Brokoli

Brokoli vsebuje številne koristne snovi. Izstopa po vsebnosti kalcija, vitamina C, vitamine B1, B2, B3, B6,  mineralne snovi, veliko vlaknin in malo kalorij, zato ga je priporočljivo vključiti v dnevno prehrano in posaditi v vsak vrt.

Vzgoja sadik brokolija

Seme brokolija kali že pri temperaturi 5 oC, optimalna temperatura kalitve je okrog 20oC, v poletni vročini, ko temperatura doseže nad 30 oC se sposobnost kalitve močno zmanjša.

Da se sejanci ne pretegnejo jih nekaj dni po kalitvi vzdržujemo na temperaturi okrog 15 oC, če jih vzgajamo v rastlinjaku je lahko tudi nižja (okrog 10 oC). Rastlinjak v sončnem vremenu prezračimo, da ne bo prevroče. Sadike so primerne za presajanje na prosto, ko razvijejo štiri do šest listov.

KLIKNITE TUKAJ, vpišite vašo e-pošto in prejemali boste brezplačne vrtnarske novice. Če so vam nasveti všeč, nas priporočite še prijateljem.

Brokoli, setev in sajenje

Če si želite zagotoviti pridelek brokolija že konec maja, ga spomladi gojite pod nizkimi tuneli, lahko jih prekrijete tudi z belo vrtno tkanino, ki jo napnete na oporo. Poleti se bolje počuti na hladnejših severnejših področjih, v senci višjih rastlin in višji nadmorski višini.

Brokoli za sadike sejemo že od februarja dalje, na Primorskem lahko že v januarju. Setve za lastne sadike opravimo do konca marca, ker so aprilske setve lahko že prepozne. Poletne setve od julija do konca julija je treba senčiti.

Brokoli v spomladanskem času ga običajno presajamo do konca aprila, kasneje pa ga presajamo v senco višjih rastlin (visok fižol). Razdalja v vrsti in med vrstama naj bo 50 x 50 cm. Mlade rastline brokolija brez večjih poškodb prenesejo tudi temperature pod lediščem.

Kolobar in dobri sosedje brokolija

Ko načrtujemo kolobar pazimo, da brokoli na isto površino sadimo ne sadimo tri do pet let. Pazimo, da ne sadimo tudi drugih kapusnic in križnice. Pred brokolijem ne sadimo tudi špinače in rdeče pese.

Brokoli sadimo lahko za  čebulnicami, stročnicami, solato, paradižnikom, krompirjem. Če ga sadimo zgodaj spomladi mu na gredici lahko sledijo stročji fižol, por ali rdeča pesa. Jeseni ga običajno sadimo za zgodnjim krompirjem, solato ali grahom.

Dobri sosedje brokolija so zelena, ki jo lahko sadimo v vrsto med brokoli, brokoli lahko kombiniramo tudi z blitvo, stročnicami (fižol, grah, bob), vmesni prostor lahko zapolni tudi solata, endivija. Ob brokoliju se dobro počutijo tudi meta, špinača, tagetes, ognjič, timijan in kamilica.

Česa ne sadimo ob brokoli?

Slab sosed brokoliju so jagode in čebula.

Brokoli, gnojenje in dognojevanje

Za osnovno gnojenje uporabimo hlevski gnoj (60 kg/10m² ), kompost (4 l/m²), če gnojite s kupljenimi organskimi gnojili je treba poskrbeti še za gnojenje s kalijem, ki ga je premalo tudi v gnoju in ostalih organskih gnojilih.

V domačem vrtu dognojujemo večkrat v času rasti, to storimo, ko odrežemo glavno rožo. Za dognojevanje lahko uporabimo kompost ali koprivno brozgo. Brokoli potrebuje za razvoj rože tudi dognojevanje z borom (dvakrat).

Namakanje brokolija

Dobro preskrbo z vodo je treba zagotoviti mladim rastlinam. Če brokoli sadimo na zastirno folijo je treba pod folijo zagotoviti kapljično namakanje. Redno namakanje oz. zadostno preskrbo z vodo vzdržujte do časa nastanka rož, ko vode ne sme primanjkovati.

Na rast rastlin ugodno vpliva namakanje z razpršilci, saj tako povečamo relativno zračno vlago. V domačem vrtu poskrbite za organsko zastirko. Neredna oskrba z vodo pripomore k hitrejšemu cvetenju rože, ki je slabo strnjena in ima tudi različne fiziološke motnje.

Bolezni in škodljivci pri brokoliju

V bolj kislih tleh se razvije bolezen, ki jo imenujemo golšavost kapusnic in lahko povsem uniči posevek. Opazimo tudi plesen kapusnic in črnobo kapusnic.

Med škodljivci ga ogroža kapusova muha, kapusov belin in polži.

Več o boleznih, škodljivcih vrtnin si preberite v tehnoloških navodilih za integrirano pridelavo zelenjave.

Brokoli, spravilo in shranjevanje

Brokoli pobiramo od pomladi do konca oktobra oziroma do konca novembra na Primorskem.

Brokoli režemo, ko so rože dobro razvite, če režemo prepozno se lahko zgodi, da rože začno cveteti. Zato pri brokoliju ne čakamo s pobiranjem, rožo brokolija odrežemo takoj, ko se oblikuje, preden postanejo posamezni cvetni popki vidni ali se začno odpirati.

Brokoli režemo zgodaj zjutraj, ga damo na hladno v hladilnik, zavijemo v folijo, saj tako zavremo rumenenje rože. Po rezanju glavne rože brokolija, ga še vedno pustimo na vrtu, saj poženejo številne stranske veje, na njih pa manjše rože.

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


4 komentarjev na “Brokoli

 1. Marjetka Stošič

  Pozdravljeni,
  že par let je, kar sem na TV zasledila novo sorto brokolija, ki dela veliko manjših cvetnih poganjkov. Ne naredi pa centralne cvetne glave. ob predstavitvi je bilo povedano veliko pohval glede okusa in….. s strani kuharjev., Je križanec med brokolijem in enim kitajskim zeljem, več ne vem. Malo sem že pozabila nanj, pa naletim nanj (ponudba zelenjave) v Mercatorjevem katalogu. Imenuje se Bimi. Iščem po spletu, da najdem seme. Kaj, če bi morda tudi vi raziskali to zelenjavo? Nas malo poučili? Priskrbeli seme in nam ga ponudili? Še nekaj. letos sem prvič sejala Pak choi za pridelavo posameznega, ne samo za dodajanje solatam. Seme je od Semenarne LJ, tako imenovani “gomolj” je bil bolj zelen, kot bel. V naslednjem letu bi želela sejati PC, ki bi imel snežno bele listne peclje, ki tvorijo obliko gomolja.
  Kaj bi priporočali vi? Katero seme?
  Nisem profesionalka, vrt obdelujem za družino. Me pa novosti zelo mikajo.

  LP,Marjetka Stošič

  Reply
 2. Martina

  Prosim za nasvet pri brokoliju, namrec ni se razvila nobena glava. Imam samo zelenje. Ogromno perje. V cem je tezava?

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *