Botanični vrt v Ljubljani gosti čudovite ciklame iz vse Slovenije

KLIKNITE ZA OGLED VIDEA:

Vsebino smo pripravili v sodelovanju z Botaničnim vrtom Univerze v Ljubljani.

Ciklame intenzivno raziskujejo že od začetka tisočletja

V Botaničnem vrtu v Ljubljani ciklame intenzivno raziskujejo že 20 let. Naš sogovornik dr. Jože Bavcon goji prijateljski odnos do ciklam od otroštva naprej. Zaupal nam je, da je ciklame sadil že v svojih rosnih letih in jih gojil kot lončnice.

Dr. Jože Bavcon

Dr. Jože Bavcon in kapitalna zbirka ciklam.

Ogled zbirke ciklam za obiskovalce

Obiskovalci Botaničnega vrta v Ljubljani si lahko ogledajo kapitalno zbirko ciklam, ki jih bo zagotovo navdušila. Primerki so razstavljeni v notranjem delu vrta. Ciklame, ki jih zunajo gojijo v raziskovalne namene pa samo ob predhodni najavi, da se lahko za navdušence organizira strokovno vodenje.

Kapitalni primerki ciklam so razstavljeni v notranjem delu Botaničnega vrta v Ljubljani.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet. Čaka vas tudi uporabno darilo.

V zunanjem delu se raziskuje veliko število ciklam

V zbirki ciklam, ki je doma v zunanjem delu vrta je zbranih 6000 enot ciklam. Primerki so v naravi nabrani iz različnih delov Slovenije. Ciklame so v naravi zaščitene in jih ni dovoljeno prosto nabirati. Botanični vrt v Ljubljani ima dovoljenje za zbiranje ciklam v raziskovalne namene.

Raziskovanje ciklam v zunanjem delu vrta.

Botanični vrt v Ljubljani ima dovoljenje za zbiranje ciklam.

Raznolikost in lepota ciklam je vsestranska

Ste vedeli, da imajo nekatere ciklame tudi do 100 cvetov na gomolj? Toliko cvetja nam “prinesejo” samo kapitalni gomolji. V rastlinjaku smo občudovali najlepše primerke ciklam, ki rastejo v glinenih loncih. Občudujejo jih lahko tudi obiskovalci Botaničnega vrta v Ljubljani.

cvetovi ciklame

Nekatere ciklame imajo do 100 cvetov na gomolj.

Občudujete lahko stare in nove sorte ciklam

Nekatere ciklame so že zelo stare in imajo veliko hortikulturno vrednost. Med kapitalnimi primerki ciklam lahko navdušenci nad lepoto ciklam občudujejo tudi nove sorte. Običajno jih poimenujejo po kraju kjer so ciklamo našli v naravi. Zanimiva je sorta “Idrija”, ki ima liste na sredini srebrasto obarvane, na robu pa jih krasi zelen venček.

V listih je zanimiva sorta “Idrija” (desno).

Ciklama je zaradi čudovitih listov zanimiva v zimskem času

Zaradi zimzelenih listov je ciklama zanimiva tudi v zimskem času. Občudujemo lahko različno barvo in obliko listov. Lahko rečemo, da ima vsaka ciklama svoj “prstni odtis”, ki je značilen samo za določeno sorto. Listni vzorec je prava paša za oči, ki zagotovo navduši vse ljubitelje rastlin.

listi ciklame

Zimzeleni listi so še posebno lepi v zimskem času.

 

Občudujete lahko srebraste, pol srebraste, marmorirane in povsem zelene liste. Povsem zelene liste v Sloveniji največkrat opazujemo predvsem na bolj hladnih rastliščih.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet. Čaka vas tudi uporabno darilo.

Cvetove ciklam je treba redno odstranjevati

Lepota cvetja pri ciklamah je zanimiva zaradi različne barve in oblike cvetov. V notranjih prostorih ob koncu cvetenja poskrbimo za redno odstranjevanje cvetov. Tako glivice ne pridejo na liste in so rastline bolj zdrave.

Na ciklami ne pozabite odstraniti odcvetele cvetove.

Raziskovalna dejavnost v Botaničnem vrtu v Ljubljani

Dr. Jože Bavcon in sodelavci raziskujejo ciklame že vrsto let. V Sloveniji raste ena sama vrsta ciklame Cyclamen purpurascens, ki pa je zelo raznolika. Drugače pa je na svetu 23 vrst, ki se več ali manj vse dotikajo sredozemskega bazena, dobimo pa jih poleg Evrope še v Aziji in severu Afrike torej ob stiku s Sredozemljem.

Na temo ciklam je napisanh več člankov, znanstvena monografija, o ciklamah so poročali tudi v Londonu. Zbirka ciklam iz Botaničnega vrta v Ljubljani je predstavljena v knjigi Genus Cyclamen, ki jo je izdal Kew Gardens skupaj z Cyclamen Society.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *