Botanični vrt Sežana ob vili Mirasasso

KLIKNITE NA VIDEO ZA OGLED REPORTAŽE:

 

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas tudi uporabno darilo.

Prvi del vrta ob vili Mirasasso je formalen in geometrijsko strogo oblikovan

Družina Scaramanga je v 19. stoletju prejšnjega tisočletja, ob vili Mirasasso oblikovala vrt po vzoru italijanskih mestnih vrtov. Za obiskovalce je prvi del vrta ob vili zagotovo najbolj privlačen in zanimiv. V tem delu vrta se v pozni pomladi in zgodnjem poletju najbolj bohotijo vrtnice. Geometrijsko oblikovane grede obkroža pušpan, ki ga skrbno režeta in negujeta domača vrtnarja.

botanični vrt sežana vila mirasso

Pogled na geometrijsko oblikovane grede in dih jemajoče cedre.

V prvem delu vrta lahko poleg vrtnic in enoletnic, občudujete tudi dih jemajoče cedre, čudovit rastlinjak in številne druge rastline.

vrtnice

Vrtnice v formalnem delu vrta.

vila mirasasso

Vila Mirasasso je danes sedež občine Sežana.

stoletna cedra

V Botaničnem vrtu Sežana nas pozdravi tudi stoletna cedra.

Brezplačen ali voden ogled Botaničnega vrta v Sežani?

voden ogled vrta

Voden ogled razkrije vse skrivnosti in pripovedke Botaničnega vrta v Sežani.

Posamezniki si lahko Botanični vrt v Sežani ogledajo brezplačno. Ravno tako je možen tudi brezplačen ogled Interpretacijskega centra kraške vegetacije. Skupine nad 10 oseb pa si vrt in center lahko ogledajo s pomočjo hišnega vodnika.

Vsekakor tudi posameznikom priporočamo voden ogled vrta, ki vam razkrije vse skrivnosti in pripovedke Botaničnega vrta v Sežani. Tako si s pomočjo vodenja oživite mite in legende posameznih rastlin in dreves v vrtu.

Spoznali boste tudi družino Scaramanga, ki je bila lastnica ville Mirasasso in njenega vrta do leta 1948.

KLIKNITE TUKAJ za brezplačen obisk in odpiralni čas Botaničnega vrta v Sežani.
**
KLIKNITE TUKAJ za celoletne vodene oglede Botaničnega vrta v Sežani. Za več informacij pokličite na telefonski številki 031 625 093 ali 05 73 11 243.

Rastlinjak je grajen po vzoru Schönbrunnskega rastlinjaka na Dunaju

Rastlinjak se nahaja v prvem formalnem delu vrta. Družina Scaramanga ga je dogradila v letu 1890, kot manjšo kopijo Schönbrunnskega rastlinjaka na Dunaju.

Včasih so rastlinjak uporabljali za prezimovanje temperaturno občutljivih rastlin in gojenje enoletnic. Tudi danes gosti številne rastline, ima pa predvsem velik zgodovinski in kulturni pomen v vrtu.

rastlinjak

Manjša kopija Schönbrunnskega rastlinjaka se nahaja v Sežani.

Sprehod po rastlinjaku vam bo razkril način nekdanje gradnje rastlinjakov. Zanimiva je tudi zgodba vodiča, da so delavci nekoč smeli v rastlinjak samo, če so ob vstopu obuli posebne copate.

zgodovinski rastlinjak

Zgodovinski rastlinjak gosti številne rastline.

Drugi del Botaničnega vrta Sežana je svobodnejši in neformalen

Skozi dolgo pergolo z vrtnicami se iz prvega dela vrta sprehodimo v drugi del vrta, ki je svobodnejši in neformalen. V tem delu se obiskovalec sprehodi med borovim gozdom, nasadom ceder in javorjevo alejo.

Prehod v svobodnejši in neformalen del vrta.

Pogled na borov gozd in ostalo drevnino.

V zadnjem delu vrta, ki je nekoč služil kot vinograd, sadovnjak, zelenjavni vrt, je danes urejen vrt v modernističnem slogu. Ta del vrta je velik 3000 m2, ki ponazarja razliko med preteklostjo in sedanjostjo. V tem delu vrta so najlepše vrtnice vzpenjavke, ki se vzpenjajo ob zaključnem, zunanjem zidu vrta.

rdeče vrtnice

Rdeče vrtnice vzpenjavke so najlepše na zunanjem zidu.

Od leta 2017 si lahko ogledate tudi revitaliziran del vrta, ki je dostopen čez most nad železniško progo. Tukaj se pogled ustavi na ribniku in zanimivo vrtno skulpturo.

revitalizirani del vrta

Revitalizirani del vrta, ribnik in skulptura.

Zelo priporočamo ogled Interpretacijskega centra kraške vegetacije

Vsekakor priporočamo ogled Interpretacijskega centera kraške vegetacije, ki je še posebno všeč otrokom in družinam. Sodoben didaktični center na umetniški način prikaže kraška travišča, gozdove in čudovit podzemni svet. Tako se na zanimiv način podamo v samo osrčje kraške pokrajine, ki sta jo skupaj soustvarila narava in človek.

Interpretacijski center kraške vegetacije

Interpretacijski center kraške vegetacije.

Spoznavanje kraške vegetacije na sodoben način.

Kraški pojavi so še posebno zanimivi otrokom.

Ostala ponudba Botaničnega vrta v Sežani

Poleg vodenih ogledov lahko rezervirate prostor v vrtu za poroke, razstave, delavnice, izobraževalne dogodke, glasbene in pogovorne večere, kulinarične dogodke. V vrtu je možna tudi organizacija snemanj reklam, modnih revij, poslovnih srečanj in ostalih posebnih priložnosti.

Status Botaničnega vrta v Sežani v današnjem času

Botanični vrt v Sežani je vrtno-arhitekturna dediščina, ki predstavlja lepo ohranjeno nepremično kulturno dediščino. Vrt je uvrščen med naravne vrednote državnega pomena, hkrati je tudi naravni in kulturni spomenik lokalnega pomena.

botanični vrt sežana

Botanični vrt v Sežani ima velik državni in lokalni pomen.

Botanični vrt v Sežani obsega 170 tujerodnih rastlinskih vrst in 700 ostalih rastlin, kar je za Slovenijo izjemna rastlinska zbirka. Vrt se razprostira na območju velikem 2 ha.

Zeleni svet priporoča:

Zelo priporočamo obisk Botaničnega vrta v Sežani, ki je primer čudovite vrtno-arhitekturne dediščine. Posamezniki si lahko vrt in center ogledajo brezplačno. Možen je tudi voden ogled, ki oživi mite in legende posameznih rastlin in dreves v vrtu. Skupine nad 10 oseb si vrt in Interpretacijski center kraške vegetacije ogledajo samo s pomočjo hišnega vodnika.

KLIKNITE TUKAJ za brezplačen obisk in odpiralni čas Botaničnega vrta v Sežani.
**
KLIKNITE TUKAJ za celoletne vodene oglede Botaničnega vrta v Sežani. Za več informacij pokličite na telefonski številki 031 625 093 ali 05 73 11 243.

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


2 komentarjev na “Botanični vrt Sežana ob vili Mirasasso

  1. Sežanc

    Na žalost se že desetletja uporablja izraz “Mirasasso” namesto pravilno (in originalno) “Mirasassi”.
    Sicer pa zelo lep članek in predstavitev tega čudovitega vrta (parka).

    Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *