*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Andska jagoda ali perujsko volčje jabolko z domačega vrta

Zdravo živilo z domačega vrta

andska jagoda plod

Zdravi plodovi z domačega vrta.

Andska jagoda je sladko-kislega okusa in ima malo kalorij. Nizkokalorično živilo je dober vir številnih vitaminov, karotenoidov in polifenolov, ki veljajo za izjemno močne antioksidante. V zdravi domači andski jagodi zaužijemo tudi beljakovine, fosfor, kalcij in železo.

Uživanje v jesenskem času se priporoča tudi za splošno krepitev imunskega sistema. Učinkuje proti prehladom in virozam. V ljudski medicini se uporablja kot diuretik, uživanje plodov je priporočeno tudi astmatikom, saj imajo antiastmatični učinek.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas uporabno darilo.

Andsko jagodo gojimo iz semena ali sadik

Setev andske jagode za sadike opravimo od sredine marca do sredine aprila. Setev planiramo tako, da jo opravimo slab mesec pred zadnjim pomladanskim mrazom. Na vrt jo presajamo v maju, ker ima podobne toplotne zahteve kot paradižnik. To pravilo velja predvsem za osrednjo Slovenijo.

V toplejših krajih setev prilagodimo lokalnim vremenskim razmeram. Pazimo predvsem, da sadik v vrt ne presajamo v času močnih pomladanskih ohladitev.

andska jagoda sadika

Andska jagoda, ki je sajena iz kupljenih sadik.

V bolje založenih vrtnih centrih si lahko kupite kvalitetne sadike, ki jih v maju presadite v vrt. V primeru nakupa sadik je andska jagoda dostopna prav vsem ljubiteljem vrtnarjenja. Za enega družinskega člana posadite eno do dve sadiki.

Andska jagoda ali perujsko volčje jabolko uspeva v vrtu in posodah

Perujsko volčje jabolko, ki ga imenujemo tudi andska jagoda, vse več vrtičkarjev goji v večjih posodah in koritih. Dobro uspeva na sončnem balkonu ali terasi. Odlično se počuti v domačem vrtu. V vrtu je običajno velikost rastline nekoliko večja, saj ima na razpolago boljše pogoje za rast in razvoj rastline. Tam doseže višino okrog enega metra in več.

V vrtni gredi jo sadimo na podobno razdaljo kot paradižnik. Med rastlinami v vrsti naj bo razdalja sajenja pol metra. V posodo z volumnom 20 litrov posadimo eno sadiko andske jagode.

Posebnosti pri gojenju andske jagode

andska jagoda grm

Razvejana rast enoletnega grmička.

Enoletni grmiček andske jagode ima razvejano rast, zato se priporoča gojenje ob opori. Oporo pripravite podobno kot za visok grah.

Najbolj uporabne so razvejane veje, ki so ostale po zimski rezi grmovnic ali sadnega drevja. Na podeželju si veje narežite tudi ob robu gozda. V vročem poletju je hvaležna za redno oskrbo z vodo.

Kdaj so plodovi andske jagode zreli?

Temno rumen plod andske jagode obiramo, ko lampionček poči in se posuši. Zori od poznega poletja do prve zmrzali. Plod, ki je manjši od češnjevega paradižnika, se v času zorenja nekoliko zmehča in ima sladko-kisel okus. Aromatičen okus ploda je mešanica med paradižnikom in ananasom. Lahko rečemo, da ob uživanju ploda okus nekoliko bolj spominja na paradižnik.

andska jagoda v roki

Plod andske jagode je zrel, ko lampionček poči in se posuši.

Okusne jagode so najboljše sveže

Okusne in aromatične jagode so najboljše sveže. Zelo se priporoča uživanje svežih plodov obliki prigrizkov, ker nimajo veliko kalorij. Dodajamo jih tudi sadnim solatam, zelenjavnim omakam in juham.

Pripravite lahko okusno pito ali stisnjen domač sok. Presežek andskih jagod konzervirate v obliki kompotov ali marmelad. Plodove sušite tudi v sušilnici in pridelate slastne domače rozine.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas uporabno darilo.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *