Odlični paradižniki in dobri sosedje

Kliknite za ogled videa.

Kakšen paradižnik je dobro saditi v vrt in posode?

Češnjev paradižnik hibrid Paki

Češnjev paradižnik hibrid Paki

 

Priporočamo, da v vrt in posode, ki jih umestite na balkone in terase kombinirate več sort paradižnika. Treba je vedeti, da vse sorte ne dozorijo hkrati. V spodnji tabeli vas seznanjamo z najboljšimi sortami paradižnika, ki zagotavljajo dober pridelek.

V vrt in posode, korita vključite tudi nekaj češnjevih paradižnikov, ki jih imajo najraje otroci. Zagotovo boste navdušeni nad posebnimi sortami in dobrimi sortami pelatov.

Tabela 1: Sorte paradižnika glede na čas zorenja in tip paradižnikasorte-paradiznika-glede-na-cas-zorenja-tabelaKliknite tukaj za prenos tabele.

Najboljše zgodnje, srednje zgodnje sorte in pozne sorte

Ohranjajmo avtohtone sorte paradižnika

Ohranjajmo avtohtone sorte paradižnika.

Paradižnik Carmello je najbolj zgoden, visok, mesnat, grozdasti paradižnik. Sodi med bolj okusen sorte. Dozori pred sorto Novosadski jabučar, ki jo uvrščamo med srednje zgodnje sorte. Sorta Novosadski jabučar je primerna za takojšnjo uporabo. Plodovi so težki med 250 in 300 g.

Volovsko srce je najbolj poznana pozna sorta paradižnika. Volovsko srce je značilno “srčaste” oblike, največ ga uporabljamo za pripravo okusnih solat. Plod je zelo velik in lahko doseže tudi do 800g.

Izbrane sorte paradižnika med pelati in češnjevci

Zeleni kosmiči

Zeleni kosmiči

Plodovi sorte Corsaro, ki jo uvrščamo med pelate so zmerno odporni proti pomanjkanju kalcija in nekrozi ploda. Podolgovati plodovi so dolgi do 12 cm in povprečno tehtajo 150 g. Češnjevec je zelo priljubljen med otroki. Sorta češnjevca Cherry belle je odporna, zelo rodna sorta paradižnika. Povprečna teža posameznega ploda je 20 g.

V vrtu pred sajenjem poskrbite za dodajanje zelenih kosmičev Urbanscape, ki so cenovno bolj ugodni od zelenih kock. Zeleni kosmiči so povsem naravnega izvora in ne vsebujejo nobenih umetnih dodatkov. Sestavljeni so iz vulkanskih kamnin (diabaz, basalt in dolomit), ki so pridobljene lokalno. Plodovi paradižnika bodo ob dobri oskrbi z vodo bolj zdravi in ne bodo pokali.

S pomočjo zelenih kosmičev boste preprečili črnenje dna ploda in pokanje plodu, ki je posledica neenakomerne oskrbe z vodo.

KLIKNITE TUKAJ za več informacij o zelenih kosmičih, ki poskrbijo za lažje zalivanje v zelenjavnem vrt.

visoka greda

KLIKNITE TUKAJ za visoko gredo (VELIKA).
Visoke grede postajajo vedno bolj priljubljena oblika vrtnarjenja. Na vrtu, terasi ali na balkonu si jo lahko postavite sami, brez orodja v samo 15 minutah. Vsa oprema priložena.

Posebne sorte paradižnika za posode in korita

Med najboljše balkonske paradižnike uvrščamo sorto Tumbling Tom. Ta zgodnji češnjevec obrodi bogate pridelke sočnega in sladkega okusa. Najbolj je primeren za obešanke in korita, saj ni večji od 30 cm.

Balkonski paradižniki so primerni za sajenje v lonce. ©AdobeStock

Paradižnik Bobcat se razrašča v obliki grma in je nekoliko nižji od klasičnih paradižnikov. Tej sorti ni treba trgati zalistnikov. Priporoča se gojenje na opori. Na 1 m2 lahko postavimo do 2 rastlini te sorte. Lahko uspeva tudi v vrtu. Plodovi so veliki (200 do 300 g), odporni na pokanje. Sorta Yellow pershaped ima rumen plod, oblike hruške in je idealna za dekoracijo.

Sorta paradižnika Black Krim s temnejšimi plodovi. ©AdobeStock

 

Če želite paradižnik, ki je nekoliko slanega okusa izberite sorto Black Krim. Ta sorta je zanimiva tudi zato, ker ima temnejše plodove.

V posode in korita lahko sadite tudi ostale sorte paradižnika, ki smo jih omenili v prispevku. Pomen vode za paradižnik v posodah in zelene kocke.

Za izboljšanje vodnega režima v posodah, koritih in dobro oskrbo z vodo dodajte zelene kocke Urbanscape. Tako boste zalivanje zmanjšali kar za polovico. V posodo jih dodajamo 20 do 30 % glede na volumen substrata. Če ima posoda volumen 30 l dodamo od 6 do 10 l zelenih kock.

Vlakna zelenih kock vpijejo sedemkratno količino vode glede na svojo težo. V sušnih poletnih dneh vodo postopoma sproščajo, zato je poraba vode in v njej raztopljenih hranil manjša. Posledično je manjša tudi potreba po zalivanju.

KLIKNITE TUKAJ za predstavitev in nakup  Zelenih kock, ki poskrbijo za optimalno oskrbo z vodo v posodah in koritih.

zelene-kocke

Mešanje zelenih kock z zemljo.

Pomanjkanje kalcija na paradižniku

Pomanjkanje kalcija na paradižniku.

 

Če je oskrba z vodo primerna nimamo težav s črnenjem paradižnika na dnu ploda, ki je znak za pomanjkanje kalcija. Zaradi neenakomerne oskrbe z vodo pa ga rastlina ne more vsrkati v plod in plod začne črneti na spodnjem delu.

Plodovi paradižnika tudi ne pokajo, če je oskrba z vodo primerna.

 

Zelo dobro vemo, da je najboljši domač paradižnik, ki uspeva v posodi ali vrtni gredici, zato ga posadite tudi to leto.

Zeleni svet priporoča:

Za optimalno skrbo z vodo v zemljo dodajamo zelene kocke Urbanscape ali zelene kosmiče.

Zelene kocke uporabimo pri sajenju v posode. Zelene kosmiče, ki so cenejši in pakirani v večjo embalažo pa v domačem vrtu. Še posebno jih priporočamo pri sajenju parabižnika, kumar, paprik, jajčevcev in ostalih vrtnin, ki rabijo več vode.

KLIKNITE TUKAJ za zelene kocke Urbanscape (2 kg).
KLIKNITE TUKAJ za zelene kosmiče Urbanscape (15 kg).

mala visoka greda

KLIKNITE TUKAJ za visoko gredo (MALA).
Visoke grede postajajo vedno bolj priljubljena oblika vrtnarjenja. Na vrtu, terasi ali na balkonu si jo lahko postavite sami, brez orodja v samo 15 minutah. Vsa oprema priložena.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


8 komentarjev na “Odlični paradižniki in dobri sosedje

 1. Janez

  Za sadike iz lončkov, je boljše pustiti te korenine tako ovite ali jih je boljše malo “razpraskat”?

  Reply
  • Marta

   Hvala za vse dobre nasvete, me pa zanima plesen na paradižniku, in ali je treba za to poskrbet že ko ga sadimo, in kako. Seveda čim bolj ekološko. Hvala in lep pozdrav!

   Reply
   • Nataša

    Jaz svoje sadike že od začetka in potem vso rastno obdobje škropim z njivsko preslico za odpornost na cca. 10 dni.
    Če se pa na rastlini že pojavi pepelasta plesen, redno odstranjujem obolele liste in škropim z žajbljevim čajem – 1x dnevno, tri dni zapored. Več pa ne, ker je to močan pripravek, ki uničuje poleg “slabih”gliv, ki povzročajo plesni tudi dobre glive v zemlji.
    Ta dva naravna pripravka sta preizkušena in delujeta . Poizkusite….

    Reply
  • Nataša

   Po mojih izkušnjah jih je boljše malo razrahljat – če se koreninice malo raztrgajo, so potem bolj razvejane in lahko srkajo več vode in hranil. Jih pa tudi posadim položno v zemljo – to pomeni, da izkopljem luknjo za glavne korenine in nato še steblo do prvih listov položim oz. zagrebem v zemljo in zgornji del sadike privežem h kolu. Tako korenine poženejo še iz stebla, ki je v zemlji – posledično sprejema več hranil iz tal, pa še zunanji del sadike ni prevelik in lepše raste.

   Reply
 2. ANDREJA

  Že dve leti uporabljam zelene kocke,priporočam.
  ali lahko več let sadim paradižnik na isto mesto,
  ker imam kovinsko ogrodje z polivinilom.

  hvala za odgovor in lp

  Andreja

  Reply
 3. MARTA

  Spoštovani!
  Me je malo sram, vendar sem sedaj prvič slišala za zelene kocke. Paradižnik sadim samo na vrtu, pa me zanima ali lahko zelene kocke vmešam tudi v zemljo pri sajenju paradižnika na vrtu. Zemlja v našem vrtu je namreč takšna kot v loncu in po vsakem dežju kaj hitro izsušena.

  Prosim za vaš odgovor in lepo pozdravljeni!

  Marta o.

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *