Bučeva domačija na Krasu in čarobno doživetje sivke

KLIKNITE SPODAJ ZA OGLED VIDEA:

 

KLIKNITE TUKAJ in si oglejte nepozabno sivkino doživetje na Bučevi domačiji.

Največji nasad sivke se nahaja v Ivanjem Gradu nedaleč od Komna

Na posestvu arhitekturno slikovite kraške Bučeve domačije gojijo 20.000 grmov te opojno dišeče žlahtne rastline. Naša gostiteljica Tanja Arandjelović si je z odhodom v pokoj odločila gojiti sivko. Sivko goji za namen predelave v kozmetične izdelke.

tanja arandjelovic

Gospa Tanja Arandjelović na njivi sivke sorte hvarska budrovka.

Znanje o predelavi je pridobila v tujini kot sodelavka v kozmetični industriji. Njen namen je bil tudi ustanovitev zadruge kraških gojiteljev sivke. Povezuje posameznike različnih panog, kot je tudi kraški kmečki turizem.

Vsakoletni festival sivke je nepozabno kraško doživetje

Poleg obdelovanja največjega nasada sivke gospa Tanja že enajst let aktivno sodeluje pri organizaciji Festivala sivke na Krasu.

Festival sivke, ki poteka v Ivanjem Gradu na Krasu bo obiskovalcem dolgo ostal v spominu. Poleg ogledov opojno dišečih nasadov sivk si je moč ogledati potek žetve, proizvodni proces destilacije sivke in še mnogo zanimivosti povezanih s kreacijami iz sivke.

Katere vrste sivk uporabljamo v komercialne namene?

nasad sivke

Različne vrste sivke v mešanem nasadu.

Gospa Tanja Arandjelović goji sivko na 2,5 hektarjih. Za komercialne namene se goji le 3 vrste sivke. To so vrste: Lavandula angustifolia, Lavandula Intermedia (Hvarska budrovka) in Lavandula latifolia. Sicer poznamo 39 vrst sivke, od katerih so uporabne le naštete 3 vrste.

Sivka je namenjena ljudem in je nepogrešljiva v vsakem domu

sivka cvet

Cvet sivke tik pred odpiranjem.

Sivka je za ljudi ne za molje, je mnenje gospe Tanje Arandjelović. Sivko žanjejo strojno za pridobivanje eteričnih olj in hidrolatov katere naknadno predelujejo v kozmetične proizvode.

Ekološka vzgoja sivke v nasadih Bučeve domačije?

Sivko presajajo iz sadik konec aprila in v začetku maja, prvi dve leti jo porežejo pred cvetenjem, da se bolje ukorenini. Sivko se v 3. letu reže po cvetenju, nato ponovno v oktobru pred zimo (jesensko rez izvajamo na vseh vrstah sivke).

Nato obrezujemo spomladi v mesecu marcu, aprilu, kar je odvisno tudi od področja in klimatskih razmer. S tovrstnim obrezovanjem dosežemo značilno polkrožno obliko grmov.

sivka hvarska budrovka

Njiva posajena s sivko sorte hvarska budrovka. Sivko gojijo na ekološki način. Medvrstni prostor obdelujejo z mulčenjem.

Vrsto sivke L. Intermedija sadijo na 2 metra medvrstne razdalje. Vmesne prostore se zastira z mulčenjem. Mulčenje je ekološki zeleni način zelene obdelave medvrstnega prostora.

KLIKNITE TUKAJ in si oglejte nepozabno sivkino doživetje na Bučevi domačiji.

Bučeva domačija je tudi arhitekturno izjemno lepo kraško doživetje

dvorišče hiše

Notranje dvorišče Bučeve domačije strto in oljko

bučeva domačija

Bučeva domačija je obnovljena v kraškem slogu.

Zanimiv je tudi ogled kuhinje

destilacija sivke

Kotel za destilacijo sivke.na Bučevi domačiji

 

Dom zakoncev Arandjelović je tipična obnovljena kraška domačija. V notranjem dvorišču so posajene oljke, rožmarin, sivka, mirta in lovor. Po stenah se vzpenja trta speljana na latnikih.

Ob vstopu v hišo občutite kraško toplino in trdoživost. Kamen in stoletni hrast se odlično dopolnjujeta kot konstrukcija, ki vzbuja večno trdnost.

V prostorih domačije je moč opaziti bogato zbirko predmetov in opreme izročila preteklosti. Tako lahko opazimo obnovljeno tradicionalno pohištvo kot tudi pohištvo lastne izdelave.

Zakonca Tanja in Branko Arandjelović sta ustvarila Toskansko doživetje na Krasu

Gospa Tanja arandjlović je z možem Brankom do leta 2000 živela v Caracasu, Venezuela. Branko po izobrazbi arhitekt je ves čas sanjal o lepotah Toskane. Tako sta svoje znanje, sanje in poslovno vizijo zelo uspešno udejanila na slovenskem Krasu.

cvetovi sivka

Opojni cvetovi sivke očarajo vsakogar.

Odlična dopolnitev arhitekturnega znanja z znanjem in izkušnjami kozmetične industrije je pripeljala do nepozabne ponudbe na Bučevi domačiji. Sivkina pravljica je najlepša v začetku poletja, ko zasije v modrini sivkinih cvetov in opojnem vonju.

Kaj vam ponujajo na Bučevi domačiji?

Na Bučevi domačiji vas čaka posebna ponudba. Pogostili vas bodo z hišnimi dobrotami, narezkom, brezalkoholno pijačo in vodenim ogledom nasadov sivke. Ogledali si boste sušilnico in destilarno. Degustirali boste lahko tudi pijače in namaze na osnovi sivke na tipičnem kraškem borjaču.

Gourmet doživetje kraških dobrot vas bo povsem očaral. Več o ponudbi Bučeve domačije si oglejte na povezavi TUKAJ.

Zeleni svet priporoča:

Za vse, ki si želite doživeti lepote sivke na slovenskem Krasu priporočamo obisk Bučeve domačije. Prijazen sprejem in strokono vodenje bo nepozaben obisk za vse ljubitelje sivke in sivkinih izdelkov. Omamne dišave cvetočih sivkinih polj, kulinaričnega doživetja v značilni kraški domačiji je nepozaben izlet.

KLIKNITE TUKAJ in si rezervirajte nepozabno sivkino doživetje na Bučevi domačiji.

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *