*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Trendi balkonskih zasaditev 2019

Ob sajenju smo poskrbeli, da bodo rastline tekom celega leta imele na voljo dovolj vode in hranil. Vseh 6 rastlin smo posadili v korito z vodno rezervo dolžine 80 cm. Substratu smo poleg gnojila enakomerno vmešali tudi Urbanscape® Zelene kocke. Tako bomo imeli manj dela z zalivanjem, zasaditev bo lepša in bujnejša v cvetenju in zelenju.

Kliknite na video in spoznajte čudovite balkonske lepotice

Članek smo pripravili v Vrtnarstvu Frbežar, ki je član PVD. Vir fotografij (poletna zasaditev): Profesionalna vrtnarska družba (PVD). 

KLIKNITE TUKAJ za predstavitev in nakup  Zelenih kock, ki poskrbijo za optimalno oskrbo z vodo v posodah in koritih.

Za sončno okensko polico smo izbrali rdečo in rumeno kombinacijo

V korito smo sadili petunijo ´Indian Summer`, rumeni bidens, pisani milijon zvonček, strukturni sladki krompir in rdečelistno perjanko.

Korito v tonih rumeno rdeče barve in bronastim poudarkom bomo postavili na sončno okensko polico. Za sončne lege vedno izberemo žive barvne kombinacije. Na senčnih legah kombiniramo belo, lila, roza, vijolične kombinacije. Tako pride zasaditev bistveno bolje do izraza.

Cvetenje za sončno lego sestavljajo petunija, milijon zvonček in rumeni bidens

V koritu smo združili petunijo ´Indian Summer`, rumeni bidens in pisani milijon zvonček. Tako se bo barvna paleta cvetov tekom poletja združila za oko prijetne ognjene kombinacije odtenkov.

Petunija ´Indian Summer`.

Rumeni bidens.

Pisani milijon zvonček.

Za strukturo poskrbita sladki krompir in rdečelistna perjanka

Nismo pozabili na strukturne rastline v listih za pokončno in visečo dopolnitev korita. Izbrali smo sladki krompir, ki se bo v bakrenem odtenku velikih listov prevesil nad zasaditev in zapolnil prazno mesto.

Sladki krompir.

Rdečelistna perjanka.

 

Za višino bo poskrbela rdečelistna perjanka v rdeče bakreni barvi listov in nepozabnih socvetjih, ki trajajo dolgo v jesen. Okrasne trave so resnično impozantne in graciozne lepotice s katerimi se nenehno poigrava veter.

Zakaj smo sladki krompir in rumeni bidens poskusno posadili z lončkom?

Sajenje bidensa z lončkom.

Iz izkušenj vemo, da se bidens zelo razraste v koritih. Odločili smo se, da poizkusimo, kaj se bo zgodilo, če ga posadimo kar z lončkom. Enako smo storili s sladkim krompirjem. Na ta način želimo umiriti rast bujno rastočih rastlin.

Načeloma z lončkom ne sadimo balkonskih rastlin, saj je veliko bolje izbrati dovolj velika korita in primerno število rastlin glede na dimenzije korita. V našem primeru bomo na ta način poskušali omejiti bujno rast sladkega krompirja in rumenega bidensa.

Zemlji smo vmešali Urbanscape® Zelene kocke in dodali dolgodelujoče gnojilo

Zemlji smo poleg Urbanscape® Zelenih kock dodali še dolgodelujoče osmocote gnojilo. Naše izkušnje kažejo, da se Urbanscape® Zelene kocke odlično odrežejo pri preskrbi rastlin z vodo in rastlinskimi hranili. Zemlja v koritih in loncih ostane rahla, tako se korenine enakomerno razporedijo po volumnu zemlje.

Zemlji smo dodali dolgodelujoče osmocote gnojilo.

Dodali smo tudi Urbanscape® Zelene kocke za večje zadrževanje vode.

Na voljo bo tudi voda v koritu dolžine 80 cm, ki ima dovolj velik zbiralnik vode, da rastline tekom poletja zagotovo ne bodo `žejne`.

KLIKNITE TUKAJ za predstavitev in nakup  Zelenih kock, ki poskrbijo za optimalno oskrbo z vodo v posodah in koritih.

Kako smo poskrbeli za lepše rastline z manj zalivanja?

Za lepše rastline z manj zalivanja smo poskrbeli tako, da smo substratu za sajenje dodali Urbanscape® Zelene kocke. Urbanscape® Zelene kocke vežejo veliko količino vode in zmanjšajo potrebo po zalivanju tudi do 50 %. Zaradi ugodnega delovanja Urbanscape zelenih kock se bolje razrašča koreninski sistem, ker ugodno vpliva na rast in razvoj rastline.

Z Zelenimi kockami poskrbimo za manj pogosto zalivanje.

Na takšen način zagotovimo boljšo rast in večjo zeleno maso rastlin. Zaradi ugodnih rastnih pogojev se tako poveča tudi število socvetij. Cvetenje je bolj bogato in rastline lepše na pogled.

Mešanico Urbanscape® Zelenih kock in zemlje priporočamo:

 • za gojenje rastlin v cvetličnih lončkih,
 • za balkonski zelenjavni vrt,
 • za sajenje posodovk v večja korita,
 • za zasipavanje sadilnih jam za drevesa in grmovnice,
 • za vse vaše vrtičkarske in vrtnarske podvige.

Kako pravilno uporabiti Urbanscape® Zelene kocke ?

Urbanscape® Zelene kocke vmešamo v korito.

 

Eno 20 l pakiranje Urbanscape® Zelenih kock zadostuje za zasaditev treh korit dimenzije 100 x 15 x 20 cm. Za eno korito običajno porabimo 30 litrov zemlje in 6 litrov zelenih kock. Če sadimo rastline, ki so bolj žejne jih lahko dodamo tudi več.

KLIKNITE TUKAJ za predstavitev in nakup  Zelenih kock, ki poskrbijo za optimalno oskrbo z vodo v posodah in koritih.

Vlakna Urbanscape® Zelenih kock vpijejo sedemkratno količino vode glede na svojo težo. V sušnih letnih dneh vodo postopoma sproščajo, zato je poraba vode in v njej raztopljenih hranil manjša. Posledično je zato manjša potreba po zalivanju.

 

Predvidevamo, da se bo poraba vode v večini zasaditev zmanjšala za polovico. Tako boste manj časa porabili za zalivanje in dalj časa uživali ob pogledu na cvetoče lepotice.

Primeri poletne zasaditve

Kombinacija milijon zvončkov, belega grobeljnika, sladkega krompirja, bidensa, ter trav. Drobni cvetovi se prepletajo, skrbno izbrana je tudi barva posameznih rastlin. Vir: Profesionalna vrtnarska družba (PVD).

Novost na trgu begonij je sorta begonije `Double cream`v toplem odtenku in polnjenimi cvetovi. Vir: Profesionalna vrtnarska družba (PVD).

Posoda v nežnih pastelnih barvah je zasajena z letošnjo modno vodenko SUNPATIENS `Orchid Blush` skevolo Fashion Pink`, drobnocvetnim mlečkom, mulenbekijoter pisanolistno kosmuljko Chlorophytum saundersiae `Starlight`. Trava s panaširanimi listi je letošnja novost. Zraste do 80cm ter razvije veliko belih sterilnih cvetov. Zdrži do -2 C. Vir: Profesionalna vrtnarska družba (PVD).

Urbanscape® Zelene kocke so okolju prijazne in naravnega izvora

Naravna sestava Urbanscape® Zelenih kock zagotavlja odlične pogoje za rast in cvetenje. Kocke so narejene iz vulkanskih kamnin, ki so v celoti naravnega izvora.

Zeleni svet priporoča:

Za eno korito običajno porabimo 30 litrov zemlje in 6 litrov Urbanscape® Zelenih kock. Če sadimo rastline, ki so bolj žejne jih lahko dodamo tudi več. Za sajenje uporabite kakovostne substrate in gnojila. Sadike kupujte v preverjenih vrtnarijah. Skrbno vzgojene sadike, ki so strokovno vzdrževane so ključnega pomena za bujno rast in bogato cvetenje.

KLIKNITE TUKAJ za predstavitev in nakup  Zelenih kock, ki poskrbijo za optimalno oskrbo z vodo v posodah in koritih.

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


8 komentarjev na “Trendi balkonskih zasaditev 2019

 1. METKA

  Čudovite zasaditve. Bravo, pa saj ste mojstri svojega foha.

  Rada bi zasadila prostor v velikosti kroga premera 50 cm in globine 30 cm. Vendar ta posoda je v čisti senci, je pa poleg vhoda. Katere rastline – rože mi priporočate. Hvala za pomoč in odgovor in lepe velikonočne praznike želim, Metka

  Reply
 2. franc

  Odlične ideje! Nikjer pa nisem zasledil, da bi med to prelepo balkonsko cvetje kombinirali še kaj privlačnega in tudi koristnega, kot n.p.r. JAGODE
  Če je to možno, vas prosim za nasvet med katere cvetlice bi bi posaditev uspevala.
  Balkon je v celot proti jugi z veliko sonca. Morda bi uspevale samo jagode, katere sorte? Za odgovor vam bom zelo hvaležen Nabavil bi jih pri vas.
  Hvala in lep pozdrav!

  Reply
 3. Julija

  Pozdravljeni!
  Imam balkon na zahodni strani. Ves balkon je iz betona, ki se močno segreje. Stanujem v mestu, kjer je poleti zelo vroče. Pod balkonom imam sosede, ki so občutljivi na padanje odcvetelih cvetov. Dolžina zasaditve je 1,20 m.
  Zelo rada ima rože. Tudi kaj cvetočega.
  Hvala za nasvet!

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Julija, lahko poizkusite s kombinacijo verbene, miljon zvonček, gavra, modri čudež, salvije, te se otresajo nekoliko manj, predlagamo, da kar obiščete katero od vrtnarij PVD na povezavi https://pvd.si/ in si vse balkonske rože ogledate v živo, kjer vam bodo tudi ustrezno svetovali.

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *