Redkvica in gojenje redkvice

Poleg podzemnega dela lahko uživate tudi, kalčke, liste ali mlade rastlinice, ki jih populite pri redčenju.

Redkvica setev

redkvica setev

Setev redkvice med solato in nadzemno kolerabico.

 

Redkvica sodi med prve setve v vrtu, sejemo jo lahko že februarja, marca in aprila. Drugi termin za setev je med polovico avgusta in sredino septembra.

Poletna vzgoja redkvice ni najbolj priporočljiva, saj hitro postanejo puhle, lesene, v vročini pa zelo pekoče. Običajno jo sejemo blizu skupaj.

KLIKNITE TUKAJ, vpišite vašo e-pošto in prejemali boste brezplačne vrtnarske novice. Če so vam nasveti všeč, nas priporočite še prijateljem.

Redkvica setvena razdalja

Redkvico ne sejemo samostojno, ampak jo umestimo med druge vrtnine. Več o tem bomo spregovorili pod temo dobrih sosedov v nadaljevanju.

Gnojenje redkvice

Redkvica ne rabi nobenega gnojenja, če boste gredico z redkvico preveč pognojili lahko pride do gnitja korenov. Zelo hvaležna bo za zalivanje, saj ne bo puhla. Pokanje korenov je posledica preobilnega gnojenja, prehitre rasti ali menjavanja sušnega in vlažnega obdobja.

Kaj sadimo in sejemo z redkvico?

Zgodaj spomladi presadite solato, v vrstice vmes pa sejte mesečno redkvico. Te vrtnini se dobro razumeta, ko redkvico populite to ugodno vpliva na solato saj tla nekoliko zrahljate. Seme redkvice zmešajte s semenom korenčka in ga v aprilu sejte skupaj v vrsto.

redkvica posevek in solata

Med vrste solate zgodaj spomladi posejemo redkvico.

 

Tako boste vedeli kje pričakovati korenček, saj redkvica hitreje kali. Ob spravilu redkvice boste nekoliko razrahljali zemljo korenčku, ki bo tako bolje rasel. Sejemo jo tudi med ostale vrtnine, kot so: peteršilj, špinača, paradižnik, melone, rdečo peso, bučke, krešo, blitvo, grah in fižol.

Redkvico ne sejemo ob kapusnice (zelje, ohrovt, cvetača, brokoli, ohrovti, koleraba, redkev, redkvica, repa), čebulo, ožepek in kumare.

KLIKNITE TUKAJ, vpišite vašo e-pošto in prejemali boste brezplačne vrtnarske novice.
Če so vam nasveti všeč, nas priporočite tudi vašim prijateljem.

Redkvica bolezni in škodljivci

Najpogostejši škodljivci so bolhači, kapusova muha.

V poletnem času redkvico radi obiščejo bolhači, zato je takrat ne sejemo. Bolhač je nevaren samo, dokler imajo rastlinice samo klične liste. Pozneje preluknjano listje ne škodi pridelku, zato ga ne zatiramo. Če bo redkvica rasla poleg paradižnika ali solate bo nekoliko manjši napad bolhača, ki napada predvsem mlade rastline.

V vodo za zalivanje dodajte tobak, ki odganja tudi druge škodljivce. Pred napadom kapusove muhe je treba pridelek prekriti z vrtnimi tkaninami. Taka zaščita je koristna tudi, če opazimo močnejši napad bolhača.

Redkvico med boleznimi najpogosteje ogroža črnenje korenov.

Spravilo pridelka redkvice

Redkvica oktobrski pridelek

Redkvico pulimo sproti, ko primerno odebeli. Spomladi potrebuje 30 do 40 dni, poleti pa do 25 dni, da je primerna za naše krožnike.

Zelene dele pomešajte med zelene solate ter jih oplemenitite z osvežilnim in rahlo pikantnim okusom. Pozimi vas lahko razveseljujejo tudi pikantni kalčki.

KLIKNITE TUKAJ, vpišite vašo e-pošto in prejemali boste brezplačne vrtnarske novice. Če so vam nasveti všeč, nas priporočite še prijateljem.

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


9 komentarjev na “Redkvica in gojenje redkvice

 1. nada maTKO

  Sejala sem jo dvakrat, aprila in maja, pišla je ven z zelo iztegnjenimi stebli, ostala je takšna in se sploh ni odebelila, stebli so se le še povečali, obakrat. Kaj bi bilo lahko narobe? Hvala.

  Reply
 2. Marko

  Nekdo na vrtu mi gloda redkvico. Vidijo se majhni grižljaji v delu, ki gleda iz zemlje. Kateri škodljivec je lahko to?

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, težko svetujemo brez slike, grizočih škodljivcev je veliko. Predlagamo, da spremljate dogajanje bolj pogosto.

   Reply
 3. Sara

  Moja se lansko leto ni odebelila, ker je bila pregosto sejana, tako da bom letos prej jo konkretno razredčila, da ima prostor se debelit.

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *