*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Zakaj je zimski česen na vrtu bolje saditi v mesecu novembru?

O času sajenja zimskega česna na vrtu odloča temperatura tal

Zimski česen je v jesenskem času najbolje saditi, ko se temperatura tal spusti na 10 °C ali še bolje 5 °C. V tem primeru bo pred zimo razvil dobre korenine in manj listov. Stanje in temperaturo tal lahko spremljate TUKAJ. Podatki so podani za različne kraje v Sloveniji in vam pomagajo posaditi jesenski česen v optimalnem terminu.

Najboljši termin za sajenje česna v jesenskem času

V hladni jeseni sadimo česen od konca oktobra ali začetka novembra dalje. To velja za nižinska področja. Nič ni narobe, če ga sadimo cel november. Primorski vrtičkarji naj sadijo česen kasneje in prilagodijo sajenje temperaturi tal. Na višjih nadmorskih višinah ga sadimo nekoliko prej. Tako česen razvije boljši koreninski sistem in manj listov. Dobro je vedeti, da je česen v primeru optimalnega sajenja bolj odporen na česnovo muho.

sajenje česna

Česen je dobro saditi v novembru, da razvije dobre korenine in manj listov. ©AdobeStock

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas tudi uporabno darilo.

Sajenje zimskega česna v novembru in česnova muha

V primeru sajenja česna v novembru bo vrtnina pred zimo razvila manj listov. Še bolje je, da se listi razraščajo v spomladanskem času. Tako je česen manj dovzeten za česnovo muho, ki odlaga jajčeca od konca februarja dalje. Treba je vedeti, da česnova muha najraje odlaga jajčeca na česen, ki ima ob  koncu zime razvite tri ali več listov.

Če ga sadimo prehitro imamo razvitih več listov in posledično več težav z napadom česnove muhe. Vsi, ki boste jeseni sadili česen v optimalnem terminu spomladi ne boste imeli težav s česnovo muho. V času naleta česnove muhe bo imel česen razvitih manj kot tri liste in ne bo privlačen za škodljivca.

česnova muha

Jajčeca česnove muhe na česnu, ki ima razvite tri ali več listov. Foto: Miša Pušenjak

Česen, ki ga sadimo v novembu ima manj težav s česnovo muho. Foto: Miša Pušenjak

Ostale težave zaradi prehitrega sajenja v jesenskem času

S sajenjem česna v jesenskem času ne prehitevamo. V primeru, da zimski česen sadimo v začetku oktobra ali prej imamo lahko težave z zimskim mrazom. Česen zaradi prehitrega sajenja  požene liste, ki jih lahko poškoduje močnejši mraz. To je bolj pogosto v suhih zimah, ko temperature padejo pod – 20 stopinj C.

Česen bo v tem primeru utrpel poškodbe na rastnih vršičkih in se bo razraščal v obliki drobnjaka. Nad tem pojavom, ki ga ne srečamo vsako leto so vrtičkarji še posebno presenečeni.

Zadnji ugoden termin za sajenje zimskega česna na vrtu

Jesenski ali zimski česen vedno sadimo jeseni, ker se drugače ne razdeli v stroke. Za delitev v stroke namreč potrebuje določeno število dni nizkih temperatur. Zato svetujemo, da ga posadite konec jeseni in ne prelagate sajenja na  spomladanski čas.

V primeru mokre zemlje je treba s sajenjem v novembru počakati. Sajenje lahko opravite vse do začetka decembra ali najkasneje do konca januarja. V primeru sajenja v januarju lahko pričakujemo nekoliko manjši pridelek.

sajenje česna

Zimski česen lahko sadimo cel november in vse do začetka decembra.

Gnojenje česna pred sajenjem in primerno gnojilo

Gredico s česnom prad sajenjem pognojimo s kalijevim sulfatom, ker vrtnina za dober razvoj potrebuje kalij in žveplo. Kalijev sulfat dodamo v odmerku največ 30 dag/10 m2. Okus, kvaliteta in zdravilnost česna sta odvisna od žvepla (sulfat). Kalij je pomemben za odpornost, boljšo aromo, močnejši okus in lažjo oskrbo z vodo v sušnem obdobju.

Česen jeseni nikoli ne gnojimo z gnojem. Na vrtovih, ki so redno gnojeni se izogibamo tudi gnojenju s kompostom ali briketi, ker so tla največkrat že dobro založena z organsko snovjo. Na vrtovih, ki so po analizi tal slabo založeni z organsko snovjo lahko uporabimo največ 5 litrov dobro preperelega komposta na 1 m2.

zimski česen

Pridelek domačega zimskega česna, ki smo ga sadili v novembru.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas tudi uporabno darilo.

Lesni pepel za gnojenje česna in odvračanje česnove muhe

Z lesnim pepelom, ki vsebuje veliko kalija in kalcija ne gnojimo vrtov, ki imajo pH tal nad 7. To najlažje ugotovimo z analizo tal, ki jo največkrat opravimo v jesenskem času ali s testnimi lističi. V primeru, da je pH tal pod 7, je možno ob sajenju česna uporabiti lesni pepel v odmerku 0,5 kg/10 m2.

Drugo polovico odmerka lesnega pepela (0,5 kg/10 m2) pa v osrednji Sloveniji uporabimo ob koncu februarja, da omejimo škodo česnove muhe in pognojimo česen s kalijem. Lesni pepel, ki ga uporabimo za odvračanje česnove muhe posipamo samo okrog česna in ne po celi gredi.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


2 komentarjev na “Zakaj je zimski česen na vrtu bolje saditi v mesecu novembru?

 1. Tatja a Mulej

  Pozdravljeni
  Zanima me, kako globoko sadimo česen v novembru?
  Hvala za odgovor
  Tatjana Mulej

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *