7 alpskih rastlin za začetnike

Ker je seznam primernih rastlin zelo dolg in nekatere specializirane vrtnarije ponujajo tudi zbirateljske primerke, ki so zahtevnejši za gojenje, nam bo v tem prispevku strokovnjak za okrasne trajnice Matic Sever iz vrtnarije Trajnice Carniola predstavil nekaj tistih rastlin, ki so lahke za vzgojo, ne zahtevajo veliko vzdrževanja in bodo tudi začetniku lepo cvetele.

Preden se posvetimo posameznim rastlinam, moramo poskrbeti še za osnovo. Pomembno je torej, da pri pripravi skalnjaka poskrbimo za drenažo. To bomo najlažje in najbolj učinkovito izvedli že ob postavljanju motiva. Na dno nasujemo grob pesek ali drug trd material in šele nato dodamo zemljo v katero bomo sadili.

Ker so naštete rastline trpežne in nezahtevne, skalnjaka pri pripravi ne potrebujemo gnojiti, tega se lotimo le, če imamo na voljo samo zelo pusto, s hranili revno zemljo.

Netreski Sempervivum sp.

Netreski – Sempervivum sp.

Netreski – Sempervivum sp.

Rozetaste sočnice, ki jim nekateri pravijo tudi ušesniki, so ene najbolj trpežnih rastlin naših vrtov. Odlično prenašajo vročino in sušo, saj imajo zalogo vode v odebeljenih sočnih listih, poleg tega pa so tudi zelo prezimno trdni in jim do živega ne pride niti najhujši mraz.

Poznamo več vrst in sort, ki so različno obarvane, od rumenkastih, preko zelenih, rdečih, rjavih, sivih in celo rožnatih odtenkov. Imajo tudi različno velike rozete. Nekateri tvorijo goste skupine drobnih rozetic, drugi pa zrastejo v rozete, ki so velike kot dlan.

ZvončniceCampanula sp.

Zvončnice – Campanula sp.

Zvončnice – na sliki Campanula poscharkyana.

Kar nekaj zvončnic je primernih za skalnjak in hkrati tudi dovolj trpežnih in dolgoživih. Med najbolj poznane nizke zvončnice spada karpatska C. carpatica z velikimi vijoličnimi ali belimi cvetovi. Še nižja in še bolj gorskega izgleda je naša avtohtona trebušasta zvončnica C. cochleariifolia z drobnejšimi cvetki v svetlejši vijolični, obstaja pa tudi bela sorta.

Ta vrsta se počasi razrašča v majhne skupine. Pritlehno reprogo cvetja vam bosta pričarali garganska C. garganica in Portenschlagova zvončnica C. portenshlagiana. Obe sta zelo odporni na sušo.

Navadni kosmatinecPulsatilla vulgaris

Navadni kosmatinec – Pulsatilla vulgaris

Navadni kosmatinec – Pulsatilla vulgaris

Navadni kosmatinec laiki pogosto zamenjujejo z velikonočnico, ki je pri nas zaščitena vrsta. Sta si pa obe na videz zelo podobni. Kosmatinci so ena najprikupnejših spomladanskih cvetlic, saj se s srebrnimi dlačicami gosto poraščeni zvončasti cvetovi odpirajo v velikih šopih.

Ta nezahtevna trajnica cveti v vijolični, vinsko rdeči ali beli barvi. Po cvetenju se razvijejo zelo dekorativne semenske lučke, fino deljeni listi pa le še prispevajo k dekorativnosti.

AvbrecijeAubrieta hy.

Avbrecije – Aubrieta hy.

Avbrecije – Aubrieta hy.

Med ene najbolj poznanih blazinastih rastlin spadajo avbrecije. Spomladi nam pričarajo goste blazine, ki so popolnoma prekrite z vijoličnimi, temno rožnatimi ali belimi cvetovi.

Posebno lepo se podajo tik ob skale, saj jih mehko obrastejo in ustvarjajo bolj naraven videz. Na nekaj let stare blazine porežemo ali razdelimo.

Iglaste plamenke, blazinasti floksiPhlox sp.

Iglaste plamenke, blazinasti floksi – Phlox sp.

Iglaste plamenke, blazinasti floksi – na sliki Phlox Emerald`Cushion-Blue’

Tudi v rodu plamenk, je nekaj zelo priljubljenih lepotic za skalnjake. Uporabljamo predvsem dve vrsti, to sta Phlox subulata in P. duglasii. Slednja je bolj nizka, kompkatna in počasneje rastoča, zato je primernejša za zelo majhne skalnjake.

Obe se razraščata v lepe blazine, ki odlično prenesejo vročino in sušo. Drobni cvetovi se aprila in maja razpirajo v vijolični, beli, roza barvi, poznamo pa tudi sorte s pisanimi cvetovi.

Homulice Sedum sp.

Homulice - Sedum sp.

Homulica – Sedum album subsp. teretifolium var. murale

Slednje so prva izbira za tiste, ki nimate časa za redno vrtnarjenje. Izberemo lahko pestro paleto nizko rastočih homulic z zelo raznoliko oblikovanimi in obarvanimi listi.

Celo sezono nam bo v motiv prinesla rdečo bravo z listi Sedum spurium ‘Coccineum’, modro S. reflexum, rumeno, S. ‘Angelina’, zeleno ali rjavo bela homulica S. album, svetlo zeleno ostra homulica. Odlične so tudi za zelo suha in slaba tla.

NageljčkiDianthus sp.

Dianthus 'Rotkäppchen'

Nageljčki – Dianthus sp. Na sliki Dianthus ‘Rotkäppchen’

Na cedilu vas ne bodo pustili niti nageljčki. Izberemo nižje rastoče. Prijetno dišeči so binkoštni nageljčki Dianthus plumarius, ki dosegajo višino 20 – 30 cm, zelo alpskega izgleda so peščeni nageljčki D. arenarius s filigransko narezanimi belimi cvetovi in drobnimi sivimi listki, ki tvorijo goste blazine.

Zelo široke blazine z zelenimi listki in množico drobcenih cvetov pa ustvarijo deltasti nageljčki D. deltoides.

©Matic Sever, univ. dipl. inž. agronomije

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


2 komentarjev na “7 alpskih rastlin za začetnike

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *