Kako naredimo cvetoči venček iz rastlin, ki jih naberemo na domačem vrtu?

Vsebino smo propravili v sodelovanju s Floweracademy.si in dr. Sabino Šegula.

Kliknite na spodnji video za ogled postopka izdelave:

Kaj potrebujemo za izdelavo prikupnega venčka?

Za izdelavo prikupnega venčka potrebujemo cvetje, ki smo ga nabrali na domačem vrtu. Na sredino venčka postavimo dišečo ali navadno svečko. Naraven videz celotni kreaciji nam zagotavlja naravna lesena podlaga. Ostali primpomočki z adelo so cvetličarska goba, škarje, žica.

Osnovni pripomočki za izdelavo cvetočega venčka.

Katere rastline so primerne za cvetoči venček?

V venčku smo uporabili netreske, cvetoči rman, homuljice, visoko statico, možino, zamorsko kumino, suho rožo in druga socvetja sedumov ter ostale rastline. Uporabimo lahko tudi cvetoča zelišča in skoraj vse rastline, ki rastejo na vrtu.

rman cvet

Cvetovi sedumov in rmana so trajni in privlačni.

Celoten postopek izdelave in izbor rastlin za cvetoči venček si oglejte v zgornjem video nasvetu, ki vas čaka takoj pod uvodnim odstavkom.

uporabno cvetje

Uporabno je tudi drugo cvetje in zelišča, ki rastejo na vrtu.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas tudi uporabno darilo.

Začetek postopka pri izdelavi cvetočega aranžmaja

V podlago najprej pritrdimo netreske in zelene dele sedumov. Netreske je treba pravilno ožičiti, da jih lahko pritrdimo v podlago. Najbolj praktično je, da jih pritrdimo z žico in razporedimo po zunanjem delu cvetličarske gobe. Tako zapolnimo 2/3 celotne površine in nadaljujemo z dodajanjem cvetočih rastlin.

netresk

V podlago najprej pritrdimo netreske.

Osnovna postavitev zelenih delov in cvetov sedumov.

Druga stopnja izdelave cvetličnega venčka

Preostanek prostora zapolnimo z rmanom, socvetjem seduma, suho rožo in ostalim cvetjem. Pri tem pazimo, da nam ostane dovolj prostora za svečo, ki jo postavimo na sredino cvetličnega aranžmaja. V notranjost dodamo nekoliko manjše cvetove, saj je obseg kroga manjši, kot v primerjavi zunanjim delom cvetličarske gobe.

cvetje motiv

V nadaljevanju dodajamo cvetoče motive.

Ste vedeli, da kobulasto cvetje lepo zapolni prazne prostore na cvetličarski gobi? Pri delu pazimo, da se struktura rastlin in barve med sabo dopolnjujejo.

Zaključni koraki pri delu in cvetoči dodatki

Po zaključku razporejanja zelenja in cvetja na obodu cvetličnega venčka poskrbimo za višino aranžmaja. V našem primeru smo uporabili cvetje možine, suhe rože in zamorsko kumino, ki je lepa v strukturi in cvetju.

dr Sabina Šegula

dr. Sabina Šegula je priznana strokovnjakinja v Sloveniji in tujini.

Cvetlični motiv smo zaključili z možino in ostalimi rastlinami, ki poskrbijo, da goba v aranžmaju ni vidna. Prevelika socvetja zmanjšamo tako, da jih izrežemo iz pritrdimo v podlago. Tako zapolnimo celoten prostor kjer je vidna goba in končamo z ustvarjanjem.

suhe rože

Dodajanje suhe rože in končna podoba cvetličnega aranžmaja.

Cvetoči aranžma je lahko medovit in trajen

Ste vedeli, da rastline v cvetočem venčku rade obiskujejo čebele. Cvetlični aranžma je tako medovit in privlačen na pogled. Netreski in sedumi se v aranžmaju celo ukoreninijo. Cvetoče rastline lahko poljubno menjamo in ohranjamo cvetlični motiv na vrtu ali domu celo leto. Tako bomo za mizo vedno v družbi cvetja z domačega vrta.

cvetlični venček na podstavku

Cvetlični venček postavimo na balkon, teraso ali notranjost doma.

dr. Sabina Šegula.

dr. Sabina Šegula.

sabina šegula

dr. Sabina Šegula

Poleg svoje akademske izobrazbe je na Nizozemskem opravila floristični izpit in pridobila naziv Master Dutch Floral Design. Floristično znanje je nato še nadgradila s specializacijo iz področja poročne dekoracije v Nemčiji.

V okviru delovanja svojega podjetja Floweracademy.si izvaja različne projekte, kot so: dekoracije cerkva, poročne dekoracije, tržne raziskave, zasaditve z zelnatimi okrasnimi rastlinami, adventne razstave, piše strokovne članke, učbenike, televizijske oddaje … Ima licenco za izvajanje mednarodnih cvetličarskih izpitov FlorCert, sodeluje s strokovnjaki in podjetji iz tujine, piše in izdaja revijo Akademija cvetja.

 

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *