Najhitrejša pomladanska solata v visoki gredi na kolesih

Z visoko gredo vrtičkamo na podeželju predvsem pa v mestnih središčih. Pri gojenju vrtnin v visoki gredi moramo posebno pozornost posvetiti celoletni oskrbi z vodo.

Kliknite na video za ogled:

Spoznajte prednosti vrtnarjenja v visoki gredi

Miks prvih spomladanskih solat, redkvice in rukole v visoki gredi.

V kolikor v vrt ni mogoče saditi in sejati prvih vrtnin zaradi mokre zemlje lahko prvi pridelek osnujemo na visoki gredi.

Poleg zgodnjega pridelka, bo delo v visoki gredi lažje, saj bo manj sklanjanja. Pri obdelavi tal, pletju plevela in pobiranju pridlka bodo kolena, križ in drugi deli telesa precej manj obremenjeni.

S postavitvijo grede na primerno mesto lahko pridelek lažje zavarujemo pred škodljivci, kot so voluharji, polži, srne, ter druga divjad. Če imamo na parceli nerodovitno zemljo in neprimeren prostor za obdelavo (nagnjen teren, visoka podtalnica) bomo s postavitvijo visoke grede rešili veliko težavo.

KLIKNITE TUKAJ za predstavitev in nakup Urbanscape Zelenih kock.
KLIKNITE TUKAJ za naročilo Urbanscape Zelene podlage in ugotovite kako bomo zmanjšali porabo vode in poskrbeli za lepšo rast rastlin.
KLIKNITE TUKAJ in nakup visoke grede.

Odličen solatni mix in posebna redkvica

Za zgoden pridelek na prostem pričnemo s setvijo in sajenjem v mesecu marcu, ko so zunanje temperature nad 5 ºC. Na visoko gredo sem posadil sadike različnih sort solate. Za solatno mešanico sem izbral sorte: glavnato Canasto, rozetasto Gentilo in Ameriško rjavko. Le kaj je okusnejšega, kot prva spomladanska domača solata?

Sajenje sadik solate.

Med solato lahko posejemo tudi redkvico in rukolo.

V medvrstni prostor solate sem posejal zgodnjo sorto bele redkvice, ki oblikuje podolgovat, popolnoma bel koren.  Z dodatkom domačega česna, olivnega olja in jabolčnega kisa bo to odlična solata mešanih sort.

Ne pozabite tudi na ostale vrtnine, ki jih v zgodnje spomladanskem času sadimo v visoko gredo. To so predvsem nadzemna kolerabica, česen in čebula.

Visoke grede so prava rešitev za gojenje listne zelenjave

Listna zelenjava na visoki gredi.

Ko so temperature za kalitev dovolj visoke sejemo tudi preostalo listnato zelenjavo, ki jo sproti režemo. V visokih gredah vzgojmo veliko spomladanskih sort solat, motovilca, špinače, blitve, azijske listne zelenjave, radiča za rezanje, kot je tržaški solatnik.

Upoštevajte dobre in slabe sosede vrtnin

Med solato smo posejali semena redkvice.

Pravilo dobrih in slabih sosedov upoštevajte tudi pri zasaditvah visokih gred. Na visokih gredah gojimo vrtnine v mešanih posevkih, da dosežemo boljši izkoristek prostora.

Pri kombinaciji vrtnin pazimo, da ob robovih visoke grede sadimo nižje vrtnine in na sredini višje vrtnine. Na visoko gredo sadimo in sejemo tudi koristne rastline in dišavnice.

KLIKNITE TUKAJ in posredovali vam bomo brezplačno tabelo dobrih in slabih sosedov vrtnin, ter zelišč.

Po sajenju sem vrtnine enakomerno zalil

Po setvi in sajenju solate iz sadik sem enakomerno zalil zemljo po celotni površini. Korenine sadik in posejana semena morajo biti stalno v stiku z dovolj vlage, v nasprotnem primeru je kalitev semen in ukoreninjanje sadik slabše.

V časi intenzivne rasti in oblikovanja kakovostnega in visokega pridelka bodo skrb za zadrževanje vode prevzele Zelene kocke in Zelena podlaga.

Spomladanski pridelek sem zaščitil z vrtno tkanino

Meseca marca in aprila nam mraz lahko ponagaja, zato sem po sajenju vrtnine prekril z belo zimsko vrtno tkanino.

Izberite kakovostne visoke grede

Sestavljanje visoke grede na terasi.

Kupimo le kakovostno visoko gredo. Sestavni deli naj bodo iz kakovostnega in impregniranega lesa. Našo visoko gredo smo hitro sestavili, saj vsebuje vse potrebne sestavne dele (vijake za povezovanje, matice in podložke. Za podaljšanje življenske dobe svetujem zaščito lesa s protikoreninsko membrano (folijo).

KLIKNITE TUKAJ za predstavitev in nakup Urbanscape Zelenih kock.
KLIKNITE TUKAJ za naročilo Urbanscape Zelene podlage in ugotovite kako bomo zmanjšali porabo vode in poskrbeli za lepšo rast rastlin.
KLIKNITE TUKAJ in nakup visoke grede.

Pred dodajanjem kakovostne zemlje sem poskrbel za drenažo in ostale plasti

Za drenažni sloj sem uporabili slamo. V praksi uporabite tudi nasekljane veje, dračje ali trstičje. Na spodnji sliki si lahko ogledate zaporedje plasti, ki sestavljajo visoko gredo. Če sledite še zaporedju jo boste brez težav naredili tudi v domačem vrtu.

 

Zaporedje plasti v visoki gredi:

1. Rastlinsko gnojilo za sadje in zelenjavo v obdobju hitre rasti
2. Rodovitna zemlja, pomešana z Zelenimi kockami Urbanscape za skladiščenje vlage
3. Kompost
4. Pokošena trava ali suha slama
5. Zelena podlaga Urbanscape za zadrževanje vlage in preprečevanje izpiranja
6. Tanjše vejevje
7. Debelejše vejevje
8. Ogrodje oz. okvir (les, kamen…)
9. Zaščitna folija
10. Zaščitna mreža proti voluharju

Kako bomo zmanjšali porabo vode do polovice?

Uporaba Urbanscape zelenih kock v visoki gredi.

 

Večjo porabo vode v poletnem času bom zmanjšal z uporabo Urbanscape Zelenih kock in Urbanscape Zelene podlage, ki so povsem naravnega izvora in ne vsebujejo nobenih umetnih dodatkov. Sestavljeni so iz vulkanskih kamnin (diabaz, basalt in dolomit), ki so pridobljene lokalno.

Kako sem uporabil zelene kocke?

V kakovostno vrtnarsko zemljo sem vmešal Urbanscape Zelene kocke v priporočenem odmerku (80 % vrtnarska zemlja in 20 % zelene kocke). Tako pričakujemo, da bomo zmanjšali porabo vode do polovice.

Zelene kocke vpijejo ogromno vode, ki se zadržuje v prostorčkih med vlakni. Tako je rastlinam na razpolago več vode, ki je rastlinam lažje dostopna. Zelene kocke vplivajo tudi na večji dovod zraka koreninam, da se močneje razraščajo.

KLIKNITE TUKAJ za predstavitev in nakup Urbanscape Zelenih kock.
KLIKNITE TUKAJ za naročilo Urbanscape Zelene podlage in ugotovite kako bomo zmanjšali porabo vode in poskrbeli za lepšo rast rastlin.
KLIKNITE TUKAJ in nakup visoke grede.

Zakaj je uporaba zelene podlage nujna?

Zelena podlaga v visoki gredi.

Za boljše pogoje rasti in razvoja vrtnin sem uporabil Zeleno podlago, ki smo jo uporabil v spodnjem delu visoke grede.

Zelena podlaga v visoki gredi skladišči večje količine vlage, preprečuje izpiranje zemlje v spodnjo drenažno plast in omogoča enakomerno in hkrati močno razraščanje korenin v globje plasti zemlje.

Zagotovite si domač in svež pridelek vrtnin na lastni terasi

Visoko gredo iz kakovostnega lesa sem postavil na sončno teraso. V času do kaljenja redkvice bom skrbno pazil, da bodo semena in sadike v stiku z vlažno zemljo. Za večje zadrževanje vode in v njej raztopljenih hranil bodo skrbele Zelene kocke in Zelena podlaga.

Sušna obdobja se pojavijo že v spomladanskih mesecih, zato moramo poskrbeti za ustrezno pripravo tal, ki se predvsem nanaša na optimalno vsebnost rastlinam dostopne vode.

Zeleni svet priporoča:

S kratkimi nasveti želimo poskrbeti za kvalitetno samooskrbo v domačem vrtu, večjem balkonu, terasi ali atriju. Visoke grede postajajo vedno bolj priljubljena oblika vrtnarjenja. Na vrtu, terasi ali na večjem balkonu visoko gredo postavite sami, brez mizarskega orodja v 15 minutah. Koristne nasvete posredujte tudi vašim vrtnarskim prijateljem.

KLIKNITE TUKAJ za predstavitev in nakup Urbanscape Zelenih kock.
KLIKNITE TUKAJ za naročilo Urbanscape Zelene podlage in ugotovite kako bomo zmanjšali porabo vode in poskrbeli za lepšo rast rastlin.
KLIKNITE TUKAJ in nakup visoke grede.

Z uporabo Zelenih kock in Zelene podlage boste poskrbeli, da bo zemlja zadrževala več vode in hranil. Rastline v visoki gredi bodo lepše uspevale in pridelek bo boljše kakovosti.

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


11 komentarjev na “Najhitrejša pomladanska solata v visoki gredi na kolesih

 1. Alenka Šoštarič

  Pozdravljeni,
  nikjer ne najdem nasveta, kako spomladi pripraviti visoko gredo, ki mi bo letos služila že tretjo sezono. Kako ponovno polnimo tako gredo? Seveda se je zemlja posedla, ker so vejevje in druge zelene stvari sprhnele. Ali jo moram izprazniti in polniti ni novo?
  Prosim napišite (PA ČIM PREJ) tudi za visoke grede, ki so več let v uporabi. Sama imam gredo veliko 3 m x 1,2 m x 1 m.
  Lep pozdrav, Alenka

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, v kolikor se je drenažna plast stanjšala, morate gredo v celoti sprazniti in ponovno napolniti. Polnite jo po navodilih v članku. Mi smo uporabili kar kocke slame za drenažni sloj.

   Reply
 2. Maja

  Pozdravljeni, zanima me kje se lahko kupi takšen les za visoko gredo da jo lahko sam sestaviš?

  Reply
 3. Darinko

  Pozdravljeni;
  pri vseh informacijah o nakupu, pripravi, prednostih..pa močno pogrešam konkreten nasvet, kako gredo “obnoviti”..namreč po kakšnem letu, dveh…se zelo posede in potem…spet nova ali prenova?
  Hvala za kakršnokoli informacijo,
  lep pozdrav, Darinko

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, hvala za koristno idejo. jo bomo upoštevali. Zemlja se v gredi lahko posede. To je odvisno kakšen material uporabite za drenažo. Mi smo uporabili kocke slame. Ko poberete prvi spomladanski pridelek in ga nadomestite s poletnimi vrtninami že lahko dodate nekaj zemlje če se ta posede. Prenove se lotite po potrebi.

   Reply
 4. Renata

  Spoštovani, ali je vaša visoka greda primerna za na balkon? Rada bi si uredila eno ali dve na balkonu, a me skrbi, ali greda pušča vodo, če je le-te več, na primer po kakšnem nalivu? Rada bi imela nepropustno gredo, da ne bi zamakalo spodnjim dstanovalcem. Hvala za vaš odgovor vnaprej in lep pozdrav,

  R.K.

  Reply
 5. Ivanka

  imam eno drugo vprašanje insicer me zanima zakaj narcise vsako leto manj cvetijo?

  Reply
 6. Tonka

  Spoštovani,
  v lončkih si gojim peteršilj in druga zelišča,nikakor se ne morem znebiti črnih mušič in ličink . Polovico lončka si dam kompost pol pa zemlje in pokrijem z folijo,ker ne vem kaj delam narobe vas vljudno prosim za nasvet.Enaki problem imam na terasi z ostalimi rastlinami.
  Lepa hvala za vaš odgovor in lp.
  Tonka

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *