Adventni venec in ideja za izdelavo v 9 korakih

Kliknite na video za ogled kako izdelamo adventni venček:

1. Vodi dodamo hranila in namočimo gobo v vodi

V večjo posodo z vodo najprej dodamo hranila za rezano cvetje. Tako podaljšamo življenjsko dobo rezanega cvetja. Sledi pravilen postopek namakanja cvetličarske gobe. Gobo namočimo tako, da se počasi potopi. Tako v njej ni zračnih mehurjev in je rezano cvetje optimalno preskrbljeno z vodo. Gobo po namakanju počasi izvlečemo iz vode in postavimo na podstavek.

hranila za cvetlice

V vodo najprej dodamo hranila in tako podaljšano obstojnost rezanega cvetja.

namakamo gobo

Namakanje gobe v vodi, ki smo ji dodali hranila za rezano cvetje (Flora Life ® Express Clear ULTRA 200).

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet. Čaka vas tudi uporabno darilo.

2. Pritrdimo sveče na mokro gobo

Svečo smo pritrdili na podstavek-pin s pomočjo s pomočjo posebnega lepila „fix“, ki je podoben plastelinu in omogoča pritrjevanje različnih materialov na mokrih, vlažnih in suhih površinah.

podlaga za pritrjevanje

Na podlago za svečo dodamo vodoodporen trak za pritrjevanje.

To lepilo uspešno nadomešča silikon, ki v vlažnih in mokrih primerih ni učinkovit. Posebno lepilo „fix“ prenaša tudi velika temperaturna nihanja.

pritrjevanje sveče

Pritrjevanje sveče na gobo.

Sveče smo izbrali v rožnatih harmoničnih barvah, različnih odtenkov, od svetlih do temnih.

3. Adventni venček in pritrjevanje okraskov

Okraske v adventni venček pritrdimo z žico, ki jo najprej narežemo in potem naredimo nosilec za pritrjevanje, ki ga pritrdimo z vodoodpornim trakom za pritrjevanje. Bunkice smo tako brez težav pritrdili v gobo za cvetlične aranžmaje.

pritrjevanje okraskov

Za pritrjevanje okraskov smo uporabili žico in vodoodporen trak za pritrjevanje.

adventni venček okraski

Adventni venček in pritrjeni okraski.

4. Za dekoracijo uporabimo netreske

V adventnem venčku so netreski zelo obstojni. Za pritrjevanje smo uporabili bucko, ki smo jo prebodli čez sredino rastline in tako učinkovito pritrdili netresk v cvetličarsko gobo.

netresk

Prebadanje netreska z bucko.

pritrditev okraska

Pritrditev okraska v cvetličarsko gobo.

5. Izdelava smrečic iz žice

Žico najprej ovijemo v spiralo, ki ji na koncu uredimo podstavek. Žico večkrat ovijemo in na koncu raztegnemo vrh. Sledi pritrditev okraska v gobo.

žico ovijemo

Žico ovijemo v obliki spirale.

Izdelava smrečice iz žice je povsem enostavna in lepo dopolnjuje izvirni adventni venček. Uporabili smo žico v roza barvi, ki se barvno ujema s svečami in cvetovi orhidej.

žica smrečica

Raztegnemo žico v sredini in naredimo smrečico.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet. Čaka vas tudi uporabno darilo.

6. Okrasitev z orhidejami in popestritev adventnega venčka

V okrasne bunkice dodamo vodo s kapalko. Uporabimo vodo, ki je bila namenjena za namakanje gobe in so ji dodana hranila. Cvetna stebla orhidej pomočimo tudi v raztopino za vnos vode v stebla rezanega cvetja in položimo v vodo s hranili. Tako podaljšamo obstojnost cvetličnega adventnega venčka, saj preprečimo dehidracijo in izsuševanje cvetov.

dekoracija adventnega venčka

Dekoracija adventnega venčka s cvetjem orhidej.

7. Kako omogočimo vnos vode v steblo rezanega cvetja?

Priporočamo, da stebla rezanega cvetja za sekundo ali dve potopite v raztopino za razširitev in razkuževanje vodnih cevi v steblih. Potem jih zapičite v gobo, ki je bila namočena v raztopino vode in hranil za rezano cvetje ali jih enostavno položite v vedro z vodo in hranili za sveže cvetje.

pomakanje cvetnega stebla

Pomakanje cvetnega stebla v raztopino za vnos vode.

Raztopino za za razširitev in razkuževanje vodnih cevi v steblih ni treba mešati ali redčiti. Steblo rastline za sekundo ali dve plitko pomočimo v raztopino za razširitev in razkuževanje vodnih cevi v steblih. Rezano cvetje namestite v gobo ali vedro z vodo, ki ste ji predhodno dodali hranila za rezano cvetje.

polaganje orhidej

Polaganje orhidej v bunkice, ki smo jih napolnili z vodo in hranili za rezano cvetje.

Cvetličarji raztopino za razširitev in razkuževanje vodnih cevi v steblih uporabljajo takoj, ko cvetje pride v cvetličarno. Za tem jih postavijo v vodo, ki so ji dodali hranila za rezano cvetje. Tako boste zelo učinkovito preprečili dehidracijo in izsuševanje rezanega cvetja ter podaljšali njegovo obstojnost. Na ta način bo tudi manj kala zaradi slabe oskrbe. Poizkusite tudi vi in boste navdušeni nad rezultati.

8. Dodamo sukulente

Za izboljšanje strukture adventnega venčka smo uporabili različne sukulente. Narezane dele rastline smo ovili z žico in potisnili v gobo. Tako različne oblike listov in cvetov pridejo dobro do izraza. Z izdelavo adventnega venčka smo zaključili. Treba je poskrbeti še za podaljšanje obstojnosti cvetov.

izboljšanje strukture

Za izboljšanje strukture adventnega venčka poskrbijo sukulenti.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet. Čaka vas tudi uporabno darilo.

9. Podaljšamo obstojnost cvetov

pršenje s pripravkom

Na koncu poskrbimo za pršenje s pripravkom, ki hidrira in neguje cvetje od zunaj.

Poleg tega, da cvetje hidriramo in negujemo od znotraj, ga lahko zaščitimo tudi od zunaj. Tako bo cvetje dalj časa obstalo in ohranilo svežino v dekoraciji adventnega venčka.

S pripravkom, ki hidrira in neguje cvetje od zunaj poškropimo cvetove. Tako zapremo pore v cvetovih in preprečimo dehidracijo, venenje in odpadanje cvetnih listov.

adventni venček

Pripravljen adventni venček.

TEČAJI, PRVA ZASEBNA FLORISTIČNA ŠOLA – FLOWERACADEMY.SI

Vabimo vas na izobraževalne floristične tečaje, izvajalka Dr. Sabina Šegula, Master Florist Design.
Prijave na: akademija.cvetja691@gmail.com ali na številki: 031 753 877

Po prijavi boste na elektronski naslov ali po telefonu dobili navodila, katero orodje morate prinesti s seboj, katera darila za zavijanje, … Možni dogovori za zaprte skupine, prilagoditev tem tečajev, izvajanje tečajev na terenu. NAJBOLJE SE OBRESTUJE NALOŽBA V ZNANJE!

Dr. Sabina Šegula

Poleg svoje akademske izobrazbe je na Nizozemskem opravila floristični izpit in pridobila naziv Master Dutch Floral Design. Floristično znanje je nato še nadgradila s specializacijo iz področja poročne dekoracije v Nemčiji.

V okviru delovanja svojega podjetja Floweracademy.si izvaja različne projekte, kot so: dekoracije cerkva, poročne dekoracije, tržne raziskave, zasaditve z zelnatimi okrasnimi rastlinami, adventne razstave, piše strokovne članke, učbenike, televizijske oddaje … Ima licenco za izvajanje mednarodnih cvetličarskih izpitov FlorCert, sodeluje s strokovnjaki in podjetji iz tujine, piše in izdaja revijo Akademija cvetja.

 

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *