*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Cvetoča, dišeča in užitna zasaditev

Kliknite na video za ogled.

Bazilika in deteljica sta užitni, ter privlačni

rumeno-listna-deteljica

Rumenolistna deteljica (Oxsalis Molten Lava) ima značilno je blazinasto razrast in rumene cvetove, ki jih lahko tudi uživamo.

Ta rastlina je najmanjša v zasaditvi in bo pokrila korito. Se tudi nekoliko manj razrašča kot rdečelistna deteljica, ki ima bujnejšo rast.

Rumenolistna deteljica tudi bolje prenaša sonce. Mladi listi so rdečkasto oranžne barve, starejši pa so rumeno zeleni. Bolj kot bo rastlina na soncu, bolj bodo listi rumene barve. V nekoliko senčni legi se listi obarvajo v zelenih odtenkih.

bazilika

Bazilika sorte Magic Blue naredi lepe modre cvetove, privablja ogromno čebel in je vsestransko uporabna v kulinariki.

Največkrat jo uporabljamo za testenine, lahko tudi za sokove. V naši zasaditvi ima tudi dišečo vlogo, hkrati pa preganja tudi komarje.

Obarvanost listov bazilike je izrazitejša na mladih listih, kjer izstopa modra barva žil. Nekoliko manj je obarvan tudi med žilni prostor. Če želite v vaši zasaditvi izrazitejše modre barve bo treba izbrati sorte, ki imajo močnejši modri odtenek.

Jabolčna pelargonija diši po jabolkih

Opojni vonj po jabolkih nam bo pričarala jabolčna pelargonija, ki je primerna za sončne vroče lege. Lepo se kombinira tudi s sivko na steblu. V naši kombinaciji smo jabolčno pelargonijo kombinirali z baziliko in deteljico.

jabolcna-pelargonija

Rastlina se dobro razrašča, krasijo jo tudi drobni beli cvetovi. Glavna značilnost pa je vonj, ki nas spominja na jabolka. V višino bo segla približno 30 cm.

Rastline sem posadil v izbrano zemljo

Uporabil sem zemljo, ki dobro zadržuje vodo (kokosova vlakna, sredstvo za zadrževanje vode-Aquamix), tako bom zmanjšal porabo vode za polovico. Pri izboru zemlje sem bil pozoren na to, da vsebuje kokosova vlakna in  sredstvo za vzdrževanje vlage (Aquamix). Vsebuje naj tudi šoto, lesna vlakna in kompost.

substrat-substral

V taki zemlji se bodo rastline dobro razvijale, preprečil bom tudi zaskorjenost zemlje na površini. Ob zalivanju jo bom bolj enakomerno in lažje navlažil.

Za bujno rast in bogato cvetenje sem uporabil dolgodelujoča gnojila

osmocote

V zemljo sem dodal tudi dolgodelujoča hranila, ki sem jih ob sajenju vmešal v zemljo. Iz izkušenj sem spoznal, da tako rastline bolje rastejo, tudi cvetenje je bolj bogato.

Več o dolgodelujočih gnojilih si lahko preberete s KLIKOM TUKAJ.

Kdaj pričnemo z dognojevanjem?

Zemlja v katero sem posadili rastline vsebuje tudi začetno in dolgotrajno gnojilo. Priporočam, da s tekočimi gnojili prvič dognojujete mesec dni po sajenju. Začetna hranila so rastlini na razpolago v zemlji, kasneje pa poskrbimo za dognojevanje s tekočimi gnojili.

Najboljše rezultate sem dosegel s kombinacijo dolgodelujočih gnojil, ki sem jih vmešal v zemljo ob sajenju in dognojevanjem s tekočimi gnojili.

dolgodelujoca-gnojila

Dobro tekoče gnojilo, ki ga redčimo z vodo, ima poleg osnovnih hranil, dodano organsko komponento GUANO in mikrohranila (Bor, Železo, Magnezij, Mangan, Cink, Baker, Molibden).

Tekoče gnojilo za balkonske rastline z dodanim GUANOM in mikroelementi, bom  tedensko dodajal rastlinam ob zalivanju že dober mesec po presajanju.  

Stop boleznim in škodljivcem!

Na okenskih in balkonskih rastlinah, ki krasijo balkone, terase, stopnišča se nam pogosto prikradejo bolezni in škodljivci  (uši, plesni, rje, bele mušice,…).

Tiste zasaditve, ki jih ne uporabljamo za prehrano je za lepoto treba varovati z učinkovitimi  (sistemičnimi)  pripravki, ki so že pripravljeni za uporabo.

Ti po nanosu prodrejo v rastlino in jo učinkovito varujejo rastlino pred boleznimi in škodljivci. Delujejo tudi v času prvih okužb, kar za kontaktne pripravke ne velja.

Davor Špehar, Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


komentar na “Cvetoča, dišeča in užitna zasaditev

  1. marta

    Zelo koristni nasveti, hvala. Zanima pa me, katere rastline odganjajo muhe, in katere jih posebej privlačijo. Seveda to velja za terase.

    Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *