Otroci in vrtnarjenje

Zagotovo bodo navdušeni nad sladkim paradižnikom češnjevcem, domačo solato, redkvico, korenčkom in sočnimi kumaricami.

Katera opravila v vrtu zaupamo otrokom?

Sajenje in pobiranje vrtnin

Sajenje in pobiranje vrtnin gre otrokom še posebno dobro od rok. Predšolskim otrokom lahko zaupamo tudi setve in sajenje vrtnin. Tudi otroci stari 3 leta in manj že veselo vrtnarijo in se še posebno veselijo zalivanja. Če jih pravilno usmerimo in naučimo vseh osnovnih veščin vrtnarjenja, jih bo delo v vrtu zagotovo veselilo. To bo tudi dobra popotnica za zdrave vrednote v življenju, kar je v današnjem času še posebno pomembno.

KLIKNITE TUKAJ, vpišite vašo e-pošto in prejemali boste brezplačne vrtnarske novice. Če so vam nasveti všeč, nas priporočite še prijateljem.

Otroci imajo najraje češnjev paradižnik

Otroci se najbolj navdušujejo nad sladkimi češnjevimi paradižniki. Priporočamo, da ob koncu februarja in v začetku marca na družinski delavnici opravite setev paradižnika za sadike. Sledila bo delavnica, ko boste skupaj pikirali sadike in končno sajenje paradižnika in dobrih sosedov v mesecu maju.

vrtne karte

Navdušeni so tudi nad domačo solato

Otroci imajo majhne prste in jim gre setev drobnega semena solate še posebno dobro od rok. Solato lahko sejemo vsak mesec od meseca februarja naprej. Otroci se veselijo tudi setev solate v neogrevane rastlinjake in tople grede. Tako pridejo v stik z vrtnimi opravili še pred glavno vrtnarsko sezono.

Buče so prava poslastica

Na otroški gredici lahko prostor med vrstami solate izkoristijo za setev redkvice, ki jo otroci ravno tako obožujejo. Tako imamo tla zelo hitro zakrita, kar je v spomladanskem času zelo pomembno. Namesto redkvice lahko sejejo tudi rukolo. Sadike solate vam bodo otroci z veseljem pomagali saditi tudi med vse ostale vrtnine, saj ima solata zelo malo slabih sosedov.

Redkvica, korenček in pleveli

Otroci in vrtnarjenje

Najin bodoči pridelek, ko bova velika 🙂

 

Na otroški gredici seme redkvice zmešajte s semenom korenčka, ki ga lahko otroci v aprilu sejejo v skupno vrsto. Tako bodo otroci vedeli kje pričakovati korenček, saj redkvica hitreje kali.

Hkrati pa se bodo učili prepoznavanja in odstranjevanja plevelov, ki v aprilu, maju že prav veselo rastejo. Odstranjevanje plevela pa je za otroke nadvse zabavno, zato ni nič narobe če pri tem izpulijo tudi kakšno redkvico, saj so jo običajno sejali pregosto.

Redkvico lahko sejejo tudi v tople grede med solato, saj jo sejemo že od februarja naprej. V krožniku skupaj s solato jo bodo z veseljem poiskali in pojedli. Najboljša je prav sveža pobrana direktno z domačega vrta in to že mesec dni po setvi. To pa je enkratna otroška izkušnja.

Kumarice so prava poletna osvežitev

Kumarice so v poletnem času osvežilne in jih zato obožujejo tudi otroci. Kumarice boste z otroki sejali po 1. Maju, sajenje sadik pa opravili v sredini maja in nič prej. V obmorskih krajih je to nekoliko prej, ko se tla ogrejejo na 15 °C. Prezgodnje sajenje v hladna tla, ob močnejših ohladitvah zavre sadiko v rasti in pridelek je praviloma slabši. Pobiranje kumar gre otrokom še posebno dobro od rok.

Otroci in vrtnarjenje

Tudi najmlajšim se trud povrne 😉

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


komentar na “Otroci in vrtnarjenje

  1. zala

    živjo

    tudi jaz sem otrok in na svojo PRAVO njivo sem že posejala paradižnik, papriko, korenje, jagodo, krešo, solato, rože in redkvico.

    Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *