Kako kombiniramo vrtnine in zelišča

Kliknite na video za ogled nasveta.

Jesenski česen sem okopal in dognojil

Najpogostejši vzrok za rumenenje zunanjih listov jesenskega česna je zbitost tal, zato sem ga okopal, da bolje sprejema hranila.

To sem naredil takoj, ko so se spomladi tla dovolj osušila in se zemlja ni oprijemala orodja in obutve.

Za reševanje težav ga v tem času dognojimo tudi s tekočimi organskimi gnojili, uporabimo lahko tudi organska gnojila drobnejše granulacije, ki vsebujejo več dušika in se hitreje sproščajo kot kompost. Hranila s komposta se v tem času ne sproščajo dovolj hitro.

Spomladansko sajenje zgodnjega zelja

V mesecu marcu bom med zelje sejal nizek grah. Takoj, ko bodo v vrtnarijah na razpolago sadilke zelene bom na vsakih 6 sadik zelja posadil eno zeleno. Z vrta ne bom odstranil vseh kamilic, ki so se same obdržale v vrtu. Nekaj jih bom pustil tudi med sadikami zelja.

Med zelje lahko sadimo tudi številne druge vrtnine in zelišča. Več v spodnji tabeli. V bližini zelja se izogibamo predvsem slabih sosedov. To se predvsem kapusnice, česen, čebula, jagode in paradižnik.

Tabela 1: Dobri in slabi sosedje zelja.

tabela-dobri-in-slabi-sosedje-zelja
prenesi tabelo PDF

 

Kaj sadimo v mesecu marcu?

V hladna tla bom v kratkem sadil cvetačo, brokoli, grah in bob. V marcu ne bom pozabil tudi na čebulo iz čebulčka. Med posameznimi čebulicami v vrsti bom upošteval razdaljo med 5 in 8 cm. Razdalja med vrstami pa bo 35 do 40 cm.

sajenje čebulčka

Sajenje čebulčka

Boljši pridelek lahko pričakujete iz drobnega čebulčka, debelejše pa priporočam, da sadite bolj na gosto in ga porabite za mlado čebulo.

V začetku aprila ne pozabite na krompir

Krompir v ugodnih letih na Primorskem sadite že februarja. V ostalem delu Slovenije pa marca in aprila, ko se tla ogrejejo na 9 stopinj C.

Razdalja med vrstami krompirja naj bo 60-70 cm, v vrsti pa 40 cm. Zgodnje sorte krompirja lahko sadite dobrih 10 cm bolj skupaj. Zaradi nevarnosti okužb gomoljev pred sajenjem ne režite. Najbolje je, da ga sadite dobrih 5 cm globoko, pri tem pazite, da kalčkov pri sajenju ne poškodujete.

Osipanje krompirja

Pravilna medvrstna razdalja pri krompirju omogoča osipavanje in debele gomolje.

peletirano-gnojilo

Krompir je hvaležen za močnejše gnojenje, na večjih gredicah uporabite konjski gnoj v obliki pelet, na manjših pa organska gnojila drobnejše granulacije. Sam bom organsko gnojilo pred sajenjem dodal na gredice in ga vdelal v tla.

Tabela 2.: Dobri in slabi sosedje krompirja.

tabela-dobri-in-slabi-sosedje-krompirja

V sadilne jarke bom dodal tudi kalijeva gnojila, ki so dovoljena v ekološki pridelavi. Organska gnojila vsebujejo premalo tega elementa, ki je pomemben za gomolje.

V domačem vrtu čim več kombinirajte in poizkušajte. Učite se na pozitivnih izkušnjah, tako boste zagotovo zadovoljni s pridelkom. Dobri sosedje in koristne rastline naj se čim več družijo na gredicah. Tako bo manj težav z boleznimi in škodljivci.

Davor Špehar, Zelen svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *