Cvetoče spomladanske lepotice

Ana Japelj, študentka Biotehnične fakultete, ki je v okviru praktičnega usposabljanja pripravila članek o cvetočih lepoticah domačega vrta.

Trobentice, prve znanilke pomladi

Trobentica je ena prvih znanilk pomladi. Opazimo jo lahko ob gozdovih, na travnikih. Če je dovolj toplo, lahko zacveti že januarja. V zemlji ima kratko dišavno koreniko. Za uporabo v kulinariki lahko nabiramo cvetove, liste in korenine.

trobentica

Trobentica, znanilka pomladi.

Zakaj je trobentica zdravilna?

Cvetovi so uporabni za čaj. Na drobno narezane liste lahko uporabimo kot dodatek solati. Vsebuje zdravilne učinkovine kot so: saponin, grenčine, eterično olje, glikozid, rumenilo, flavonoidi in druge. Lajša kašelj, pomaga pri gripi, omotici, nespečnosti in čisti kri.

Vedno očarljivi teloh

Spada med vedno cvetoče trajnice. Še en znanilec pomladi, ki ven pokuka med prvimi. Ima le en bel cvet, steblo ni razvejano.

teloh

Teloh z belim cvetom.

Pri nas raste črni teloh, ki je strupena rastlina. Strupeni so vsi deli, zato ga ne smemo zaužiti. A kljub temu se ga uporablja za homeopatska zdravila, pomaga pri otopelosti, zmedenosti, depresiji, lajša glavobole. Listi pomagajo pri kurjih očesih na podplatih. Sodi med zavarovane vrste. Lahko pa ga naberemo za šopek.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas uporabno darilo. Vsebino lahko delite tudi z vašimi prijatelji.

Teloh in rastni pogoji

Raste na polsenčni ali senčni legi, ustrezna tla so alkalna, vlažna, dobro odcedna, ki so obogatena s kompostom. Lahko ga posadimo v večja korita ali posode, ga posadimo v gredo v kombinaciji s trajnicami, kjer bo izstopal z vedno zelenimi listi in nežno belim cvetom.

Ko enkrat najdemo pravo mesto zanj ga tam pustimo, saj selitve slabo prenaša. Nov zagon mu damo, če mu pred pojavom prvih brstov obrežemo stare liste.

Vijolica je že dolgo znana uporabna rastlina

Je pomladna rastlina. Lahko jo gojimo tudi doma na vrtu. Uspeva v vlažnih, odcednih tleh in sončni legi. Za zdravilne namene je uporabna cela rastlina. Liste, stebla in cvetove nabiramo spomladi, korenine pa v avgustu in septembru. Iz delov lahko naredimo obkladke, poparke, sirupe, kreme, mazila in tinkturo.

Pomaga pri vnetjih, bolečinah, lajša izkašljevanje, znižuje povišano temperaturo. Koristna je za zdravljenje razpokane kože, izpuščajev in luskavice.

vijolice

Skupina cvetočih vijolic.

Raziskave kažejo, da bi zaradi vsebnosti nekaterih spojin lahko zavirala rast tumorjev. V tradicionalnem zeliščarstvu se uporablja za zdravljenje raka dojk in pljuč.

Forzicija je pogosta grmovnica v vrtovih

forzicija

Forzicija v cvetu.

 

Je prezimno trdna grmovnica. Dobro prenaša sonce. Uporabna je za žive meje. Po cvetenju jo obrežemo, odstranimo šibke in stare poganjke.

Premočno obrezovanje ji škodi, kar se odraža na slabšem cvetenju. K slabšemu cvetenju pripomorejo tudi ptički, ki kljuvajo cvetne popke. Cvetenje je zgodnje. Cveti marca in aprila. Uspeva v vsakih tleh.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas uporabno darilo. Vsebino lahko delite tudi z vašimi prijatelji.

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *