Domače brušenje verige in servis motorne žage

KLIKNITE ZA OGLED VIDEO NASVETA:Prispevek smo pripravili v sodelovanju z MŽ AGROMARKET d.o.o., Hrastovec 26, 1236 Trzin. Servisira in svetuje Miha Perpar.

Najprej preverimo korak verige in ga primerjamo s pilo

Pred začetkom brušenja verige motorne žage preverimo korak verige, ki je napisan na meču motorne žage. Korak verige se mora ujemati s pilo. V našem primeru uporabljamo set 2 v 1, ki omogoča zelo hitro in natančno brušenje verige motorne žage.

Pred začetkom brušenja preverimo korak verige in pile.

Potem močneje napnemo verigo, da si olajšamo brušenje.

KLIKNITE TUKAJ  za držalo pile 2 v 1, ki imogoča hitro in natančno brušenje verige motorne žage. Za več informacij pokličite na 041 704 047 (Ivan Poldan) ali pišite na e-pošto info@unicommerce.si

Meč motorne žage vpnemo v primež in močneje napnemo verigo

Pri vpenjanju meča motorne žage v primež preverimo, da se veriga v spodnem delu normalno obrača. Serviser v praksi brusi verigo tako, da močneje napne verigo pred brušenjem. Tako se veriga ne premika v kanalu in je brušenje bolj natančno. Po končanem brušenju verigo napnemo po predpisih.

Enostaven, natančen in hiter postopek brušenja verige motorne žage

Pred začetkom brušenja verige motorne žage poiščite najkrajši zob rezila in ga označite. Bodite pozorni na pravilno smer in kot brušenja. Vedno brusimo tako, da pritisnemo ob pomikanju naprej in sprostimo (odmaknemo) pritisk ob premikanju nazaj.

Pri brušenju verige motorne žage štejte potege pile in na vsakem zobu opravite enako število potegov, tako bodo vsi zobje verige enako nabrušeni. Nadaljujte z brušenjem, dokler ne pridete do označenega rezila, kjer ste začeli.

Miha Perpar je poiskal najkrajši zob in ga označil.

Pravilno napeta veriga motorne žage.

 

Obrnite žago in ponovite proces na nasprotni strani. Verigo po brušenju napnemo tako, da dvignemo konico meča in privijačimo napenjalni vijak. Ob preizkusu napetosti verige vidimo tri zobe verige.

S setom za brušenje verige motorne žage 2 v 1 brusimo natančno in hitro

S setom za brušenje verige 2 v 1 brusimo zob in nižamo gonilni zob. Glavna prednost seta 2 v 1 je, da hkrati brusimo rezalni in globinski zob. Kot brušenja verige motorne žage ne zgrešimo za več kot nekaj stopinj.

Pri brušenju z navadno pilo lahko zgrešimo kot tudi do 20 stopinj ali več. Držalo pile 2 v 1 omogoča zelo natančno in hitro brušenje verige motorne žage.

S setom 2 v 1 hkrati brusimo rezalni in globinski zob. Brusenje je natančno in zelo hitro.

KLIKNITE TUKAJ  za držalo pile 2 v 1, ki imogoča hitro in natančno brušenje verige motorne žage. Za več informacij pokličite na 041 704 047 (Ivan Poldan) ali pišite na e-pošto info@unicommerce.si

Hitrost brušenja verige s setom 2 v 1 je dvakrat do trikrat hitrejše, kot brušenje z navadno pilo. Primeren je za hobi uporabnike in profesionalce. Verigo boste tako brez težav in prakse nabrusili sami.

Glavne prednosti držala pile 2 v 1

Držalo pile 2 v 1 omogoča natančno in hitro brušenje verige motorne žage.

 

 • hitro in enostavno brušenje
 • hkrati brusimo rezalni in globinski zob
 • delo opravimo 2 do 3 krat hitreje
 • zelo natančen kot brušenja
 • primerna za vsakogar

Napenjanje zaganjalne naprave sodi med vzdrževalna dela

Pravilno napetost zaganjalne naprave preverimo tako, da ob napenjanju sama skoči v sedišče. Visečo ročko je treba interventno popraviti. Med osnovno vzdrževanje sodi tudi čiščenje vetrnice in zaganjalne naprave s kompresorjem.

Visečo zaganjalno napravo (ročko) je treba napeti.

Pravilno napeta zaganjalna naprava.

Čiščenje zračnega filtra in reže valja v motorni žagi

Z menjavo zračnega filtra pričnemo tako, da potegnemo ročico za čok in tako preprečimo vstop smeti. Potem snamemo zračni filter in ga očistimo s kompresorjem. Čiščenje zaključimo tako, da umazanijo odstranimo od znotraj navzven. Zelo umazan (olje, smola) zračni filter zamenjamo. Če zračni filter ni očiščen žaga izgublja na moči, ker ni zadostnega dotoka zraka.

Zračni filter snamemo in očistimo.

Ob vsakem prenehanju dela snamemo pokrov valja in ga očistimo. Če so reže valja zelo umazane od smole si pomagamo z izvijačem in potem ostanke spihamo s kompresorjem.

Po končanem delu očistimo reže valja, da izboljšamo hlajenje motorja.

Gorivo in olje za motorno žago hranimo v primernih posodah

Gorivo in olje za motorno žago hranimo v posodah, ki služijo temu namenu. Tako ne pride do napak pri uporabi prave mešanice in olja.

Primerna posoda za shranjevanje goriva in olja.

Posoda ima ločen prekat za olje, ki služi za mazanje verige in prekat za shranjevanje mešanice (gorivo). Za dobro delovanje motorne žage je treba mešanico v posodi porabiti v dobrem mesecu.

KLIKNITE TUKAJ za kombinirano posodo STIHL z dvema prekatoma. Uporablja se za gorivo in olje za mazanje verige. Za več informacij pokličite na 041 704 047 (Ivan Poldan) ali pišite na e-pošto info@unicommerce.si.

Redno čistimo rezervoar za olje

Rezervoar za olje, ki služi za mazanje verige redno čistimo. To naredimo tako, da ob nalivanju olja preprečimo vstop umazanije v rezervoar. Tako preprečimo zamašitev oljne črpalke, ki jo praviloma popravi serviser.

Pred nalivanjem olja očistimo okolico rezervoarja in čepa.

Mazanje ležaja in čiščenje bobna sklopke

Najprej odstranimo meč verige, sledi odstranitev varovalke zobnika in podložke ter odstranitev pogonskega zobnika z bobnom. Sledi odstranitev ležaja in mazanje z mastjo. Očistimo tudi ostale elemente, ki smo jih odstranili. Osnovni servis motorne žage je povsem enostaven.

Snamemo varovalko zobnika in odstranimo podložko.

Odstranitev pogonskega zobnika z bobnom.

Mazanje ležaja z mastjo.

V primeru, da vzdrževalnih del ne opravimo, pride do tega, da se meč pregreje, zagreje se tudi boben sklopke in zobnik. V hujših primerih se tako uniči ležaj.

Čiščenje utora meča in napenjanje verige

Miha vedno očisti tudi utor meča.

Za dobro delovanje motorne žage mora brezhibno delovati meč, veriga, zobnik in ležaj. Utor meča očistimo zato, da omogočimo mazanje verige po celi dolžini. Čistimo vedno od ležaja proti konici meča. Sledi čiščenje luknje za dotok olja, ob pojavu igle brusimo tudi meč.

Ob pojavu igle brusimo tudi meč.

Ob sestavljanju pogonskih delov vstavimo verigo v meč, namestimo pokrov meča, dvignemo konico meča in privijačimo napenjalni vijak. Na koncu naredimo še preizkus napetosti verige.

Zeleni svet priporoča:

Osnovni servis, brušenje in vzdrževanje motorne žage lahko opravite sami. V primernih posodah hranite tudi gorivo in olje. Za zahtevnejši servis motorne žage obiščite pooblaščeni servis STIHL.

Držalo pile 2 v 1 za hitro ostrenje zob in omejevalnikov globine v enem delovnem koraku. KLIKNITE TUKAJ za držalo pile 2 v 1, ki omogoča hitro in natančno brušenje verige motorne žage.

Kombinirana posoda STIHL z dvema prekatoma. Uporablja se za gorivo in olje za mazanje verige. KLIKNITE TUKAJ za kombinirano posodo STIHL z dvema prekatoma. Uporablja se za gorivo in olje za mazanje verige.

KLIKNITE TUKAJ za seznam trgovcev STIHL in si zagotovite kvalitetne pripomočke za delo z motoro žago. Opravite lahko tudi servis motornih žag, vrtnih kosilnic in ostalega orodja.

Za več informacij pokličite na 041 704 047 (Ivan Poldan) ali pišite na e-pošto info@unicommerce.si.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


10 komentarjev na “Domače brušenje verige in servis motorne žage

 1. Franci

  Spoštovani!
  Tako smo mi brusili verižne žage po drugi svetovni vojni.Ko smo kupili 120 Ha gozdov smo pa začeli rabiti Dremal, okrogli kamen, z 18,000 obrati,brusimo njih na electriko ali 12V baterijo v samem gozdu.
  Obilo sreče pri delu.
  Franci

  Reply
 2. Andrej

  Dobra priprava za brušenje, a je treba imeti malo izkušenj in ročnih spretnosti. Pred leti sem imel nekaj podobnega a sem si pozneje raje kupil strojček. Nekateri prisegajo na pilo češ da žaga bolj reže, nisem opazil razlike. Pomembno je pravilno zniževanje čistilnega zoba in to je prednost tega sistema

  Reply
 3. Miha

  Pozdravljeni!

  Mi že dolgo nosimo verige na brušenje v MŽ Agromarket.
  Moja lepotica ima najraje na roke nabrušeno.

  Lep pozdrav
  Miha

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *