Čebelja paša, ali kako privabimo čebele in čmrlje v zelenjavni vrt?

Poleg cvetočih trajnic predlagam sajenje ali setev nepogrešljivih sezonske cvetlic, kot so kapucinka in ognjič, ki jih najpogosteje srečamo na zelenjavnih vrtovih. Pred zasaditvijo smo zemljo globoko prerahljali in dodali zelene kocke za boljše zarževanje vode. Rastline bodo posledično manj žejne in bodo lepše v rasti in cvetenju.

KLIKNITE ZA OGLED VIDEO NASVETA:

Katere rastline smo posadili na obrobo zelenjavnega vrta?

Zasaditev ob vrtni poti in rastlinjaku.

Rob zelenjavnega vrta smo zaključili s cvetočo pregrado. Posadili smo srednje do višje rastoče trajnice. V cvetočo pregrado smo vključili kaduljo, rman, bodoglavec, mehiški ožep in jesenske astre višine od 100 do 150 cm. Nekoliko nižje rasti bodo gaure, špajka in hermelika, povprečne višine 70 cm.

KLIKNITE TUKAJ za Urbanscape Zelene kocke, ki poskrbijo za optimalno oskrbo z vodo v posodah in koritih.

Kadulja z vpadljivimi pokončnimi socvetji

kadulja

Kadulja (Salvia Caradonna).

Salvijo (Salvia nemorosa) poznamo pod domačim imenom kadulja. Posadili smo kaduljo sorte Caradonna. Cveti vijolično, v poletnem času od junija do avgusta.

Zraste v višino od 70 do 100 cm. Uspeva na sončni legi. Režemo po cvetenju na nekaj cm višine. Salvija ima nekoliko večjo potrebo po vodi.

Ameriški slamnik je poleg okrasne vrednosti uporaben za domače tinkture

• Echinacea purpurea; škrlatni ameriški slamnik

Echinacea purpurea; škrlatni ameriški slamnik se goji tudi po njivah kot zdravilna rastlina.

Ameriški slamnik cveti celo poletje. Rade ga obiskujejo čebele, čmrlji in metulji. Za zdravilne namene uporabimo naslednje vrste, to so: ozkolistni ameriški slamnik (Echinacea angustifolia), bledi ameriški slamnik (Echinacea palida ) in škrlatni ameriški slamnik (Echinacea purpurea). Ostale mnogoštevilne vrste in sorte gojimo le za okrasne namene.

Gaura bo lepa v cvetju do jeseni

gaura

Gaura bo lepa do jeseni. ©AdobeStock

Gaura je zelo znana trajnica za grede in balkonska korita. Cveti belo – roza od julija do oktobra, zraste do 50 cm, odcvetele cvetove sproti odrežemo, zahteva sončno lego.

Režemo po cvetenju, na nekaj cm. Tako podaljšamo cvetenje v jesenski čas.

Rman poskrbi za lep travniški motiv

rman

Rman.

rman

Rman v cvetu.

Sorta rmana Parkers cveti v rumeni barvi od julija do septembra. Višina te priljubljene in nezahtevne trajnice znaša od 100 do 150 cm. Ko odcveti ga lahko uporabljamo kot rezano suho cvetje.

Bodoglavec ima vpadljiva okrogla socvetja

bodoglavec

Bodoglavec je visoka trajnica in bo cvetel v okroglastih socvetjih. ©AdobeStock

Bodoglavec cveti od junija do avgusta. Okrogla socvetja so v beli barvi, zraste med 100 in 150 cm. Poznamo tudi sorte, ki cvetijo v modrih socvetjih.

Mehiški ožep rade obiskujejo čebele

mehiški ožep

Mehiški ožep.©AdobeStock

Mehiški ožep je višja trajnica, ki bo lepo cvetela do jeseni. Čebele jo imajo zelo rade. Cveti v modri barvi od junija do septembra, zraste do 100 cm. Pocvita tudi v jesenskem času.

KLIKNITE TUKAJ za Urbanscape Zelene kocke, ki poskrbijo za optimalno oskrbo z vodo v posodah in koritih.

Špajka z nežnimi rozastimi socvetji

špajka

Špajka.

Cveti v rozasti barvi, junija do avgusta, zraste med 50 in 70 cm. Odcvetelo rastlino režemo po cvetenju, na nekaj cm. Potrebuje za vodo odcedna tla.

Hermelika je med zadnjimi jesenskimi lepoticami

 

Hermelika hermelika sorte ‘Herbstfreunde’, ki jo ravno tako lahko sadimo v vrtno gredo. Cveti v rjavo rdeči barvi v avgustu, septembru in doseže višino 50 cm. Najbolje se počuti na sončnem in odcednem rastišču. Uvrščamo jo med trajnice, na istem mestu bo uspevala vrsto let.

Jesenske astre so zadnja čebelja paša

jesenske astre

Jesenske astre.

Cveti v roza barvi septembra in oktobra, v višino zraste do 150 cm. Jesenske astre so zadnje cvetoče jesenske lepotice. Zelo rade jih imajo čebele in služijo kot zadnja čebelja paša.

Cvetočo obrobo smo prerahljali, pognojili in dodali Urbanscape Zelene kocke

zelene kocke

Za boljše zadrževanje vode smo zemlji dodali zelene kocke.

Pred sajenjem poskrbimo za pripravo rastišča. Zemljo dobro zrahljamo, po potrebi dodamo gnojila za rast in cvetenje.

Za boljše zadrževanje vlage zelo priporočam uporabo učinkovitih Urbanscape Zelenih kock, saj bo po dodatku zelenih kock manj zalivanja tekom poletja. To je še posebej pomembno, če rastline sadimo v mesecu maju.

Za več cvetov in lepšo rast poskrbijo Urbanscape Zelene kocke

Rastline bodo z dodatkom Urbanscape Zelenih kock nastavile več cvetov, več listne mase, tudi zalivanja bo do polovico manj, kot če Zelenih kock ne bi uporabili. Vodo v vrtu bomo tako raje porabili za zalivanje vrtnin in jagodičja.

Zelene kocke lahko dodajamo tudi v rastline, posajene v loncih, kjer je zadrževanje vode še bolj pomembno.

Zakaj dodati Urbanscape Zelene kocke?

Vlakna Zelenih kock vpijejo sedemkratno količino vode glede na svojo težo. V sušnih letnih dneh vodo postopoma sproščajo, zato je poraba vode in v njej raztopljenih hranil manjša. Posledično je manjša tudi potreba po zalivanju, tudi do 50 %. Kocke so narejene iz vulkanskih kamnin, ki so v celoti naravnega izvora.

Zeleni svet priporoča:

Poskrbite, da bodo vaše rastline dobro preskrbljene z vodo. Razmerje mešanja Urbanscape Zelene kocke in zemlja naj bo 1:5.

Sadike kupujte v preverjenih vrtnarijah. Skrbno vzgojene sadike, ki so strokovno vzdrževane so ključnega pomena za bujno rast in bogato cvetenje.

KLIKNITE TUKAJ za Urbanscape Zelene kocke, ki poskrbijo za optimalno oskrbo z vodo v posodah in koritih.

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *