*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Kako naredimo domačo zobno pasto iz sode bikarbone, medu, olja in propolisa?

Ali poznate zobno pasto, ki jo uporabljate sedaj?

Kako dobro poznate sestavo zobne paste, ki jo uporabljate ter učinke njenih sestavin? Če je bila zobna pasta nekoč iz prahu ali utekočinjena, se danes uporablja gosta masa v tubi. Toda kaj je tisto v njej, kar ščiti naše zobe in dlesni, ob tem pa je prijetnega okusa, vonja in videza?

Naredite svojo domačo zobno pasto in boste brez skrbi glede sestavin in učinkov na telo.

Kako izdelamo zdravo domačo Api zobno pasto iz naravnih sestavin?

Domača zobna pasta, ki smo jo lahko naredite tudi sami.

Vmešajte vse sestavine, ki so zapisane v nadaljevanju članka. Uporabljajte naveden vrstni red sestavin in pravo razmerje, da pridete do prave strukture maziva. Za lažje odkrivanje čarobne formule za izdelavo domače Api zobne paste, vas vabimo na delavnico, ki bo odkrila vse skrivnosti izdelave domače zobne paste iz sode bikarbone, lipovega medu, kokosovega olja in propolisa.

KLIKNITE TUKAJ za delavnico o izdelavi domače Api zobne paste.
Za več informacij pokličite na 041 377 388.

Učinki sestavin za izdelavo domače zobne paste

Spoznajte koristne učinke sode bikarbone, lipovega medu, kokosovega olja in propolisa. Tako bo vaša domača zobna pasta narejena iz povsem naravnih sestavin. Na delavnici boste spoznali vse male skrivnosti, ki vam bodo pomagale, da bo zobna pasta prave gostote.

Soda bikarbona s svojo čistilno uporabnostjo predstavlja nepogrešljiv del vsakega doma. Ker virusi in bolezni, kot so prehlad, gripa, rak in bolezni srca, najbolje uspevajo v kislem okolju, je pomembna lastnost sode bikarbone ta, da deluje bazično, alkalizira (razkisa) telo in je hkrati odlično dezinfekcijsko sredstvo.

Jedilna soda bikarbona je uporabna tudi za izdelavo domače zobne paste.

Kokosovo olje s svojim protivirusnim in protiglivičnim učinkom odlično izboljšuje delovanje imunskega sistema, saj deluje kot naravni antioksidant. V domači zobni pasti pa velja izpostaviti predvsem njegovo protivnetno delovanje.

Ali ste vedeli, da kokosovo olje znižuje glikemični indeks zaužite hrane in posledično preprečuje nihanja krvnega sladkorja?

Kokosovo olje dodamo sodibiakrboni in vsebino zmešamo v manjši posodi.

Lipov med odlikuje protivirusno delovanje, antibiotično delovanje, saj je naravni antibiotik, ima tudi antikariesno, čistilno in protivnetno učinkovanje. Ste vedeli zakaj uporabljamo v api zobni pasti prav lipov med in ne katerega drugega? Odgovor se skriva v njegovem biostimulativnem učinku, pomeni, da se vsrkava v telo tudi skozi kožo in sluznico.

Uporabimo izključno lipov med, ki ga dodamo v tretjem koraku.

Propolis slovi po svojih antibakterijskih in imunostimulacijskih lastnostih, zato velja za zelo pomembno zdravilo, predvsem pri zdravljenju ran. Kot sestavina zobne paste je nepogrešljiv v boju proti aftam, herpesu, vnetjem in razjedam v ustih ter bakterijam, ki povzročajo karies.

Na koncu dodamo še propolis.

Skrivna sestavina bo predstavljena na delavnici. Vsak posameznik ima svojo, ki jo prilagodi svojim željam in potrebam. Spoznajte svojo tudi vi in se nam pridružite na ustvarjalni delavnici.

Vsi bolj spretni in inovativni si jo lahko doma izdelate tudi sami, če sestavine, ki so navedene v članku zmešate v zgoraj navedenem zaporedju. Paziti je treba, da ima pasta na koncu primerno gostoto.

KLIKNITE TUKAJ za delavnico o izdelavi domače Api zobne paste.
Za več informacij pokličite na 041 377 388.

Nina Ilič

Direktorica Zavoda Eneja. Apiterapevtka, predavateljica in strokovna vodja pedagoškega programa Api vrtec Mestne občine Ljubljana.

Rdeča nit njenih programov so aktivnosti vezane na temo čebel, biodiverzitete in varstva okolja. Je skrbnica Enejinega medovitega učnega vrta na Grbi v Ljubljani, ki je ena izmed ključnih točk ljubljanske Čebelje poti. Za Mestno občino Ljubljana razvija in koordinira strokovne pedagoške programe na Čebelji poti.

Njene storitve vključujejo tudi izobraževanje pedagoških delavcev, predavanja in api delavnice ter koordiniranje Programa animacij, predavanj in delavnic na Enejinem medovitem učnem vrtu na Grbi. Pri slednjem ponosno sodeluje z Davorjem Špeharjem iz Zelenega sveta.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *