*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Blitva

V prehrani je za otroke primernejša kot špinača, saj ne kopiči škodljivih nitratov. Liste blitve pripravljamo tako kot špinačo. Uporabna je tudi odebeljena listna žila, ki jo pripravimo kot šparglje. Ob upoštevanju osnovnih nasvetov v članku za gojenje si boste pridelali dovolj blitve za celoletno oskrbo.

Blitva in čas setve

Avgustovske setve blitve so namenjene prezimovanju, kasneje jo lahko sadite tudi s pomočjo sadik. Blitvo sejemo tudi spomladi od sredine aprila naprej na gredice, to lahko storimo tudi  junija ali julija.

Marca in aprila vzgajamo sadike blitve. Tako bo hitreje rasla in prej jo bomo imeli. Ob setvi za sadike posejemo dve do tri semenke na lonček. Če jo spomladi na vrt sejemo prehitro nam rada uhaja v cvet. Primerna je tudi za setev v rastlinjaku, saj v njem pozimi popestri kolobar.

KLIKNITE TUKAJ, vpišite vašo e-pošto in prejemali boste brezplačne vrtnarske novice. Če so vam nasveti všeč, nas priporočite še prijateljem.

Blitva, razdalja setve in sajenja

Ob sajenju sadik naj bo razdalja v vrsti in med vrstami 40 cm. Blitvo sejemo plitvo na globino 2 do 4 cm, razdalja med semeni v vrsti je slabih 20 cm, med vrstama pa 40 cm. Ob direktni setvi na stalno mesto, jo je treba redčiti.

KLIKNITE TUKAJ za ogled aktualne ponudbe semen.

Kolobar in dobri sosedje blitve

Paziti je treba, da blitve ne posejemo na gredice, kjer smo gojili rdečo peso in špinačo, saj so si te vrtnine med seboj v sorodu. Sadike presadite na gredice, kjer je rasel krompir, dober predhodnik je tudi gredica kjer je predhodno uspevalo korenje.

blitva in solata berivka

blitva in solata berivka

Primerni zelenjavni sosedje blitve so tudi čebula, drobnjak, solata, fižol, grah, paprika in kapusnice (cvetača, črna redkev, ohrovt, zelje, redkvica, kolerabica, kitajski kapus, brokoli, brstični ohrovt). Ob robove gred lahko umestite tudi kapucinke, tagetes in ognjič.

Blitva, gnojenje in namakanje

Blitva najbolje uspeva na globokih, strukturnih in dobro gnojenih tleh. Ob pripravi tal za setev ali sajenje tla pognojimo z domačim kompostom (5 – 7 l /m2), gnojem (2,5 – 3 l /m2),  ali kupljenimi organskimi gnojili (upoštevajte navodila za uporabo).

Blitva na splošno nima velikih zahtev po vodi, vendar jo v poletnem času, ko je suša jo je treba globoko namakati, saj drugače zacveti v tekočem letu.  Če boste blitvo obdali zastirko (pokošena trava) bo poraba vode manjša.

Bolezni in škodljivci blitve

Blitva ne zahteva posebne pozornosti glede varstva. Najpogostejših bolezni in škodljivcev blitve so plesni, pesna listna pegavost, uši in polži. Verjetno so največji škodljivec uši, za katere v zdravem vrtu poskrbijo tudi naravni predatorji (pikapolonice).

V primeru suše je napad uši še močnejši, zato ob močnejšem napadu liste porežemo, če škoda ni velika lahko liste pred uporabo temeljito operemo in tako uši odplaknemo. V primeru, da na listih opazimo pesno listno pegavost liste odrežemo.

Blitva, spravilo in shranjevanje

Blitvo pleti režemo ves čas in si tako zagotovimo veliko mladih in svežih listov, ki so dobrodošli v vsaki kuhinji. Več listov boste porezali, večji pridelek bo dala. Pri tem pazimo, da ohranimo liste v sredini.

Blitva brez težav prezimi, zato jo pustimo čez zimo v vrtu in liste pobiramo spomladi. Spomladi lahko liste obiramo tudi v času cvetenja, običajno pa jo porežemo še preden zacveti.

Viške blitve blanširamo in jih shranimo v skrinji. Zelo mlade rastline, ki jih redčimo pri pregosti setvi so odlične v zelenih, mešanih solatah.

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)


komentar na “Blitva

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *