*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Cvetoče skalovje na vrtu

Nekateri si rastline prinesejo iz narave, a navadno veliko teh v nižini ne uspeva lepo, zrastejo preveč bujno, morda jim je prevroče, presuho, pozimi niso dovolj prekrite s snegom itd. Naj opozorim tudi na pomembno dejstvo, da je veliko gorskega cvetja zaščitenega in je praksa izkopavanja in prenašanja tovrstnih rastlin strogo prepovedana.

Več uspeha boste imeli z gojenimi rastlinami

Najlepše zasaditve skalnjakov dosežemo s skrbno izbranimi rastlinami, ki so gojene na vrtnarijah. Te tudi v nižinah uspevajo dobro, so npr. primerno nizke rasti, lahko odlično prenašaj tudi sušo in vročino, skratka, so nasploh prilagojene na prave vrtne razmere.

Gojene rastline v lončkih se najlepše vrastejo.

Ker so gojene v lončkih, imajo dobro razvit koreninski sistem, tiste ki so izkopane v naravi, pa so pogosto poškodovane in le z manjšim deležem korenin, kar največkrat pomeni hiter propad.

KLIKNITE TUKAJ in izberite svoj najljubši paket trajnic za vaš novi skalnjak.

V skalnjaku najprej posadimo lesnate rastline

Cvetoči kontrast plamenke in encijana.

Cvetoče rastline in nizki bori (ruševje).

Tako kot za splošno oblikovanje z rastlinami tudi pri skalnih motivih velja, da je dobro osnovo zastaviti z lesnatimi rastlinami. Večji kot je skalnjak, večje si lahko privoščimo. Kljub različnim velikostim tovrstnih motivov pa vedno težimo k nizkoraslim oz. kompaktnim vrstam in sortam. Pozornost namenimo tudi zimzelenim vrstam, saj bodo te poskrbele za zeleno ogrodje v vseh mesecih.

Cvetoče rastline so osrednji motiv

Čeprav se da predvsem kakšne bolj moderne izvedbe skalnih motivov izvrstno zastaviti tudi s samo »necvetočimi« rastlinami, pa večina ljubiteljskih vrtnarjev najbolj hrepeni po barvitih cvetovih.

plamenja in encijan

Cvetoči kontrast plamenke in encijana.

Kljub temu sadimo najrazličnejše nizke trajnice, ki niso vedno gorskega izvora, so najbolj zaželene ravno take, ki na prave alpinke močno spominjajo.

Kakšne so klasične zasaditve skalnjakov

Alpske rastline za začetnike

Klasični skalnjak za začetnike.

Verjetno je še najbolj pametno začeti vsaj z nekaj najbolj klasičnimi rastlinami za skalnjak. Take so pritlikave sorte ruševja, kakšen kompakten polegli brin, spomladanska resa in pa številne poznane trajnice. Med slednjimi so bolj priljubljene blazinaste avbrecije, iglaste plamenke, grenik, mahovni kamnokreči …

Potem so tu še nizke zvončnice, skalni grobeljnik, nizke botanične čebulnice idr. Tak nabor lahko predstavlja osnovo za kasnejšo nadgradnjo.

KLIKNITE TUKAJ in izberite svoj najljubši paket trajnic za vaš novi skalnjak.

Skalnjak v alpskem slogu ne gre brez encijana in planike

Kadar želimo svojemu skalnjaku dati čim bolj pravi alpski pečat, se odločamo že za bolj izbrane cvetlice. Tu ne moremo mimo planike, vrtnega avriklja in encijana oz. kochovega svišča. Pomagamo si tudi npr. z nageljčki, ki so zelo nizki in imajo drobne cvetove.

Alpski vrt na balkonu

Alpinski skalnjaki so izjemno lepi.

Od naših alpskih rastlin se dobro obnesejo npr. srčastolistna mračica, alpska velesa ter alpski pečnik. Ker slednjega težko dobimo v prodaji, ga pač zamenjamo z zelo podobnim obmorskim pečnikom.

Za ognjeni motiv poskrbijo geranije, plamenke, delosperma in nageljčki

Za ognjeni motiv poskrbijo trajnice v živih odtenkih.

Na voljo je dovolj različnih rastlin, da se tudi na skalnjaku lahko poigramo z različnimi barvnimi kombinacijami in barvnimi temami. Malo manj običajne so kombinacije močnih ciklamno rožnatih, rdečerožnatih in oranžnih cvetov. Take najdemo pri nekaterih nageljčkih, delospermah, sončecih …

Zeleni svet svetuje:

Poskrbite za posebne naravne motive v vašem vrtu. Z izbiro naskalnih trajnic si boste pričarali prav posebne alpske motive, kot jih lahko vidite po sprehodih v planinah.

KLIKNITE TUKAJ in izberite svoj najljubši paket trajnic za vaš novi skalnjak.

matic sever

 

 

Matic Sever, univ. dipl. inž. agr.

Direktor podjetja Trajnice Carniola, največjega ponudnika trajnic v Sloveniji, avtor petih vrtnarskih knjig, predavatelj in oblikovalec vrtov z mednarodnimi izkušnjami.

Več na: http://www.maticsever.com

Všečkajte in delite s prijatelji ;)


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *