*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Cvetoče lepotice domačega vrta

Ana Japelj je študentka Biotehnične fakultete, ki je v okviru praktičnega usposabljanja pripravila članek o cvetočih lepoticah domačega vrta.

Narcisa je pogosta prebivalka vrtov

Narcisa spada med čebulnice. Cveti v rumeni ali beli barvi. Cveti od marca do maja, rastejo v polsenci ali na soncu. Potrebuje dobro odcedno prst. V Sloveniji samoniklo uspeva le ena vrsta – beli narcis (Narcissus poeticus).

narcisa

Narcisa v cvetu.

Je na seznamu zavarovanih rastlin, razlog za to ni toliko nabiranje cvetov, ampak zaraščanje travnih površin in melioracija (izboljšanje zemljišč z osuševanjem ali namakanjem).

Liste porežemo šele ko porumenijo, to je znak, da so si čebulice nabrale dovolj moči za cvetenje. Ker se to zgodi pred poletjem, se nam ni treba bati, da bi ji pomanjkanje vlage in morebitna poletna suša škodovala.

Eterično olje narcis, ki ga pridobijo iz izjemno dišečih sort, uporabljajo za parfume.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas uporabno darilo.

Pomladanski žafran, znanilec pomladi

žafran

Pomladanski žafran v vijolični barvi.

Spada med prve znanilce pomladi. Cveti od marca do maja na travnikih. Spada v družino perunikovk.

Ko žafran odcveti, se listi močno razrastejo, da si gomolji naberejo dovolj moči za dozorevanje. Čeprev zaradi svoje pogostosti ni več tako zanimiv, nas še vedno lahko preseneti.

Žafrani se med seboj razlikujejo v barvah. Lahko so povsemi beli ali pa imajo močne proge. V Sloveniji se najdeta tudi progasti žafran (raste na Krasu, suhih kraških travnikih) in beli žafran (raste v višje ležečih legah).

Verjetno vsi poznamo rek: drag kot žafran. Pa vendar to ne velja za spomladanski žafran, saj za začimbo uporabljo pravi žafran, ki pa cveti jeseni. Jedem izboljša vonj in okus.

Čeprav so ga nekoč uporabljali kot zdravilo, pa ga dandanes uporabljajo le še kot zunajni pripravek za lajšanje zobobolov pri otrocih.

Marjetica med prvimi pobeli travnike

marjetice

Bela ‘preproga’ iz marjetic.

To majhno cvetlico, ki spomladi odene travnike v belo odejo poznamo vsi. Je zelo razširjena, saj raste na travnikih, zelenicah, ob poteh. Ustrezajo ji različne vrste tal, kot so: zmerno bogata, zmerno kisla tla. Rada ima zmerno tople lege in sonce. Čeprav jo bolj poznamo kot travniško cvetlico, znanilko pomladi, pa je tudi zdravilna.

Kako uporabiti marjetico in zakaj?

Uporabni so listi, cvetovi in korenine. Nabira se od maja do septembra. Cvetovi marjetice so bogati z vitaminom C, saponini, čreslovinami, grenčicami, sluzmi, vsebujejo tudi eterična olja in različne kisline (ocetna, vinska, oksalna).

Blaži krče, bolečine, čisti kri, pospešuje presnovo, pomaga pri ledvičnih bolezni, revmi, vnetem želodcu. Sami si lahko pripravimo tinkturo, masažno olje, mazilo proti bolečinam v sklepih, sirup ali čaj.

Spominčica za očarljive šopke

Spada med trajnice. Je zelo razširjena in prepoznavna. Najdemo jo lahko ob njivah, obdelanih površinah, obcestnih jarkih in travnikih. Dobro prenaša sonce, rada ima rahlo vlažno, humozno, dobro odcedno zemljo. Cveti od maja do junija. Razmnožujejo se same s semeni.

spominčica cvet

Spominčica v času cvetenja.

Spominčica v domačem vrtu

Če jo želimo v domačem vrtu, je najmanj dela, če vsako leto kupimo nove sadike. Jeseni jo sejemo na izbran prostor, zacvetela pa bo šele spomladi.

Potrebuje zmerno zalivanje, gnojenje ni potrebno. Ima bogato ljudsko izročilo, ponekod jo povezujejo z ljubeznijo in zvestobo.

Ana Japelj, študentka Biotehnične fakultete.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas uporabno darilo. Vsebino lahko delite tudi z vašimi prijatelji.

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *