Alpski vrt na balkonu ali terasi

Nekaj nasvetov za tako vrtnarjenje nam bo podal izkušen trajničar Matic Sever iz vrtnarije Trajnice Carniola.

Izbira posod za rastline alpskega vrta

V prvi vrsti je seveda pomembno izbrati cvetlične lonce in druge posode, ki nam bodo všeč in bomo z njimi lahko sestavili lepo postavitev.

Izbira posod za alpski vrt na balkonu ali terasi

Stara kamnita korita za napajanje živine so zagotovo najboljša posoda za alpsko vrtnarjenje. Ker jih je malo in so težko dostopna, lahko izdelamo tudi replike iz mešanice cementa, perlita, šote in peska.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas zelo uporabno vrtnarsko darilo.

Ker bomo imeli v njih nasajeno majhno zbirko raznolikih rastlin, je bolje, da posegamo po enobarvnih in bolj umirjenih, naravnih tonih. Razen kakšnega posameznega dodatka, je bolje, da je večina posod brez bogatih reliefnih okraskov, saj si želimo, da bodo rastline kar najbolj prišle do izraza.

Naj vas ne zavede majhnost alpskih rastlin. Mnoge so namreč zelo kompaktne kepice prekrite z desetinami cvetov. Nizka rastlina pa ima lahko zelo dolge korenine, zato bi nam taka v plitki posodi hitro shirala.

Priprava zemlje za alpski vrt na balkonu ali terasi


Nekatere ne čisto prave gorske cvetlice sicer lahko posadimo tudi v substrat za balkonske rože, a za večino drugih je potrebno kupljen substrat zmešati z enakim delom finega peska, najbolje kremenčevega. Pazimo tudi kakšne vrste rastlin nameravamo saditi.

Izbira posod za alpski vrt na balkonu ali terasi

Mali alpski vrtički najlepše izpadejo v enostavnih posodah brez poslikav in reliefnih okraskov.

 

Nekatere so namreč kisloljubne. Če bomo ustvarjali nasade tudi npr. z jesensko vreso ali irsko reso, uporabimo substrat za kisloljubne rastline. Več o kisloljubnih rastlinah preberite tukaj.

Katere rastline umestimo v alpski vrt?


Na voljo nam je široka paleta zelo raznolikih rastlin. Če hočemo pravo gorsko vzdušje, bomo posegli po nizko rastočih vrstah z drobnimi cvetovi.

Med take spadajo številni trajni nageljčki Dianthus sp., planika; Leonotopodium alpinum, encijan oz. kochov svišč; Gentiana acaulis, mnoge nizke zvončnice, kot sta karpatska in trebušasta; Campanula carpatica in C. cochleariifolia ter še mnoge druge.

Naj izpostavim še avriklje, saj so bili ti zelo priljubljeni že pred stoletji, ko so si ljudje ustvarjali čudovite zbirke in jih lepo razstavljali na posebej za njih pripravljenih lesenih stojalih.

Če imamo zelo malo prostora, potem raje posezimo po enem ali dveh večjih cvetličnih loncih ali skledah in vanju zasadimo po tri ali več različnih sadik. Da bo nasad še lepši, mu dodajmo kakšno majno skalo ali kamen, površino pa posujmo s peskom.

Okenske police

Tudi na oknih si lahko pričaramo miniaturen alpski vrtiček. V cvetlična korita poleg že omenjenih nizkih, prikupnih cvetlic posadimo še kakšno nizko okrasno travo ali homulico, da se prevesi čez rob in ustvari bolj razgibano sliko.

Cvetje čez celotno sezono

Jagodnjak za alpski vrt na balkonu in terasi

Zakaj ne bi uporabili tudi loncev za jagode? V njem bodo še posebej lepo izpadle blazinaste rastline.


Večina gorskih cvetlic cveti spomladi ali poleti
, zato izberimo rastline, ki imajo tudi raznoliko oblikovano in obarvano listje. Mnogi nageljčki imajo modrikaste ali sivozelene liste, homulice modrikaste, rumene, rdeče, rjave, kar nekaj pa je tudi pisanolistnih vrst oz. sort, kot je obmorski pečnik; Armeria maritima ‘Nifti Thrifty’.

Nekaj posebnega je čapljevec; Erodium x variabile, ki nas ne bo pustil na cedilu s cvetjem vse od konca pomladi do zime. V zakup moramo vzeti le njegovo občutljivost na zimsko vlago.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas zelo uporabno vrtnarsko darilo.

© Matic Sever, univ. dipl. inž. agronomije

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *