*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Barvne kombinacije v balkonskem cvetju

Letošnja glavna barvna smernica se odvija pod imenom Sredozemsko sonce in pomirjujoča sivka. Ustvarjamo barvni kontrast, ki pa zaradi malce mehkejših odtenkov deluje nežno.

Top trendovska zasaditev

Top oranžnorumena trendovska rastlina 2015 je petunija in sicer dve podobni si sorti z imeni ‘Indian Summer’ in ‘Terracotta’. Na fotografiji je ‘Indian Summer’ z bakopo in nazobčano sivko; Lavandua dentata.

Toplino izžarevajo rumeni in oranžni odtenki, ki jih najdemo npr. v novejših sortah petunij, kakršni sta ‘Indian Summer’ in ‘Terracotta’. Njuni cvetovi namreč združujejo svetlo rumeno, ki se preliva v marelično oranžne odtenke.

Glavna predstavnica hladnega pola – sivkino vijolične; je seveda prava sivka; Lavandula angustifolia.

Kje vse najdemo primerne odtenke?

Krvomočnica 'Rozanne'

Krvomočnica ‘Rozanne’ barvno lepo dopolnjujejo balkonske rastline v tej shemi in z dolgimi, celo poletje in jesen cvetočimi poganjki dobro prekrije robove posod.

Ni nujno, da se omejimo samo na sivkino vijolično, zajadramo lahko tudi v bolj modre ali močnejše vijolične tone. Lep primer je petunija ‘Sky Blue’, dobro se obnesejo tudi streptokarpi; Streptocarpus ‘Santiago’, povešave rasti sta tu še skevola; Scaevola aemula in lobelija; Lobelia erinus, kompaktna in pokončna je moknata kadulja; Salvia farinacea ‘Farina Silver Blue’.

Od trajnic jim lepo pristoji dolgo cvetoča in povešava krvomočnica; Geranium ‘Rozanne’, v večje cvetlične posode pa lahko vključimo tudi kompaktne sorte agapantov oz. afriških lilij; Agapanthus sp.

Bidens, bazilika in krokozmija

Bujen in lep izgled ustvarijo raščav mrkači; Bidens hy., bazilika ‘Magic Blue’ in krokozmije.

Pri oranžnih do rumenih odtenkih nam bodo naproti v največji meri prišle begonije, kjer lahko izbiramo med številnimi sortami za sonce in za senco, za pokončne in povešave zasaditve. Za vroče sončne lege so odlične lantane.

Čudovite limonasto rumene odtenke nosijo cvetovi petunije; Petunia Veranda ‘Yellow’. Med trpežnejše balkonske rumene in oranžne rastline sodijo tudi mrkači oz. bidensi. Za množico drobnih cvetov pa poskrbijo milijon zvončki; Calibrachoa hy.

Posebni dodatki

Dalije in verbene

V velikih koritih ali v gredicah si lahko pričaramo ples rdečih cvetov dalije ‘Arabian Night’ in visoke delno prezimno verbene: Verbena bonariensis.

Mi smo se v zasaditvah poigrali tudi s posebnimi barvnimi dodatki. V velikem samostoječem koritu smo preizkusili prekrasno sorto dalije s sortnim imenom ‘Cafe au Lait’, ki nas je celo poletje in pol jeseni navduševala z ogromnimi cvetovi, ki so sprva bledo rožnati, nato pa ostanejo kremaste barve.

Dalije, petunije, dlakavolistne konjske grive in viseče begonije

Visoka zasaditev sestoji iz dalije ‘Cafe au Lait’, petunije ‘Sky Blue’, dlakavolistne konjske grive in povešavih begonij.

 

To posebnost, ki se je lepo vklopila v glavni kontrast smo v višino pospremili z ogromno strukturno rastlino, ki ji rečemo dlakavolistna konjska griva; Eupatorium capillifolium ‘Elegant Feather’.

Le-ta v prostornih cvetličnih posodah zraste tudi preko 1,5m visoko in se razraste v postavno rastlino z izjemno tankimi nežnimi listi. Izredno lepo se predstavljenim barvam podajo tudi sivolistne rastline.

Mi smo posadili laški smilj ali suho rožo; Helichrysum italicum in močno povešavo dihondro; Dichondra argentea. Seveda pa ne pozabimo na sivko, ki ima že sama sive in za povrhu še močno aromatične liste.

Druga možnost

Agapant ali afriška lilija

Zakaj bi pri sezonskem zasajanju cvetličnih posod vedno ostajali le pri enoletnicah, ko pa nam je na voljo toliko različnih rastlin? Letos bodo zaradi sveže modrovijolične barve zagotovo veliko pozornosti poželi agapanti oz. afriške lilije.

 

Če niste ljubitelji rumene in oranžne, lahko uporabite drugo vejo trenda, kjer vijoličnim in modrikastim cvetovom dodajamo temne vinsko rdeče in odtenke, ki so mešanica toplih vijoličnih ali celo rožnatih.

Pomagamo si lahko npr. s petunijo ‘Johnny Flame’, dalijo ‘Arabian Night’ za velike posode in makedonskim grabjiščem; Knautia macedonica.

© Matic Sever, Trajnice Carniola

Deli objavo z drugimi ♥


Prijava na novice


Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *

© Zeleni svet. Vse pravice pridržane. 
Skupnost ljubiteljev rastlin, narave, urejenega bivalnega prostora in ekološkega vrtnarjenja.