Razkuževanje česna z lesnim pepelom in vrbovo lubje za boljše ukoreninjanje

Pred sajenjem česna poskrbimo za razkuževanje strokov z lesnim pepelom

lesni pepel

Za razkuževanje česna uporabimo lesni pepel. Foto: AdobeStock

Stroke česna po stročkanju namočimo v pepelu, ki ga dodamo v vodo ali izvleček iz vrbovega lubja. V našem primeru bomo lesni pepel dodali v izvleček iz vrbovega lubja. Pepel lahko namočite tudi v vodi.

Lesni pepel poskrbi, da se česen pred sajenjem razkuži in ima v tleh manj težav z gnitjem. Tako bo manj težav s talnimi glivicami in bakterijami.

Recept za razkuževanje česna s pepelom

KLIKNITE TUKAJ za brezplačne e-novice, ki vam tedensko pomagajo do boljšega pridelka.
Ob prijavi na brezplačne nasvete prejmete zelo uporabno darilo.

Ostale rešitve za razkuževanje česna

Česen lahko razkužimo v žajbljevem ali kamiličnem čaju, ki ga pripravimo podobno kot za ljudi. V čaju namakamo česen 30 minut.

Nekateri vrtičkarji za razkuževanje česna uporabljajo žveplene pripravke, ki jih vinogradniki uporabljajo v vinarstvu. Ti pripravki v Sloveniji za ta namen niso registrirani. Uporabljajo jih v nekaterih državah vzhodne Evrope.

Česen se bolje ukorenini, če ga namočimo v izvleček vrbovega lubja

Za pripravo izvlečka iz vrbovega lubja so primerni mladi enoletni poganjki, ki so rumene ali zelene barve. Končne poganjke vrbe narežemo na dolžino 2 do 3 cm in v hladni vodi namakamo 24 ur.

Razmerje med vejicami vrbe in vode je 1:3. Nato vsebino precedimo in v njej namočimo stroke česna za 30 minut. Vsebino lahko v hladilniku hranimo do enega meseca.

vrba česen

Izvleček iz vrbovega lubja poskrbi za boljše ukoreninjanje česna.

Recept za boljše ukoreninjanje česna z vrbovim lubjem

Ostale rešitve za hitrejše in močnejše ukoreninjanje

Za hitrejše in močnejše ukoreninjaje česna so uporabni tudi pripravki, ki vsebujejo izvlečke iz morskih alg. V tem primeru vodi dodamo priporočen odmerek morskih alg in v suspenziji namakamo 15 minut.

Po namakanju stroke česna posušite, če ga ne boste takoj sadili. Rastline iz tretiranih strokov z morskimi algami so bujnejše in korenine debelejše.

KLIKNITE TUKAJ za brezplačne e-novice, ki vam tedensko pomagajo do boljšega pridelka.
Ob prijavi na brezplačne nasvete prejmete zelo uporabno darilo.

Ali lahko mešamo pepel in izvleček iz vrbovega lubja?

Lesni pepel in vrbovo lubje se med sabo lahko mešata. Na 2 litra izvlečka iz vrbovega lubja dodamo 0,5 litra lesnega pepela in namakamo stroke česna do 30 minut. Tako poskrbimo za razkuževanje strokov česna in izboljšamo splošno zdravstveno stanje strokov po sajenju.

lesni pepel

Lesni pepel in izvleček vrbovega lubja lahko mešamo. Foto: AdobeStock

 

Izvleček iz vrbovega lubja poskrbi za boljše ukoreninjanje, kar je pri česnu v začetni fazi razvoja najbolj pomembno. Mešamo lahko tudi lesni pepel in suspenzijo morskih alg, če za izboljšanje ukoreninjanja ne uporabljamo izvlečka iz vrbovega lubja.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


2 komentarjev na “Razkuževanje česna z lesnim pepelom in vrbovo lubje za boljše ukoreninjanje

  1. Vladimira

    Pozdravljeni!
    Torej lahko v raztopino pepela dodamo tudi morske alge? Namreč, nekje drugje sem prebrala, da nikoli ne smemo mešati pepela in organskih gnojil.

    Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *