*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Cvetoči skalnjak za vsak vrt

Osnovna oskrba in čas cvetenja

Lega za rastline v ponudbi naj bo obsijana s soncem več kot pol dneva. Po sajenju jih v primeru suhega vremena redno zalivajmo, da se dobro vrastejo.

Bujno cvetenje pričakujemo že v prvem letu od aprila do julija, ter nekaj pocvitanja vse do septembra. Večina rastlin je zimzelenih, zato greda ali skalnjak tudi pozimi ne bosta prazna.

Obmorski pečnik in plazeči skrečnik lahko posadite tudi drugje v vrtu

Armeria-maritima-Alba-Car

Obmorski pečnik sorte ‘Armada White’ je trpežna trajnica z belimi cvetovi, ki cvetijo od aprila do junija. Rastlina tudi pocvita. Ker lahko uspeva v težkih razmerah ga uporablajmo za skalnjake, sadimo ga tudi v škarpe in na grobove.

Plazeči skrečnik (Ajuga reptans ‘Atropurpurea’) krasijo temni, bleščeči rjavordeči listi. Ta rastlina ima široko uporabno vrednost. Sadimo ga lahko v skalnjak, mešane zasaditve v posodah, pokrovno se bo razraščal tudi pod krošnjami dreves in grmovnic.

Trebušasta zvončnica in alpska nebina cvetita od pomladi do jeseni

Trebušasta zvončnica cveti v poletnem času od junija do avgusta. Ta rastlina vam bo polepšala s svojimi drobnimi svetlo vijoličnimi zvončki. Dobro se počuti v normalnih vrtnih tleh, uporabna je tudi v bolj peščenih tleh skalnjaka.

Campanula-cochleariifolia-Dob

V pomladanskem času (april, maj) cveti tudi alpska nebina. Cvetovi so temno vijolične barve in cvetijo na nizkih steblih.

V vrtu vas bosta razveselila tudi deltasti nageljček in iglasta plamenka

Deltasti nageljček sorte ‘Leuchtfunk’ vas bo z vinsko rdečimi cvetovi razveseljeval v zgodnjem poletju (junij, julij).

Dianthus-deltoides-Splendids

Tako kot vsi nizki nageljčki je tudi ta primerna za skalne vrtove. Na manjših površinah ga lahko uporabite tudi za prekrivanje tal.

V mesecu aprilu in maju bo vaš vrt s svojimi belimi cvetovi in modro sredico krasila tudi iglasta plamenka sorte  ‘Bavaria’.

Trajnice ne potrebujejo posebne zemlje, zadovoljivo bodo uspevale tudi v bolj revnih tleh.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *