Božično žito v mahu, postopek setve in ideja za praznično dekoracijo

Kdaj je najbolje sejati božično žito?

Danes božično žito najbolj pogosto sejemo na dan sv. Lucije, ki goduje 13. decembra. Včasih so bile hiše bolj hladne in so setev opravili 4. decembra, na dan sv. Barbare. V Sloveniji ga sejemo tudi na Marijin praznik, ki je 8. decembra. Optimalni termin setve je odvisen predvsem od ogrevanja v stanovanju ali hiši.

Prvi dan namočimo seme pšenice v vodo

seme pšenice voda

Namakanje semena pšenice v vodi.

 

Dan pred setvijo božičnega žita seme pšenice namočimo v vodo in ga namakamo 24 ur. Tako pomagamo semenu, da hitreje kali. Lahko ga namakamo tudi samo čez noč. Predvsem pazimo, da ga v vodi ne zadržujemo predolgo.

Naslednji dan odcedimo odvečno vodo in pokrijemo s folijo

Seme stresemo čez cedilo, ki ga postavimo na kozarec in pustimo, da se odvečna voda dobro odcedi. Odcejeno seme dodatno speremo s hladno vodo in pustimo v kozarcu še en dan. Seme čim manj pretresamo, da ne poškodujemo kalčkov.

božično žito v vodi

Vodo odcedimo in speremo shladno vodo.

kozarec prekrijemo s folijo

Kozarec prekrijemo s folijo za živila in naluknjamo.

Tretji dan pričnemo s setvijo semena

Semena sejemo na mah, zemljo, žaganje ali mokro vato in pazimo, da ga ne sejemo pregosto. Tako so listi pšenice v času božiča najlepši.

Setev božičnega žita

Setev božičnega žita v mah je prikupna rešitev.

Sledi prekrivanje semena s časopisnim papirjem, ki ga namočimo z vodo ali zemljo. Uporabite lahko tudi papirnate brisače, ki jih uporabljamo v gospodinjstvu ali bombažno blago. Predvidevamo, da se bodo kalčki najmanj oprijemali časopisnega papirja. Pšenice na mahu in vati običajno ne prekrivamo.

Preprosta ideja za dekoracijo posode

Na sredino posode lahko postavite svečo. Posodo pa okrasite s trakom v različnih barvah. Najbolj pogosto izbiramo rdečo barvo traku. Ponosni smo lahko tudi na slovensko trobojnico v beli, modri in rdeči barvi. Pri izbiri barve posode pazimo na to, da se ujema z zeleno barvo žita, svečo in trakom.

božično žito dekoracija

Decembrska dekoracija in božično žito. Foto: AdobeStock

Božično žito postavimo na okensko polico

Pšenica najhitreje raste na okenski polici in sobni temperaturi okrog 20 stopinj C. V primeru, da raste prehitro jo postavimo v hladnejši prostor. Tako upočasnimo rast in omogočimo božičnem žitu, da je najlepše v času božiča.

Kako upočasnimo rast pšenice v posodi?

Pšenica v toplih prostorih zelo hitro raste. Za upočasitev rasti jo lahko premaknemo na zastekljen balkon ali hladnejši vetrolov. Tako upočasimo rast, da bo najlepša v božičnem času. Pozorni smo tudi na to, da posodico z božičnim žitom večkrat obračamo. Tako bo rast listov lepša in pokončna.

Večkrat dnevno pršimo z vodo

Božično žito nikoli ne zalivamo. Bolje je, da jo pršimo z vodo in to enkrat ali dvakrat na dan. Lahko tudi večkrat, če je v bližini radiatorja. V primeru zalivanja pazimo, da voda ne zastaja v posodi. Za najboljše božično žito je bolje poskrbeti za redno pršenje s pršilko.

Božično žito redno pršimo z vodo

Božično žito redno pršimo z vodo.

Kako dolgo ohranimo božično žito v posodi?

V primeru, da božično žito hitro raste in postane previsoko, ga prikrajšamo z ostrimi škarjami. To lahko naredimo enkrat ali dvakrat. Tako podaljšamo njegovo obstojnost do 6. januarja, ko praznujemo spomin prihoda treh kraljev, Gašperja, Mihe in Boltežarja.

V hadnejših prostorih lahko božično žito hranimo tudi do svečnice, ki se koledarsko ujema z 2. februarjem.

Božično žito danes in nekoč

Danes je božično žito predvsem praznični okras, ki krasi številne slovenske domove. Včasih so verjeli, da je podoba božičnega žita na božični dan, napoved za letino v prihodnjem letu. V krščanskih družinah božično žito običajno postavimo pod jaslice. V ostalih domovih krasi decembrske vetrolove, mize ali okenske police.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *