*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Balkonska cvetoča pravljica 

Kliknite za ogled videa:
Prispevek smo posneli v Vrtnarstvu Frbežar.

Kaj pomeni kontrastna balkonska zasaditev?

bliznji-posnetek-zasaditev

Prva zasaditev, ki vam jo predstavljamo vsebuje svetle in temne tone v različnih barvah. Našo kontrastno zasaditev zastopajo milijon zvončkov v rumeni barvi. Milijon zvončki se barvno združujejo s pisanolistno rumeno koprivo.

Obe rastlini sta bujne rasti, zato ju lahko brez težav postrižemo med vegetacijo, v kolikor se preveč razrasteta. Koprivo je priporočljivo prikrajševati – pinicirati, da je bujnejša.

Vijolična barva z belimi pikami Petunije sorte “Night Sky” poskrbi za kontrast. Cvet Petunije spominja na nočno nebo, zato tudi takšno ime. Obstoječa zasaditev potrebuje skrb za redno zalivanje, ko se korenine v koritu razrastejo, redno spremljanje pojava listnih uši in ustrezno gnojenje z namenskim gnojilom z dodtkom železa.

Izbor barvnih kombinacij prilagodimo tudi po barvah naše hiše (predvsem barve fasade, ograje, okenski okvirjev in drugih detajlov). Glede na obstoječe barve elementov na hiši tudi izberemo barve korit. Nato pa se lotimo izbora sort rastlin, ki so v ponudbi v različnih barvah, strukturah in načinu rasti. Vse skupaj smiselno uvrstimo v prostor.

KLIKNITE TUKAJ za predstavitev in nakup  Zelenih kock, ki poskrbijo za optimalno oskrbo z vodo v posodah in koritih.

Balkonska zasaditev v harmoničnih tonih

druga zasaditevOdločili smo se uporabiti oranžno rumene tone. Te rastline se bodo dopolnjevale le v enakih barvah listov in cvetov. Na prednji rob korita posadimo predvsem viseče rastline, to sta: zvezdasta rdečelistna pelargonija z rdečim cvetom.

Na skrajnih koncih korita se bodo razrasli dve rumenolistni deteljici, ki jih lahko med letom tudi pristrižemo, sredino korita bo zapolnil bidens v rumenem cvetu.

Višino pa bo gradila lantana v oranžno rumeni barvi. Lantana cveti bujno do pozne jeseni, njena posebnost je, da nekoliko spreminja barvo cvetov. V obstoječo zasaditev bi lahko na večjo oporo ali celo napeto mrežo zasadili plezajočo črnooko suzano v rumeni barvi s črnim učem ali oranžno s črnim učem.

Za povečanje bujnosti zelenja poskrbijo strukturne rastline, ki so lahko viseče (dihondra, moljevka) ali narekujejo višino (okrasne trave, koprive).

  

Pri cvetočih zasaditvah upoštevamo barvni krog

barvni krog za zasaditev

 

V pomoč nam je lahko barvni krog. Na prvi polovici kroga imamo tople barve, na drugi polovici pa hladne barve. Barve, ki so si blizu ali se dotikajo, sodijo skupaj.

Na podlagi barvnega kroga se tudi lažje odločimo in kombiniramo kontrastne ali harmonične zasaditve. Vedno lahko uporabimo tudi bele cvetove, ki kontrastne ali harmonične zasaditve nekoliko razbijejo.

Inovativna rešitev z manj zalivanja

urbanscape 2

Za lepše rastline z manj zalivana smo poskrbeti tako, da smo zemlji za sajenje dodali Urbanscape zelene kocke. Urbanscape zelene kocke vežejo veliko količino vode in zmanjšajo potrebo po zalivanju do 50 %.

Na takšen način zagotovimo boljšo rast in večjo zeleno maso rastlin, kar tudi vpliva na boljši in bujnejši cvetni nastavek.

KLIKNITE TUKAJ za predstavitev in nakup  Zelenih kock, ki poskrbijo za optimalno oskrbo z vodo v posodah in koritih.

Zelene kocke bodo rastlinam pomagale pri skrbi z vodo

Zelene kocke lahko dodajamo vsem rastlinam. Izpustimo jih le pri tistih, ki za uspešen razvoj izrecno potrebujejo suho rastišče (sočnice, zelišča in cvetoče trajnice za suhe lege).

Eno 20 l pakiranje zelenih kock Urbanscape zadostuje za zasaditev 3 korit dimenzije 100 x 15 x 20 cm. Za eno korito običajno porabimo 30 l zemlje in 6 litrov zelenih kock. Če sadimo rastline, ki so bolj žejne jih lahko dodamo tudi več.

uporaba-kocke-urbanscape

Namesto dveh zalivalk boste prenašali samo eno. Vlakna zelenih kock vpijejo sedemkratno količino vode glede na svojo težo. V sušnih letnih dne vodo postopoma sproščajo, zato je poraba vode in v njej raztopljenih hranil manjša. Posledično je manjša tudi potreba po zalivanju.

Predvidevamo, da se bo poraba vode zmanjšala za polovico. Tako boste manj časa porabili za zalivanje in dalj časa uživali ob pogledu na lepe, cvetoče rastline.

Zelene kocke so okolju prijazne in naravnega izvora. Naravna sestava zelenih kock zagotavlja odlične pogoje za rast in cvetenje. Kocke so narejene iz vulkanskih kamenin, ki so v celoti naravnega izvora.

Zeleni svet priporoča:

Za eno korito običajno porabimo 30 l zemlje in 6 litrov zelenih kock Urbanscape. Če sadimo rastline, ki so bolj žejne jih lahko dodamo tudi več.

KLIKNITE TUKAJ za predstavitev in nakup  Zelenih kock, ki poskrbijo za optimalno oskrbo z vodo v posodah in koritih.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *