*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Obiranje odličnega domačega paradižnika v oktobru

Pobiranje domačega pradižnika v drugi polovici oktobra

Zadnji paradižnik v hladni jeseni poberemo v drugi polovici oktobra. V topli jeseni ga lahko obiramo tudi kasneje v začetku novembra. To seveda velja za neogrevan rastlinjak, ki ga greje sonce. Odločilno vlogo pri zorenju paradižnika ima narava in tega ne moremo spremeniti.

Zorenje in rast paradižnika se ustavi z nizkimi temperaturami, zato ga iz rastlinjaka odstranimo v oktobru.

paradižnik zorenje

Zorenje paradižnika je odvisno od temperature.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas tudi uporabno darilo.

Zakaj paradižnik ne zori več?

Paradižnik ne zori več, ker so temperature v rastlinjaku in na prostem pod mejo za zorenje. To se še posebno pozna v deževnih in oblačnih jesenskih dneh. Rdečo barvo zrelega paradižnika določa likopen, ki se s hladnejšim vremenom preneha tvoriti pri temperaturi pod 16 °C. Dozorevanje paradižnika je pogojeno z naravo in ga ne moremo spremeniti.

likopen paradižnik

V plodu se prenega tvoriti likopen in paradižnik se ne obarva rdeče.

 

Podobno se lahko zgodi v poletnem času, ko se temperature v rastlinjaku dvignejo nad 35 °C in se v plodu paradižnika ne tvori zadostna količina likopena.

Vpliv temperatuture na zorenje in rast paradižnika

rast paradižnika rastlinjak

Paradižnik preneha z rastjo pri temperaturi pod 10 °C.

 

Ste vedeli, da paradižnik v hladni jeseni prekine z rastjo pri temperaturi pod 10 °C? V nekaterih primerih lahko pride tudi do odpadanja plodov.

V primeru, da temperatura v rastlinjaku ali na prostem pade pod ledišče (0 °C) pride do poškodbe listov, stebla in plodov.

Paradižnik je toploljubna rastlina in v hladni jeseni preneha z zorenjem.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas tudi uporabno darilo.

Kaj raste pod paradižnikom v oktobru?

V rastlinjaku se nadaljuje jesenska zelenjavna zgodba naprej, saj pod paradižnikom uspevajo številne rastline. Največkrat smo pod paradižnik že v septembru sejali motovilec, špinačo ali redkvico. V našem primeru smo pod paradižnik sejali peteršilj in redkvico.

vrtnine

Pod paradižnikom že rastejo nove vrtnine.

Ali lahko dozori zelen paradižnik?

Paradižnik v jesenskem času najlažje dozorimo v bivalnih prostorih, ki zagotavljajo primerne pogoje za zorenje. Zelen paradižnik lahko hitro dozori v hiši ali stanovanju, če ne varčujemo z ogrevanjem. Za zorenje zelenega paradižnike je treba zagotoviti temperaturo okrog 20°C. Zdravi plodovi bodo dozoreli v dveh tednih.

V primeru, da želite pospešiti zorenje paradižnika, je treba zelen paradižnik in jabolko zaviti v časopisni papir. Tako bo na sončni okenski polici dozorel bistveno hitreje. Večjo količino plodov lahko skupaj z jabolki ali bananami zaprete tudi v kartonasto škatlo.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *