Balkonske zasaditve za senčno lego

Senčno stran bodo v cvetju krasile gomoljne begonije, fuksije, senčne vodenke in pisanolistne pelargonije. Strukturne rastline, ki so lepe v listih pa bodo dopolnjevale nasad v različnih barvah listja, načinu rasti in obliki listov.

KLIKNITE NA VIDEO in si oglejte kako zasaditi balkonsko korito za senčno lego.

Video predstavitev: Andreja Pogačar Špenko, univ. dipl. inž. agr., Arboretum Volčji potok.

Cvetoče lepotice, ki se dobro počutijo v senci

Zasaditev za senčno lego. (begonije, okrasne trave, krompirjevka)

Najpogosteje izbiramo med gomoljnimi begonijami, visečimi in pokončnimi fuksijami, senčnimi vodenkami in pisanolistnimi pelargonijami. Kombiniramo tudi bakope, torenije in lisimakije, ki na račun manj sončnih žarkov zacvetijo skromneje. Za svojevrstno dopolnitev v senci poskrbijo pokončne in viseče strukturne rastline, rastline lepe v pisanih listih ter okrasne trave.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Želimo vam veliko uspeha pri vrtnarjenju!

Gomoljne begonije ljubijo senco v zatišju

Najpogosteje izbiramo za senčne strani gomoljne begonije. Te bujno cvetoče balkonske lepotice cvetijo v rožnati, rumeni in beli barvi. Posebnost so viseče begonije. Te odženejo dolge poganjke s cvetovi v oranžni beli in rumeni barvi.

Cvetoče begonije.

Večina ljubiteljev balkonskih rastlin jih prepozna po različnih barvah in oblikah cvetov. Gomoljne begonije kombiniramo s pisanolistno koprivo, deteljico in ostalimi strukturnimi rastlinami. Gomoljne begonije ne izpostavljajmo dežju in vetrovnim legam.

Fuksije in senčne vodenke, lepotice, ki imajo rade senco

Fuksije in belo cvetoče begonije.

 

Vsi dobro poznamo cvetoče fuksije s povešavo ali pokončno rastjo. Za posode izberemo vzgojene na steblu. Izbiramo različne sorte barv cvetov. Cvetijo tekom celega poletja. Hvaležne bodo za vsaj malo jutranjih sončnih žarkov, v kolikor to ne bo mogoče bodo nastavile nekoliko manj cvetov.

Vodenke za senco.

 

Senčne vodenke so manjše cvetoče lepotice, ki krasijo korita celo poletje. Izbiramo sorte v rožnati, vijolični in beli barvi. Primerne so za okenske police in balkonske ograje. Zaščitimo jih pred dežjem in vetrom.

Okrasne trave bodo kljub senci krasile korita do pozne jeseni

Trave pennisetumi.

Scirpus in medena trava.

Okrasne trave so nepogrešljive strukturne rastline v koritih. Trave, kot so: medena trava in scirpusi, penisetumi bodo dobro uspevale tudi v senci. Njihovo igrivost bomo opazovali do pozne jeseni, ko bomo korita pospravili za naslednje leto.

Povešave strukturne rastline za senco, ki so lepe v listih

Begonije, lepe v listih.

 

Strukturne rastline bodo lepo zapolnile prostor med cvetočimi lepoticami tudi v senci. Lisimakije, dihondre, helikrisumi, krompirjevke, povešave koprive in mikrobiota.

Pisanolistne koprive, pelargonije, begonije in krompirjevke, izjemna lepota v listih

Pisanolitne koprive.

Pisanolistne krompirjevke.

Pisanolistne deteljice.

Rastline s pisanimi listi poživijo kombinacijo cvetočih rastlin in ustvarijo občutek barvne polnosti in pestrosti. Pisanolistne pelargonije, begonije in krompirjevke bodo s svojimi listi dopolnjevale cvetočo kombinacijo.

Krompirjevke.

Okrasne trave so lepa strukturna dopolnitev.

Pisanolistna begonija.

Pisanolistna deteljica.

Pisanolistna kopriva.

 

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Želimo vam veliko uspeha pri vrtnarjenju!

Andreja Pogačar Špenko, univ. dipl. inž. agr.

Andreja Pogačar Špenko, univ. dipl. inž. agronomije je svetovalka za trajnice, enoletnice, balkonsko cvetje in zelenjadnice v Arboretumu Volčji Potok. Projektira privatne vrtove, okolice poslovnih prostorov in javne zelenice v lasti občin. Ob redni službi piše članke in predava.

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


2 komentarjev na “Balkonske zasaditve za senčno lego

 1. Ema

  Super nasvet. Rada bi še rastline za predhišni senčni vrt s katerim bi bilo čimmanj dela.
  Hvala in lep pozdrav! Ema

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Ema, od grmovnic so primerne: aucuba, pušpan, povešava bukev, bršljan, ilex, mahonija, pieris, skimija, od iglavsev pa so: tisa, čuga in nekatere vrste cipres, za zasaditev s trajnicami pa se raje obrnite na vrtnarijo Trajnice Carniola https://trajnice-carniola.com/.

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *