*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Por vzgoja in gojenje

Por vsebuje vitamine: A, B1, B2, B6, C, E, balastne snovi, ter številne minerale. Zdravilna eterična olja in žveplo, mu daje njen tipičen okus. Por je v zdravilstvu zelo cenjen kot naravni antibiotik.

Por, presajanje, razdalja sajenja setev in vzgoja sadik

Por največkrat  vzgajamo iz sadik. Por za sadike sejemo v rastlinjaku od januarja do marca. Tako ga vzgojimo za zgodnji in poletni termin. Sadike presadimo na prosto, ko so visoke dobrih 15 cm.

Za jesensko in zimsko pridelovanje ga sejemo na prosto od aprila do maja. Tiste sorte, ki prezimijo sejemo do junija. Če ga posejemo na gosto ga kasneje razsadimo.

KLIKNITE TUKAJ, vpišite vašo e-pošto in prejemali boste brezplačne vrtnarske novice. Če so vam nasveti všeč, nas priporočite še prijateljem.

Sajenje pora na pravilno razdaljo.

Sajenje pora na pravilno razdaljo.

 

Seme pora kali dva do tri tedne, optimalna temperatura med vznikom je okrog 15 °C, kasneje je temperatura lahko nižja.

Presajamo lahko tudi puljene sadike pora, ki jih ob pregosti setvi redčimo. Sadike sadite na razdaljo 40 cm med vrstami, v vrsti pa 10 do 20 cm.

KLIKNITE TUKAJ za ogled aktualne ponudbe semen.

Gnojenje in namakanje pora

Por med vsemi čebulnicami prenaša organsko gnojenje, zato ga pred rastjo in v sami rasti gnojimo z organskim gnojilom (domač kompost, preperel hlevski gnoj, kupljena organska gnojila).

Za dognojevanje med rastjo lahko uporabljate kombinacijo koprivne in gabezove prevrelke. Koprivno prevrelko lahko kombinirate tudi z lesnim pepelom.

V suši ga moramo, kot ostale vrtnine zalivati, najbolje s kapljičnim sistemom. Če ga namakamo preko listov, to storimo dvakrat na teden, dopoldan, namočimo vsaj 20 cm globoko.

Por, dobri in slabi sosedje

Dobri sosedje pora so: solata, endivija, kumare, paradižnik, korenček, črni koren, zelena, peteršilj in zelje.

Med slabe sosede pora uvrščamo stročnice (grah, bob, fižol, čičerika), čebulo in sojo.

Bolezni in škodljivci pora

Por ni posebno občutljiv na bolezni. Opazimo lahko rjo in plesni čebulnic. V jesenskem času smo pozorni na nalet porove zavrtalke, zato med vrste umestimo rumene lepljive plošče. Takoj, ko na njih opazimo rumenkasto rjave muhe ga pokrijemo z belo vrtno tkanino, ki jo napnemo čez loke, da por ne poleže.

Por in korenček

Por in korenček.

 

Če sejemo por in korenček skupaj je korenček v jeseni že dovolj velik, da zmede porovo zavrtalko. Koristno je tudi visoko osipavanje rastlin, saj muha ne more zalegati jajčec.

Srebrnkaste lise so posledica delovanja tripsov in so predvsem lepotna napaka, opazimo lahko tudi strune.

Por, spravilo in shranjevanje

Nekatere sorte pora prezimijo, druge sadimo spomladi in jih porabimo do pozne jeseni. Bolje prezimijo nizke čokate sorte, z veliko poprha in temno modrimi ali sivimi listi.

Por pulimo, ko je dovolj velik. Ob puljenju ne odstranjujemo korenin, očistimo samo zemljoČe sejemo pregosto lahko pojemo tudi mlade rastline.

Por se dobro skladišči v hladilniku, vlažnih kleteh, pesku, lahko ga tudi zamrznemo ali sušimo. Če doma nimamo dobrega prostora se odlično ohrani tudi na vrtu.

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


8 komentarjev na “Por vzgoja in gojenje

 1. marjan

  Sadike pora vzgajam trenutno še v kurilnici cca 18stopinj C. Pri katerih stopinjah prostora in zemlje lahko sadike presadim v neogrevan rastlinjak. Vaša stran je super ampak nasplošno manjkajo vsaj približne temperature zemlje in prostora.

  lp Marjan

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni,

   že marca lahko presadite por v rastlinjak. Ne bo noben problem. Vsekakor hvala za opozorilo, ob priliki bomo vse dopolnili ali pa napisali še kak članek.

   Lep pozdrav!

   Reply
 2. Tone

  Proti koncu aprila sem posadil por,zelo lepo raste,zadnjih nekaj dni pa opažam tik pri zemlji,pri dveh rastlinah,delno pogrizene in skrivenčene liste.Pomislil sem na čebulno muho,ampak zraven imam posajeno šalotko,ki zelo lepo raste in nima nobenih poškodb.Kaj bi lahko to bilo?
  Hvala za odgovor.
  Lep pozdrav,Tone.

  Reply
 3. Nastja

  Pozdravljeni. Zanima me kako naj rešim por pred padavica. Lp in hvala za odgovor

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, proti padavici je potrebno uporabiti talne pripravke za zatiranje škodljivih gliv. najbolje da se posvetujete v kateri od kmetijskih apotek.

   Reply
 4. Marko

  Za gojenje pora je bilo svojčas strokovno priporečeno rezanje zelenih listov v času intenzivne rasti zaradi lažjega obdelovanja (okopavanje, dognojevanje, zalivanje) in debelitve belega dela rastline. Je ta agroukrep še aktualen oz. strokovno priporočljiv?

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *