*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

7 rešitev za vaš balkon ali teraso 

Kliknite na sliko za ogled videa:

Davor Špehar-Zeleni svet je pripravil zemljo. Prispevek smo posneli v Vrtnem centru Frbežar. Zasaditev za sončni balkon je ideja Marije Hrovat iz PVD – Profesionalona vrtnarska družba.

Zasadili smo rastline za sončno lego

Prva rastlina v zasaditvi je bolivijska begonija sorta „Deep red“, ki ima rada sonce. Že po sorti ugotovimo, da je cvet v lepi rdeči barvi, ki je zelo priljubljen med številnimi vrtičkarji.

Črnooka suzana bo popestrila zasaditev s svojim rumenim cvetenjem. Njena barva je v kontrastu z rdečo barvo bolivijske begonije. V celotni zasaditvi bo obogatila zasaditev v spodnjem delu korita. Zasaditev dopolnjuje tudi bela bršljanka, ki ni zahtevna za oskrbo.

Od leve proti desni si v ospredju zasaditve sledijo bolivijska begonija, črnooka suzana, bela bršljanka in bolivijska begonija. V ozadju zasaditve sta umeščeno rdečelistna perjanka in bidens.

Bioorganska zemlja.

 

5 kg kocko Bioorganske zemlje smo raztopili v 35 l vode in pridobili 70 l zemlje, ki smo jo mešali z zemljo za presajanje balkonskih rož. Mešanico smo pripravili tako, da smo dodali 1/4 Bioorganske zemlje v celotno zemljo za rože. Delež zemlje za rože je tako 75 % in delež Bioorganske zemlje 25 %. Tako v poletnem času v koritih ne bo suše.

KLIKNITE TUKAJ za ogled in nakup Vrtnarček® Bioorganske zemlje.
KLIKNITE TUKAJ za ogled in nakup organskega gnojila Bioorganik.
Za nasvet in pomoč pri nakupu lahko pokličete na 080 11 81.

Dodajanje organskega gnojila Bioorganik v Bioorgansko zemljo.

 

Zemljo smo obogatili z organskim gnojilom Bioorganik, ki bo delovalo dolgoročno.

Zaradi večje vsebnosti kalcija bo Bioorganik preprečeval zakisanje substrata, ki se lahko pojavi ob uporabi tekočih mineralnih gnojil.

Sajenje v mešanico kokosovih vlaken (Bioorganska zemlja) in zemljo za presajanje.

Črnooko suzano med letom tudi režemo

Črnooka suzana se lahko vzpenja ali razrašča v spodnji del zasaditve.

Če se črnooka suzana bujno razrašča jo med letom prikrajšamo s škarjami. Tako nam ne bo prerasla ostalih rastlin v zasaditvi. To rastlino lahko spustimo tudi po opori, da se v zasaditvi razrašča navzgor.

V nekaterih zasaditvah opažamo, da jo ljubitelji balkonskega cvetja spustijo tudi na loke, ki se razraščajo čez korita.

Bršljanke niso zahtevne za oskrbo

V Sloveniji se ljubitelji balkonskega cvetja še vedno pogosto odločajo za bršljanke. Zasaditve so lepe na pogled in nezahtevne. V našem primeru smo zasadili belo bršljanko na sredino korita in zasaditev popestrili v svetlih tonih.

Bršljanka se bo lepo razraščala v dolžino. Korito smo v ospredju zaključili z bolivijsko begonijo, ki ima tako kot bršljanka rada sonce.

Bela bršljanka je nezahtevna in odličen kontrast v zasaditvi.

Zelo lepa je tudi rožnata zasaditev z belo bršljanko v sredini in rožnatimi surfinijami ob straneh. V ozadju zasaditve se barvno s surfinijami lepo dopolnjujejo tudi pokončno rastoče gaure.

V ozadju zasaditve imamo rdečelistno perjanko in bidens

Rdečelistna perjanka je zelo priljubljena pri vseh zasaditvah in smo jo za višino uporabili tudi v naši sončni zasaditvi. Priporočamo, da jo vedno sadite v ozadje zasaditve.

Rdečelistna perjanka bo krasila korito v ozadju črnooke suzane.  Tako se bo lepo izrazila v lepih listih in socvetju.

Za višino in kontrast poskrbi perjanka.

Oranžni bidens je lepo nasprotje beli bršljanki.

Posadili smo tudi bidens v oranžni barvi, ki bo zapolnil ozadje zasaditve. S svojim oranžnim cvetom bo lepo dopolnil belo bršljanko.

Koralna fuksija je zadnja rastlina v zasaditvi

Koralna fuksija bo lepa v listih in cvetovih.

Koralna fuksija bo lepa v listih in cvetovih. Uporabili smo jo v ozadju zasaditve, saj bo določala višino zasaditve.

Krasijo jo lepi temni listi in podolgovati cvetovi. Zelo dobro prenaša sončne lege. Ravno tako kot bolivijska begonija, ki se bo razraščala v pred to balkonsko lepotico.

Korita z vodno rezervo in kokosovimi vlakni zalivamo manj

V našem primeru smo korito z vodno rezervo po presajanu zalili po zemlji. Treba je vedeti, da v poletnem času tudi korita z vodno rezervo zalivamo vsak dan. Količina vode je odvina od izbora rastlin in velikosti korita.

Pri zalivanju pazimo, da je zemlja vedno vlažna, zato tudi v primeru korit z vodno rezervo ne pozabite zalivati z vrha in ne samo v odprtino za zalivanje.

Po sajenju smo balkonsko zasaditev zalili po zemlji. Izogibajte se zalivanja v rezervoar korita, dokler korenine ne prekoreninijo korita. V rezervoar za vodo začnete zalivati po 1 mesecu.

Odvečna voda bo odtekla v spodnji del korita. Ob hudi vročini bomo zasaditev zalivali enkrat dnevno, drugače pa na dva do tri dni. Vse je odviso od vremena in temperatur. Zagotovo nam bodo pomagala tudi kokosova vlakna (Bioorganska zemlja), ki smo jih dodali zemlji za presajanje.

Kako bodo rastline ravno prav zalite?

Če sadite v večjo posodo boste zalivali manj. Predlagamo, da zemlji za presajanje rož dodate tudi Biorgansko zemljo na osnovi kokosovih vlaken, ki bo zadrževala vlago. Tako vaše rastline v poletnem času ne bodo prehitro žejne. Na ta način boste zmanjšali stres rastlin, ki se pojavi zaradi nihanja med  vlago in izsušitvijo.

V odprtino zalivamo dober mesec po zasaditvi.

Pri zalivanju balkonskega cvetja pazite, da ne zalivate preveč. Prekomerno zalivanje in zastajanje vode škoduje koreninam. Priporočamo, da rastline sadite v korita, ki omogočajo odtekanje vode.

Vse zasaditve v koritih z vodno rezervo najprej zalivamo od zgoraj. Čez dober mesec, ko korenine rastlin dosežejo vodno rezervo zalivamo v odprtino.

Dognojevanje rastlin v koritu

Takoj po presajnaju predlagamo, da vsa korita zalijete z vodo, ki ste jo obogatili s pripravkom iz alg. Tako boste zmanjšali šok ob presajanju, ki se največkrat pojavi zaradi nizkih temperatur. Rastline se bodo tudi hitreje ukoreninile. To ponavljajte v tedenskih presledkih. Alge uporabljajte tudi v poletnem času, da zmanjšate stres zaradi vročine.

Dognojevanje s tekočim gnojilom, ki vsebuje bioaktivator, mikrohranila in vitamine.

Mesec dni po presajanju rastline dognujujemo s tekočim gnojilom, ki je obogaten z bioaktivatorjem za vitalnost, mikrohranili za lepše barve in vitamini. S takim gnojilom dognojujemo enkrat do dvakrat na teden.

Če je zemlja v koritih presušena jo najprej zalijemo samo s postano vodo in šele nato z gnojilno raztopino.

Ostale kombinacije za domače bakone in terase

Modna zasaditev v rožnati, ki jo sestavljajo vodenka s polnjenimi cvetovi, pokončne begonije, gumdrop moljevka, sladki krompir, bela bakopa in rožnata zvezdasta pelargonija.

Zasaditev v rožnati barvi.

Rdeča zasaditev lepo popestri sivo kamnito igrajo v ozadju. Na ta način lahko poživimo tudi hišo in teraso, da pride bolj do izraza. Barvo cvetja lahko uskladimo z ozadjem. V našem primeru je ustvarjen odličen kontrast.

Zasaditev je kontrast kamniti ograji.

Močne rožnate odtenke petunij in milijon zvončkov lepo poudarijo beli mlečki in skevole ter viseče rumenolistne pijavčnice.

Živahno dogajanje v koritu.

Bolivijske begonije in drobnocvetni mleček lahko sadite v večjo posodo in jo postavite na stojalo. Tako ustvarite odličen kontrast, ki je prijeten za oko in srce. Zasaditev je markantna tudi na vrtni zelenici.

Bolivijske begonije in drobnocvetni mleček.

Zeleni svet priporoča:

Vse rastline so zadovoljne, če poskrbimo, da rastejo v najboljših razmerah. Balkonske rastline bodo lepše uspevale v večjih koritih. Če zemlji za presajanje dodamo še Bioorgansko zemlje, boste poleti rastline manj zalivali. Z zemljo za presajanje balkonskih rastlin jo mešamo v razmerju 1 :4.

KLIKNITE TUKAJ za ogled in nakup Vrtnarček® Bioorganske zemlje.
KLIKNITE TUKAJ za ogled in nakup organskega gnojila Bioorganik.
Za nasvet in pomoč pri nakupu lahko pokličete na 080 11 81.

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)


2 komentarjev na “7 rešitev za vaš balkon ali teraso 

 1. marija

  pozdravljeni.
  pri nas doma je pa tezava ker imamo balkon na vetru, vrocini in dezju.
  ne vem vec kaj saditi v korita.
  lp

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Marija, glede izbire rastlin za vašo težavno lego je najbolje, da obiščete profesionalne vrtnarije, kjer vam bodo svetovali glede na vaš okus. Dobro je da rastline tudi sami vidite.

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *