17 super vrtnin, ki jih sejemo in sadimo v mesecu septembru na domačem vrtu

Konec poletja ne pozabimo na setev čebule iz semena

V začetku meseca septembra še lahko poskusite s setvijo čebule iz semena. Setev opravite na gosto in jo v sredini oktobra razsadite. Tako boste imeli v naslednjem letu manj težav z uhajanjem čebule v cvet. Mlada čebula, ki se razvija je hvaležna za redno okopavanje. To najbolj natančno opravite z Rezalno motiko Anka, ki okopava kirurško precizno.

Od konca avgusta dalje sejemo mesečno redkvico in rukolo

redkvica

Ne pozabite na septembrsko setev mesečne redkvice za jesenski pridelek. Foto: AdobeStock

Ste vedeli, da je dan jeseni enako dolg, kot v spomladanskem času? To dejstvo zelo dobro poznajo rastline, zato priporočamo, da tudi jeseni sejete mesečno redkvico in rukolo.

Razmere za setev so bolj ugodne kot v spomladanskem času, saj jeseni temperature padajo, dovolj je tudi vlage in dežja.

Vsi, ki sejete divjo rukolo septembra, boste bolj uspešni, kot v primeru pozno spomladanskih in poletni setev.

Smiselna je tudi jesenska setev korenčka, ki dobro prezimi

Jesenska setev korenčka se zagotovo obrestuje, saj dobro prezimi, v spomladanskem času dokaj hitro pobiramo pridelek. Za lažjo markacijo setve korenčka v jesenskem času je dobro, da med seme korenčka dodamo ¼ semena redkvice.

jesensko setev korenčka

V septembru poskrbite tudi za pozno poletno ali jesensko setev korenčka. Foto: AdobeStock

Redkvica hitro kali in nam omogoča lažje okopavanje posevka. S svojimi izločki omogoča tudi hitrejšo kalitev korenčka. Redkvico populimo dober mesec po setvi in omogočimo korenčku boljšo rast, saj setev ni pregosta.

Kdaj je pravi čas za setev zimske solate in katere sorte poznamo?

Zimske ali prezimne sorte solate sejemo do konca septembra. V topli jeseni je uspešna tudi kasnejša setev. Optimalni termin setve je odvisen od nadmorske višine, regije ter dolgoročne napovedi vremena. Toplejši kraji Slovenije naj s setvijo počakajo, v hladnejših pa pohitimo.

V deželi na sončni strani Alp največ sejemo prezimne krhkolistne sorte solate kot so: Vegorka, Posavka in Bistra. Ste vedeli, da je avtohtona samo sorta zimske solate samo Bistra, Vegorka in Posavka pa izvirata iz Hrvaške? Sejemo tudi Zimsko rjavko in Winter Butterkopf (Nansen).

setev zimska solata

Setev zimske solate prilagodimo vremenu, nadmorski višini in regiji.

rezalna motika anka solata, por

Kirurško natančno okopavanje omogoča Rezalna motika Anka.

Kako najlažje pripravimo tla na setev in sajenje v septembru?

Tla, ki so zbita zaradi obilnega poletnega dežja najlažje in najhitreje rahljamo z Ruskimi vilami Premium. Delo opravimo pred jesenskim deževjem in to takrat, ko se zemlja lepo drobi in ne oprijema orodja ali obutve.

ruske vile

Tla, ki so zbita zaradi poletnih nalivov rahljamo z Ruskimi vilami Premium.

👉 KLIKNITE TUKAJ za Ruske vile PREMIUM (NOVO), ki so iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kvalitetna izdelava in materiali.
Razliko med različnimi Ruskimi vilami si lahko ogledate s klikom tukaj.
Za dodaten nasvet in pomoč pri nakupu lahko pokličete na 040 669 449.

Gredice, ki so bile poleti pokrite z zastirko so bolj rahle in jih samo plitvo rahljamo z Nihajno motiko Pepa. Tako je zemlja drobno grudičaste strukture in omogoča lažjo kalitev semena ter ukoreninjenje sadik.

nihajna motika pepa

Rahla tla samo plitvo okopljemo z Nihajno motiko Pepa.

Velika Ročna freza Mici 20

Priprava gredice na setev in sajenje z veliko Ročno frezo Mici 20.

Delo še lažje opravimo z Ročno frezo Mici 20, ki jo vozimo po gredici. Na manjši gredi je zelo uporabna tudi manjša različica Ročna freza Mici 12, ki je tudi lažja.

👉 KLIKNITE TUKAJ za nakup Nihajne motike Pepa, ki omogoča lahkotno pripravo tal na setev, okopavanje in hitro odstranjevanje plevela.
👉KLIKNITE TUKAJ za nakup Rezalne motike Anka, ki se priporoča za „kirurško“ okopavanje, rahljanje tal, košnjo, grabljenje, sejanje, pletje ter ostala vrtna opravila.
👉 KLIKNITE TUKAJ za nakup male Ročne freze Mici 12 (delovna širina 12 cm), ki hitro spodreže in odstrani plevel na manjših površinah. Primerna je za odstranjevanje plevela na vrtni gredi, manjšem vrtu in vrtni poti.
👉 KLIKNITE TUKAJ za nakup velike Ročne freze Mici 20 (delovna širina 20 cm), ki hitro spodreže in odstrani plevel na večjih površinah. Primerna je za pripravo grede, okopavanje krompirja, koruze, … , sadovnjaka in vinograda.
Za dodaten nasvet ali pomoč pri nakupu lahko pokličete na 040 669 449.

Pohitite s sajenjem sadik cvetače in brokolija

V začetku meseca septembra pohitite s sajenjem cvetače in brokolija, da boste pobirali pridelek v jesenskem času. V primeru tople jeseni boste zgodnje sorte pobirali dobrih 70 dni po sajenju. Pozno poletno sajenje je zagotovo bolj uspešno, kot sajenje sadik konec pomladi in pred vročim poletjem.

Verjetno ste opazili, da cvetača in brokoli ne uspevata dobro v poletni vročini, zato jih sadimo zgodaj spomladi ali konec poletja, ko vročina popusti.

Kitajsko zelje in pak choi uspešno pridelujemo samo jeseni

Kitajsko zelje in Pak-Choi uspešno gojimo samo v jesenskem času. Za sajenje sadik kitajskega zelja je na vrtu je v septembru že prepozno, saj ga pobiramo 70 dni po presajanju. Poskusite pa lahko s sajenjem Pak-Choi-a, ki mu pravimo tudi pekinško zelje. S spravilom slednjega pričnemo mesec in pol po sajenju. Obe vrtnini pa v začetku septembra brez težav sadimo v rastlinjaku.

pak choi ali kitajsko zelje

Ne pozabite na sajenje pekinškega zelja, ki ga pobiramo čez 45 dni. Foto: AdobeStock

V mesecu septembru sadimo tudi majski srebrnjak za mlado čebulo

Veliko vrtičkarjev se odloča za sajenje čebulčka majskega srebrnjaka, ki ga „pohrustajo“ na spomladanskih piknikih. Ta vrsta čebule bo najbolje uspevala na sončni legi in nekoliko lažja tla. V prazen prostor lahko sejemo motovilec ali pa umestimo majski srebrnjak med vrste radiča, ki že raste na vrtu. Možna je tudi kombinacija z zimsko solato.

Setev motovilca in špinače ter sorte za domač zelenjavni vrt

Cel september sejemo tudi motovilec, v Sloveniji največ sejemo sorto Holandski in Ljubljanski. Sorta Holandski ima večje rozete in velike lite, če jo primerjamo s sorto Ljubljanski. Poskusite pa lahko tudi s sorto motovilca Verte de Cambrai, ki ravno tako oblikuje velike rozete.

motovilec seme

Cel september lahko sejemo različne sorte motovilca in ostale vrtnine.

Špinačo, ki jo sejemo do sredine septembra uživamo še tekoče leto. Za spomladanski pridelek jo sejemo drugo polovico septembra in v oktobru. To seveda velja samo za nižinska področja in celinski del Slovenije.

Sejemo lahko sorto Zimska velikanka (Gigante`d Inverno), ki je dobro prezimi, saj je odporna na nizke temperature in bolj znano sorto Matador.

V septembru ne pozabite na setev stoletne čebule

Setev stoletne čebule najlažje opravite v multiplošče ali manjše lončke (Ø 3 cm) in jo presadite na vrtne grede, ko se korenine dobro prerastejo. Stoletno čebulo najlažje sadimo na razdaljo 30 cm med vrstami, če raste samostojno.

Dobra je tudi kombinacija s korenčkom in peteršiljem. V tem primeru jo jeseni sadimo na razdaljo 60 cm in spomladi v prazen prostor sejemo še predhodno omenjeni vrtnini.

Blitva, vrtna kreša in zimski portulak naj najdejo svoj prostor na vrtu

Blitva brez težav prezimi, zato poskrbimo za setev v septembru, če je še niste sejali na prazne grede v avgustu. Vrtna kreša ne potrebuje svoje gredic in jo lahko sejemo med solato ali radič, saj uživamo mlada rastlinice, ki so komaj pognale.

Jeseni sejemo tudi zimski portulak, vrtno krešo in ostale rastline. Foto: AdobeStock

Jeseni sejemo tudi zimski portulak (Claytonia perfoliata). Ta rastlina je podobna kurjim črevcem, raste celo zimo ter brez težav prezimi.

V začetku septembra še lahko sadimo črno redkev

V zadnjih letih lahko v vrtnarijah poiščemo sadike črne redkve, ki jo pobiramo 65 dni po sajenju. Vsi, ki ste pozabili na setev od sredine julija do druge polovice avgusta, imate sedaj čas za sajenje s pomočjo sadik.

Črna redkev je najboljša domača rešitev za krepitev zdravja pred prehladnimi obolenji. To pa na splošno velja tudi za ostale križnice, ki jih sejemo ali sadimo na vrt ter pobiramo v jesensko-zimskem času.

Kaj sejemo in sadimo v rastlinjaku v mesecu septembru?

V rastlinjak lahko še vedno sadimo kitajsko zelje oz. kitajski kapus ter Pak-Choi. Pod paradižnik v rastlinjaku največkrat sejemo motovilec ali špinačo. Če spomladi pod paradižnik nismo sadili solato, jo lahko sadimo tudi konec poletja.

V začetku meseca septembra sadimo cvetačo, brokoli, nadzemno kolerabico, prezimni por, sejemo tudi majski srebrnjak. Poskusite tudi s sajenjem endivije ter radiča z nizkimi številkami (npr. Palla Rosa 2).

rastlinjak septembra

V rastlinjaku sejemo in sadimo takoj, ko se sprosti prostor.

Ne pozabite na setev peteršilja, korenčka, rukole, azijske listne zelenjave, mesečne redkvice in blitve za zimo. Če ste na zunanjem delu vrta pozabili sejati črno redkev in podzemno kolerabo, to lahko naredite v začetku meseca v rastlinjaku.

Nekoliko kasneje pa se bolj obrestuje sajenje s pomočjo sadik, ki so jih vzgojili vrtnarji in jih najdete v bolje založenih vrtnarijah. Jesen je v rastlinjaku veliko daljša, kot na vrtu, zato še vedno niste zamudili vseh terminov setev ali sajenja.

Zeleni svet priporoča:

Ohranite kakovost vrtnih tal in talni živi svet. Zemljo obdelajte brez “štihanja” in jo globoko rahljajte z Ruskimi vilami. Delo z Ruskimi vilami poteka hitro in enostavno. Manj bodo obremenjene tudi hrbtenica in roke. Orodje je še posebno primerno za ženske, starejše vrtičkarje in upokojence. Imate težave z natančnim okopavanjem in odstranjevanjem plevela?

Zdaj se vam ni treba več sklanjati in prenašati nelagodja v križu. Za okopavanje je zelo uporabna Rezalna motika Anka in Nihajna motika Pepa. Za pripravo na nove setve in sajenje uporabljamo tudi večjo Ročno frezo Mici 20 ali manjšo Ročno frezo Mici 12.

Rezalna motika Anka, Nihajna motika Pepa, Ruske vile Premium, Ročna freza Mici 12 in Ročna freza Mici 20.

👉 KLIKNITE TUKAJ za nakup Ruske vile-PREMIUM (NOVO), ki so iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kvalitetna izdelava in materiali. Razliko med različnimi Ruskimi vilami si lahko ogledate s klikom tukaj.

👉 KLIKNITE TUKAJ za nakup Nihajne motike Pepa, ki omogoča lahkotno okopavanje in hitro odstranjevanje plevela.
👉 KLIKNITE TUKAJ za nakup Rezalne motike Anka, ki se priporoča za „kirurško“ okopavanje, rahljanje tal, košnjo, grabljenje, sejanje, pletje ter ostala vrtna opravila.
👉 KLIKNITE TUKAJ za nakup male Ročne freze Mici 12 (delovna širina 12 cm), ki hitro spodreže in odstrani plevel na manjših površinah. Primerna za odstranjevanje plevela na vrtni gredi, manjšem vrtu in vrtni poti.
👉 KLIKNITE TUKAJ za nakup velike Ročne freze Mici 20 (delovna širina 20 cm), ki hitro spodreže in odstrani plevel na večjih površinah. Primerna za pripravo grede, okopavanje krompirja, koruze, … , sadovnjaka in vinograda.

Za nasvet ali pomoč pri nakupu lahko pokličete na 040 669 449.

Sponzor vsebine je eHorti d.o.o.

Povezane vsebine:

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *