi bil vzrok? Naj še dodam, da jo vsak dan preverim in tudi zalijem, ko je to potrebno.
  Že v naprej hvala za vaš odgovor.
  Helena

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Helena mladi listi asimine so nekoliko rumenkasti, če pa so starejši listi tekom vegetacije rumeni ji manjka hrane.

   Reply
 42. slavko herič

  Vzgojil sem asimino iz koščice ploda po navodilo, ki sem ga našel na spletu. Sadika je zdaj visoka cca. 5 cm!! Zanima me kdaj jo lahko posadim na in ali bo imela plodove??

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni g. Slavko, asimina vzgojena iz semena bo dolgo časa potrebovala do rodnosti, ni nujno, da bo to ista sorta, iz katere ste jemali seme. Šredlagamo, da po 2 letih sejanec cepite z željeno sorto, kot sta Prima ali Sunflower, ki sta samooplodni

   Reply
 43. Marko

  Pozdravljeni.
  Ali že imate sadike na voljo oziroma kako in kdaj jih lahko dobim? Kupil bi sorto Prima. LP Marko

  Reply
 44. Bojana

  Pozdravljeni,je mozno da tudi sadez asiminie vsebuje asimicin tako kot listi in veje,nekje mi je cudno da ga vsebuje cela rastlina samo sadez ne.

  Reply
 45. Marjan Horvat

  Sem ljubitelj asimine in imam drevo staro cca 20 let. Za razmnoževanje uporabljam semena, vendar “neznane” sorte, kljub temu pa ob upoštevanju pozebe dobro rodi.
  Čeprav mi ta način razmnoževanja uspeva, saj sejančke cepim z isto sorto, bi želel uporabiti tudi druge “uradne” samooplodne sorte za cepljenje. Kje dobiti material oz. ali ima kdo možnost nabave?

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni g. Marjan, žal nimamo možnosti, da vam posredujemo cepiče, za lastno uporabo jih lahko cepiče določene sorte pridobite iz kakšnega nasada ali od kakšnega prijatelja, ki ima asimino.

   Reply
 46. Drago

  Drago
  Ker se sadeži asimine ne obdržijo dolgo, sem jih sklenil posušiti.
  Ko sem zaužil samo en Krhelj suhe asimine je le-ta povzročila slabost z drisko in bruhanjem.Ali mi lahko odgovorite, če posušen sadež enako deluje kot posušen list.
  Lep pozdrav

  Reply
 47. Mojca

  Mam asimino kupleno staro 2/3leta tako pisalo pomeni da je letos stara 3leta ampak nic ne zraste .je posajena v rjavi vrtni zemli
  Scim jo naj pognojim naj ji dodam zemljo za borovnice

  Reply
 48. Lili

  Naša asimina je sorta Sunflower, stara je cca 17 let, ima lepo vretenasto krošnjo visoko 4 – 5 m in dobro rodi. Letos je bilo na njej več kot 100 plodov in nismo uspeli pojesti vseh svežih, zato sem skuhala marmelado. Marmelada iz “čiste” asimine se mi ni zdela dovolj okusna, zato sem ji dodala rdeči ribez in rabarbaro (iz zmrzovalnika). Z dodatki je marmelada eksotično – okusna. Poizkusite, ne bo vam žal.

  Reply
 49. Marko

  1/
  Ali je zaradi večjih potreb asimine po kaliju pozimi primerno potresti lesni pepel okrog rastline?

  2/
  Popolnoma pritrjujem komentarju g. Jožeta (27.03.2019) o namakanju asimine. Letošnje sušno poletje je zavrlo rast predlani posajenega drevesca, ker sem žal (pre)večkrat pozabil na zalivanje :):)

  Reply
 50. Uros

  Pozdravljeni.
  Mene pa zanima,ce je zdaj serdi novembra se primerno za pesajanje enoletne Asimine Prima iz loncka na vrt ali naj to naredim spomladi?

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, asimina se goji na vrtu in ne v loncu. Običajno zraste do višine 3 do 4 metre in to v 7 do 10 letih. Lep dan, ekipa Zeleni svet

   Reply
 51. Smiljan

  Spoštovani
  Imam asimino, ki je gotovo stara že 10 let. Vsako leto obilno cveti, plodov pa ni. Verjetno gre za neoplodno sadiko. Med drugim opažam, da je vsako leto nekaj listov obžrtih. Škodljivcev še nisem odkril. Prav tako cvetove “napadajo” zeleni hrošči, le-ti, se potem posušijo.
  Na drugi lokaciji pa imam asimino sorte Prima, staro 3 leta, ki je lani imela že dva majhna ploda.
  Razmišljam, da bi prvo sadiko, ki ne obrodi presadil jeseni zraven druge.
  Kaj menite?
  Hvala za odgovor in lep pozdrav iz Kopra

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, pred leti se je na slovenskem trgu prodajalo veliko asimin s sumljivim poreklom. Najbolje je saditi samooplodne sorte. Več tukaj https://zelenisvet.com/asimina/ Pri presajanju je treba paziti na korenine, ker ima asimina lahko težave, če se poškoduje srčna korenina. Prav tako vam nihče ne more zagotoviti kako bo z opraševanjem, če ne poznate sorte. Lep dan, ekipa Zeleni svet

   Reply
 52. Ester

  Pozdravljeni
  Nasa asimina ze tretje leto ne cveti v aprilu kot bi morala, sadika je bila dvoletna ko smo jo posadili, temvec v poletnih mesecih z majhnimi belimi cvetovi ki odpadejo seveda je brez pridelka. Kaj bi bil lahko razlog tako nenavadnem vedenju rastline?

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, možno je, da cvetovi v aprilu pozebejo zaradi aprilskih pozeb, ki so zelo pogoste v zadnjih letih. V poletnem času nimamo razlage glede cvetov, ki jih opažate. Naša asimina zelo lepo cveti zdaj in je minilo 5 let po sajenju ter je to leto ni prizadela spomladanska pozeba. Lep dan, ekipa Zeleni svet

   Reply
   • Ester

    Tudi letos asimina ni zacvetela v maju. sem pa cvetove slikala, če mi mogoče lahko vi kaj več poveste na osnovi slike. V trgovino kjer sem jo kupila sem se že obrnila pa mi neznanjo pomagati. Razmišljam da bi kupila še eno drevo, ker s tem izgleda ne bo nič. Bi vam lahko kam posredovala slike, da si jih ogledate?

    Reply
    • Zeleni Svet Avtor

     Pozdravljeni, asimina naj bo samooplodna. Vedno se odločimo za nakup cepljene sadike in izbora sort, ki so samooplodne (sorte Sunflower in Prima). Asimina v osnovi ni samooplodna, zato se nikoli ne odločamo saditi sadik brez ustrezne dekleracije in kupujemo tam kjer vedo kaj prodajajo. Nekatere rastline so po opraševanju celo med seboj nekompatibilne. Asimino oprašujejo mravlje in muhe, ker čebelam in čmrljem vonj cvetov ne ugaja. Lep dan, ekipa Zeleni svet

     Reply
     • Ester

      Pozdravljeni,
      v trgovini (Kalia) so mi zagotovili da je rastlina cepljena in tudi izbrala sem samoplodno vrsto. sedaj razmišljam, ali prodajlka ni imela pravih informacij ali pa so kaj spregledali. To vsekakor ni bila naša prva asimina, predhodnice, so normalno cvetele, so pa na žalost imele bližnje srečanje z našim kužkom in otrokom, in dogodka niso preživele. Kakor koli sumim da rastlina ni cepljena, ima tudi drugačne liste kot naše predhodnice, a to sem pripirovala temu da pred tem smo imeli sunflower ta pa naj bi bila prima.

 53. Uros

  Pozdravljeni.
  Landko leto sem pri vas kupil Asimino jo konec poletja presadil vi pred zimo zascitil pred mrazom.Letos je zacela poganjati liste,ki so rumeni.
  Zanima me,zakaj so rumeni…?

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, asimina težje uspeva v tleh, ki so zasičena z vlago. Predlagamo, da jo večkrat okopljete. Pomembno pa je, da so tla prepustna za vodo, saj ne trpi stoječe vode. Ne ustreza ji presežek kalcija v tleh-močno peščena tla. Rastišče zato skrbno pripravimo in dodajmo več komposta, gozdno, rahlo kislo zrelo listovko izpod kostanjev in poskrbimo za drenažo. Lep dan, ekipa Zeleni svet

   Reply
 54. Mirjana

  Pozdravljeni,
  Asimina lepo raste, na njej cca 20 plodov, lepih. Ena veja se je začela sušiti. Magoče veste kaj jo napada, škodi?
  Lp,
  Mirjana

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni,

   predlagamo, da odrežete omenjeno vejo in to vsaj 10 cm v zdrav del. Asimina običajno nima težav s sušenjem vej in težko komentiramo zadevo. Pokažite vejo v kmetijski apoteki, ko jo odrežete.

   Lep dan, ekipa Zeleni svet

   Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, to ni mogoče. Vse o razmnoževanju asimine in izboru sadik je zelo podrobno zapisano v članku. Lep dan, ekipa Zeleni svet

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *