Cvetoči paradiž in manjša poraba vode

Z dodatkom Zelenih kock boste porabili tudi do 50 % manj vode, ker vam bo olajšalo delo s cvetočimi balkonskimi lepoticami. Prispevek smo posneli v Vrtnarstvu Frbežar.

KLIKNITE ZA OGLED VIDEA:

KLIKNITE TUKAJ za Urbanscape  Zelene kocke, ki poskrbijo za optimalno oskrbo z vodo v posodah in koritih.

Prva idejna zasaditev za vaš balkon ali teraso

Prva balkonska zasaditev je kontrastna. V njej smo kombinirali svetle in temne tone. Z leve proti desni si sledijo milijon zvončki z rumeno barvo cvetov. Milijon zvončki se s cvetovi v ozadju ujemajo s pisanolistno koprivo v rumeni barvi. Kopriva je bujna in jo je treba med letom prikrajševati, da se lepše razrašča jo lahko nekoliko prikrajšamo že po sajenju.

zasaditev

Petunija “Night Sky” daje lep kontrast svetli osnovi v zasaditvi in je letos tudi v trendu. Odlikuje jo cvet, ki spominja na pogled v nočno nebo. Pri tej zasaditvi med letom poskrbimo še za varstvo proti ušem pri milijon zvončkih. Svetujemo, da vodi za zalivanje dodate še gnojilo za surfinije, ki imajo dodano železo. Tako so listi temnejši in cvetenje bolj bogato.

Druga zasaditev je sajena v oranžno-rumenih tonih

V drugi zasaditvi smo kombinirali rastline, ki se med sabo dopolnjujejo v barvi. Z leve proti desni si sledijo rumenolistna deteljica, zvezdasta rdečelistna pelargonija z rdečim cvetom.

druga zasaditev

V ozadju sadimo lantano, ki poskrbi za višino zasaditve. Bidens pa bo zapolnil praznino med dvema zvezdastima pelargonijama. Pri bidensu je najbolj opazen rumen cvet, ki se bohoti pred lantano. Na koncu je zasaditev zaključena z rumenolistno deteljico, ki se ob robu razrašča čez korito.

Če imamo veliko prostora pod balkonom lahko rumenolistno deteljico zamenjamo s črnooko suzano, ki se razrašča več kot 1,5 m. Rumenolistna deteljica pa dobro prekrije korito. Črnooko suzano lahko usmerimo tudi na loke ali oporo ob zidu.

KLIKNITE TUKAJ za Urbanscape Zelene kocke, ki poskrbijo za optimalno oskrbo z vodo v posodah in koritih.

Kako smo poskrbeli za lepše rastline z manj zalivanja

Za lepše rastline z manj zalivana je treba poskrbeti tako, da zemlji za sajenje dodajamo zelene kocke. Zelene kocke vežejo veliko količino vode in zmanjšajo potrebo po zalivanju do 50 %.

harmonicna-cvetoca-zasaditev

Zaradi ugodnega delovanja zelenih kock se bolje razrašča tudi koreninski sistem, ker ugodno vpliva na rast in razvoj rastline.

zasaditev2
Na takšen način zagotovimo boljšo rast in zagotovimo večjo zeleno maso rastlin. Zaradi ugodnih rastnih pogojev se tako povečamo število socvetij. Cvetenje je bolj bogato in rastline lepše na pogled.

Katere rastline so hvaležne za dobro oskrbo z vodo?

Zelene kocke so primerne so za gojenje različnih rastlin. V vrtnarstvu jih največ uporabljam pri sajenju balkonskih korit in zelišč v koritih. Zelo jih priporočamo tudi za posode na teresah, predvrtu. Tudi visoka greda se obnaša kot velika posoda, zato jih dodajte tudi v zemljo na visoki gredi.

Pridelek paradižnika je kasnejši

Ne pozabite tudi na dodajanje v sadilne jame pri sajenju paradižnika, paprik, kumar, buč in ostalih plodovk, ki imajo večjo potrebo po zalivanju. Dodajate jih lahko tudi v sadilne jame ob sajenju sadnega drevja, grmovnic, trajnic in ostalih okrasnih rastlin.

Kako pravilno uporabiti kocke Urbanscape?

zelene kocke urbanscape uporaba

Eno 20 l pakiranje zelenih kock Urbanscape zadostuje za zasaditev 3 korit dimenzije 100 x 15 x 20 cm. Za eno korito običajno porabimo 30 l zemlje in 6 litrov zelenih kock. Če sadimo rastline, ki so bolj žejne jih lahko dodamo tudi več.

Namesto dveh zalivalk boste prenašali samo eno. Vlakna zelenih kock vpijejo sedemkratno količino vode glede na svojo težo. V sušnih letnih dne vodo postopoma sproščajo, zato je poraba vode in v njej raztopljenih hranil manjša. Posledično je manjša tudi potreba po zalivanju.

urbanscape1
urbanscape 2

Predvidevamo, da se bo poraba vode zmanjšala za polovico. Tako boste manj časa porabili za zalivanje in dalj časa uživali ob pogledu na lepe, cvetoče rastline.
vmešavanje kock v zemljo
Zelene kocke so okolju prijazne in naravnega izvora. Naravna sestava zelenih kock zagotavlja odlične pogoje za rast in cvetenje. Kocke so narejene iz vulkanskih kamenin, ki so v celoti naravnega izvora.

Zeleni svet priporoča:

Za eno korito običajno porabimo 30 l zemlje in 6 litrov zelenih kock Urbanscape. Če sadimo rastline, ki so bolj žejne jih lahko dodamo tudi več.

KLIKNITE TUKAJ za Urbanscape Zelene kocke, ki poskrbijo za optimalno oskrbo z vodo v posodah in koritih.

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


4 komentarjev na “Cvetoči paradiž in manjša poraba vode

 1. Majda Horvat

  Vedno ste prepozni s predlogi za ureditev balkona. Vedeti morate, da nestrpneži zasadimo cvetje v začetku maja, če ne že na koncu aprila! Naslednje leto pohitite. Hvala in lep pozdrav.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Majda, imate prav, je pa res, da je tem veliko in težko združimo vse naenkrat, želimo vam prijetno vrtnarjenje.

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *