Visoka greda in njene glavne prednosti, slabosti ter inovativne zasaditve v posodi

Kliknite na video za ogled nasveta

Zasaditev visoke grede in delo, ki je bolj enostavno kot na vrtni gredi

Vas zanima kaj posaditi v visoko gredo, da bo kolobar ustrezen? Zaradi redne menjave zemlje kolobar in načrtovanje zasaditve na visoki gredi nista potrebna.
Vse delo opravljamo stoje, ker je visoka greda dvignjena od tal. Na njej odpade tudi „štihanje“ ali prekopavanje. Delo je olajšano tudi pri sajenju in nabiranju pridelka. Manj so obremenjena tudi hrbet in kolena.

visoka greda zelenjava

Delo in spravilo pridelka na visoki gredi je zelo enostavno. Foto: AdobeStock

Prednosti visoke grede na terasi, balkonu, atriju ali domačem vrtu

Visoka greda rešuje težave vseh vrtičkarjev, ki si želijo pridelovati zelenjavo, jagode, rože in zelišča ter nimajo primernega zemljišča za zasaditev.
Zaščita pred polži je na visoki gredi skoraj nepotrebna. Visoke grede so izjemno lepe, zato lahko zunanjost prilagodimo videzu, hiše ali vrta.

visoka greda v urbanem okolju

Zasaditev urbanih visokih gred z zelenjavo, zelišči in ostalimi rastlinami. Foto: AdobeStock

Vsi, ki nimate prostora za klasičen vrt lahko postavite visoko gredo iz lesa (hrast, macesen, smreka), opeke, kamna, pločevine ali celo betona. Tako tudi na zelo majhnem prostoru pridelate rastline, ki jih uživate ali občudujete.

KLIKNITE TUKAJ za kvalitetne zemlje za visoke grede.
KLIKNITE TUKAJ za organska gnojila, ki jih uporabljamo na visokih gredah.

Visoka greda na kolesih, ki se ne poseda in ima vodno rezervo

Za domačo teraso je najboljša visoka greda na kolesih, ki se ne poseda, saj je sestavljena iz velike posode in vodne rezerve. Idealna je za zasaditev zelišč, balkonskih rastlin, solate, redkvice, rukole, nadzemne kolerabice in ostalih vrtnin, ki nimajo globokih korenin.

urbana visoka greda na kolesih

Visoka greda na kolesih ima vodno rezervo in je v skladu z barvo hiše.

Primer visoke grede, ki je sestavljena iz velike posode in se ne seseda.

 

Na dno je treba najprej postaviti filc, da preprečimo mešanje vode in zemlje v rezervoarju. Za tem dodamo zemljo za visoke grede in pričnemo s sajenjem rastlin.

Med letom poskrbimo tudi za dognojevanje s tekočim organskim gnojilom ali organskim gnojilom v obliki granul ter pripravkom iz koprive, ki hkrati krepi rastline pred boleznimi in škodljivci.

Takšna visoka greda je idealna za vsak sončen balkon, teraso ali manjši vrt.

Ostale bonitete visoke grede v urbanem ali podeželskem okolju

V mokrih letih je visoka greda boljša za rastline, ker omogoča boljše odtekanje vode iz območja korenin, tako so rastline bolj zdrave.
Spomladi lahko opravimo sajenje bistveno hitreje, kot na vrtu, saj se zemlja hitreje ogreje. Tudi jeseni je v uporabi dalj časa, saj zemlja ni prekomerno vlažna zaradi jesenskega deževja.

Slabosti pridelave rastlin na visoki gredi v primerjavi z vrtno gredo

V vročem poletju je treba visoke grede bolj intenzivno zalivati, saj se obnašajo kot velike posode. Izdelava ali sestavljanje visoke grede nekoliko bolj zahtevno kot priprava vrtne gredice, večji so tudi začetni stroški izdelave.

Pred postavitvijo je treba dobro premisliti o prostoru, ker jo težko premikamo.

zalivanje visoke grede

Visoke grede zahtevajo več zalivanja v poletnem času. Foto: AdobeStock

Visoke grede so bolj dovzetne za velika temperaturna nihanja, zato je dobro, da stranice obdate z ovčjo volno ali drugimi izolacijskimi materiali.

Pridelovalna površina je nekoliko manjša, saj je treba upoštevati še pohodno površino okrog visoke grede. Vsako leto je treba dodajati ali menjati zemljo, ker se obstoječa sesede ali izčrpa s hranili.

Katerih rastlin ne moremo gojiti na visoki gredi?

Na visokih gredah ne moremo saditi večjih dreves ali rastlin z zelo globokim koreninskim sistemom. Predvsem ne sadimo sadnih dreves na visokih podlagah in večjih okrasnih dreves.

V primeru, da gojimo ostale rastline, je treba dodati več zemlje in manj polnila. Zaradi izkoristka prostora in hitrejše pridelave je bolje saditi sadike, kot sejati rastline iz semena.

Obnova, pogosti škodljivci in ostale slabosti visoke grede

Zemlja se v visoki gredi v nekaj letih toliko sesede, da je potrebno celotno gredo izprazniti in ponovno napolniti. Vsako leto je treba poskrbeti tudi za dodajanje nove zemlje, saj se material v visoki gredi seseda.

visoka greda zemlja

Vsakih nekaj let je treba visoko gredo izprazniti in ponovno napolniti.

Uporaba visoke grede je omejena na manjše število rastlin in pridelek. Dno visoke grede je treba zaščititi z mrežo proti voluharju, da škodljivec ne najde varnega zavetišča in hrane. V njej lahko prezimijo ličinke majskega hrošča, zato vsako pomlad dobro pregledamo zemljo in jih odstranimo.

Zaključna misel glede prednosti in slabosti visoke grede

Za starejše in urbane vrtičkarje ima visoka greda številne prednosti, saj jim omogoča pridelavo rastlin na majhnem prostoru. Visoko gredo si lahko postavijo tudi klasični vrtičkarji in nabirajo zelišča kar s copatami.

Zelo lepa je tudi cvetoča zasaditev z balkonskimi rastlinami ali trajnicami ter sadna visoka greda s pritlikavimi nektarinami, hruškami, malinami in robidami nižje rasti.

visoka greda za pridelavo hrane

Visoka greda omogoča pridelavo rastlin na majhnem prostoru. Foto: AdobeStock

Priskrbite si načrt za polnjenje in čas za pripravo ter se veselite malega vrta obilja na svojem zelenem kotičku. Sestava plasti v visoki gredi je enostavna in jo hitro napolnite. Dimenzije visoke grede prilagodite prostoru, napolnite vse plasti visoke grede in pričnite s sajenjem.

Inovativne zasaditve v posodah vas bodo zagotovo navdušile

Bazilika, rožmarin, ostala zelišča, sladke jagode, okrasne in uporabne trajnice in balkonske rastline zelo lepo uspevajo v posodah. V zadnjih letih zeliščne zasaditve v urbanih predelih zagotovo prehitevajo cvetoče balkone. Predlagamo, da posadite svoje zeliščno ali okrasno posodo in uživate v razkošju, barv, vonjev in okusov.

zasaditev v posodi

Okrasna zasaditev v posodah je privlačna pred vsakim vhodom.

V večje posode z volumnom nad 50 litrov lahko sadimo stebričasto sadno drevje na šibkih podlagah. Med posebnostmi lahko posadite tudi pritlikavo breskev, ki doseže višino do 150 cm.

Prav tako je zanimiva pritlikava nektarina. Vse omenjene rastline lahko gojimo na manjšem predvrtu, balkonu terasi, večjih posodi in visokih gredah.

Prikupna zasaditev s paradižnikom in ostalimi rastlinami, ki se je razvila iz zasaditve na desni strani.

zasaditev v posodi

Paradižnik smo posadili skupaj s solato, blitvo, petršiljem in krvavo kislico.

Zasaditve v posodah največkrat postavimo na teraso, predvrt ali atrij

Okrasne ali uporabne zasaditve v posodah bodo najbolj prišle do izraza v manjšem atriju, predvrtu, manjšem vrtu, saj ne zasedejo veliko prostora. Vse pritlikave sadne vrste, ki smo jih omenili dosežejo višino 1,5 metra. Tako nimate težav z rezjo visokih dreves in tudi obiranje je povsem enostavno.

Plodov na dosegu roke se še posebno veselijo otroci. Sadite lahko tudi nizke robide in maline, ki dosežejo višino dobrega pol metra.

KLIKNITE TUKAJ za kvalitetne zemlje za visoke grede.
KLIKNITE TUKAJ za organska gnojila, ki jih uporabljamo na visokih gredah.
KLIKNITE TUKAJ za izvleček iz koprive, ki krepi zdravje rastlin in dviguje odpornost pred škodljivci in boleznimi.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


4 komentarjev na “Visoka greda in njene glavne prednosti, slabosti ter inovativne zasaditve v posodi

 1. Marija

  nimam komentarja rada bi prosila za nasvet če mi boste lahko dali nasvet glede tega.lani sem zasledila da se prodaja ekološko gnojilo ABGdobila sem ga panisem bila pri prevzemu pozorna.drugi dan pa vididi da je iz Kitajske in tudi piše vse kitajsko. sedaj ga ne upam uporabljati ker sem skozi na ekološki način gnojila. lepo prosim za odgovor.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, glede tega vprašajte uvoznika, ki je naveden na gnojilu. Tega gnojila ne poznamo. V Sloveniji je ogromno proizvajalcev in uvoznikov ekoloških organskih gnojil. Lep dan, ekipa Zeleni svet

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *